Er zijn veel manieren om de waarde van een huis te bepalen. Daarbij zijn er objectieve meetpunten en zaken die per situatie kunnen verschillen. Om de feiten boven tafel te halen kun je een woning laten taxeren.

Hier zijn kosten aan verbonden maar dan heb je in ieder geval wel een onafhankelijk rapport van de waarde die een woning vertegenwoordigt. Alles wat je moet weten over taxatierapport kosten en of je deze kosten kunt aftrekken van de belasting lees je op deze pagina.

Taxatierapport aftrekbaar

Een voordeel van huren is dat je veel minder te maken krijgt met ingewikkelde belastingen. Welke kosten zijn aftrekbaar, wat moet je betalen en in welke box moet het allemaal komen? De Belastingdienst maakt het niet bepaald makkelijk. Zijn bijvoorbeeld de kosten voor een taxatierapport aftrekbaar? Hier is een korte opsomming van de kosten bij een huis kopen en welke gevolgen ze hebben voor de belastingaangifte:

  • De taxatiekosten om een hypotheeklening te krijgen zijn aftrekbaar. Als deze kosten meegefinancierd zijn in de schuld, dan moet de schuld in de aangifte gesplitst worden. Dit deel van de schuld valt in box 3, je kunt de rente over dit bedrag niet aftrekken.
  • De kosten voor de notaris in verband met de hypotheek zijn ook aftrekbaar van de belastingen. Als deze kosten meegefinancierd zijn in de schuld dan moet de schuld gesplitst worden in de aangifte. Dit deel van de schuld valt in box 3, de rente is niet aftrekbaar.
  • De bemiddelingskosten voor het krijgen van een hypotheeklening zijn aftrekbaar. Als deze kosten in de schuld gefinancierd zijn dan moet de schuld ook hier weer gesplitst worden. Dat deel van de schuld komt dan in box 3 te staan. De rente is niet aftrekbaar.
  • De kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zijn aftrekbaar. Als deze kosten meegefinancierd zijn in de schuld dan moet deze gesplitst worden in de aangifte. Dit deel van de schuld komt dan in box 3 van het aangiftebiljet te staan. De rente over dit bedrag is niet aftrekbaar.
  • De boeterente die je moet betalen als je vervroegd aflost is aftrekbaar. De boeterente wordt via de rentemiddeling betaald. De schuld inclusief de boeterente komt in box 1 te staan.

Ga naar de website van de belastingdienst voor meer informatie en de laatste regels omtrent huizen kopen en bezitten. De regels en tarieven kunnen namelijk regelmatig aangepast worden.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Taxatierapport vergelijken

Je zult niet alleen de taxatierapport kosten vergelijken maar ook de dienstverlening die er tegenover staat. Dat kan best lastig zijn want je zult in principe slechts één taxateur kiezen. Let er in ieder geval op dat het rapport geschikt is voor een hypotheekaanvraag bij banken of andere geldverstrekkers evenals de Nationale Hypotheek Garantie.

Controleer of de taxateur is aangesloten bij een belangenorganisatie zoals NVM, VBO, VastgoedPRO, NRVT of Vastgoed Cert. Een gevalideerd taxatierapport dat voldoet aan de regels van het NWWI is ook aan te bevelen en zelfs noodzakelijk als je in aanmerking wilt komen voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Hoe kun je taxateurs vergelijken? Er zijn websites met databases van erkende taxateurs die je op regio kunt zoeken. Je kunt tarieven opvragen en zo je keuze maken. Tarieven zijn niet vastgesteld, dit betekent dat de taxatierapport kosten kunnen afwijken per aanbieder. Kijk altijd naar de totale kosten onder de streep.

Taxatierapport kosten

Sommige aanbieders kunnen een all-in tarief hanteren terwijl andere taxateurs wellicht kosten opdelen. Veel banken stellen de eis dat de taxateur niet meer dan twintig kilometer van het pand gevestigd mag zijn. In principe is het verstandig om zelf aanwezig te zijn bij de taxatie, al is dit niet verplicht. De opname op zich duurt vaak niet langer dan een half uur, de rest wordt op kantoor uitgevoerd.

Taxeren is mensenwerk, dit betekent dat de cijfers toch niet altijd hetzelfde zijn. Ook kunnen taxateurs soms gevoelig zijn voor persoonlijke wensen. Als iemand bijvoorbeeld graag iets ruimer uitkomt om geld te lenen bij de bank dan is het mogelijk dat een taxateur een wat hogere berekening maakt dan bij een huiseigenaar die minder belasting wil betalen en graag de WOZ-waarde laat verlagen.

Ook zijn er gewoon situaties waarbij de taxateur details over het hoofd ziet. Enkele duizenden euro’s meer of minder kan toch wel aantikken. Het is dan weer niet de bedoeling om meerdere taxaties aan te vragen en het meest voordelige rapport te overleggen.

Online taxatierapport

Een meer recente optie is een Online Woningtaxatie van Calcasa. Tot voor kort moest een taxateur altijd op locatie de taxatie uitvoeren, terwijl veel van de berekeningen achteraf op kantoor gemaakt worden. Onder standaard condities kan er nu ook een online taxatierapport opgesteld worden.

Calcasa is de eerste online taxateur waarvan de rapporten worden geaccepteerd voor de NHG. Er hoeft in dit geval geen persoon langs te komen waarmee de taxatierapport kosten aanzienlijk lager kunnen uitvallen. Er zijn uitzonderingen waarbij een dergelijk rapport niet te berekenen valt.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Daarnaast is het met een dergelijk rapport mogelijk om maximaal 90% van de taxatiewaarde te lenen terwijl dit met een traditioneel rapport 100% is. Dit is een nieuwe ontwikkeling dus de condities en mogelijkheden kunnen de komende tijd nog veranderen.

Heb je altijd een gevalideerd taxatierapport nodig?

Als je een hypotheek wilt aanvragen dan zul je waarschijnlijk een NWWI gevalideerd taxatierapport nodig hebben. Er zijn ook situaties waarbij de eisen wat minder streng zijn. Bijvoorbeeld wanneer het een verbouwing betreft, een echtscheiding of het afsluiten van een opstalverzekering. Als je een hypotheek wilt krijgen dan zal er wel om een gevalideerd rapport worden gevraagd. Bij aankoop van een huis of het oversluiten van een hypotheek zul je dus taxatierapport kosten moeten incalculeren, om de vraagprijs van een woning te bepalen als verkoper is dit niet nodig. Dan volstaat doorgaans een waardebepaling door de verkoopmakelaar.

Taxatierapport kosten voor koper of verkoper?

Bij aankoop van een woning is Kosten Koper eigenlijk de standaard overeenkomst. Dit betekent dat je als koper bijkomende kosten moet betalen waaronder de bouwkundige keuring en taxatiekosten. De taxatierapport kosten moet je dus optellen bij de aankoopsom van de woning. Ook zijn er nog uitgaven zoals notariële kosten en de overdrachtsbelasting.