Er lopen veel soorten makelaars rond in makelaarsland. Vastgoedmakelaars, verhuurmakelaars, aankoopmakelaars en verkoopmakelaars. Op deze pagina hebben we het over de verkoopmakelaar, een dienstverlener die je helpt om een huis te verkopen. Wat is een verkoopmakelaar precies, wat doen ze voor je en hoe zit het met de kosten en die mysterieuze courtage die berekend wordt? Het antwoord op al deze vragen en meer vind je op deze pagina.

Wat is een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar is een makelaar die werkt in opdracht van een huiseigenaar. Als het zakelijk vastgoed betreft dan valt het doorgaans niet onder deze definitie, er zijn echter wel makelaarskantoren die actief zijn voor zowel particuliere als zakelijke klanten. Over het algemeen bestaat de klandizie uit huiseigenaren die hun eigen woning willen verkopen. Het is daarnaast ook mogelijk dat het een tweede huis betreft, een vakantiewoning of bijvoorbeeld de verkoop van een huis uit een erfenis. De verkoopmakelaar adviseert en begeleidt verkopers om zo tot een succesvolle verkoop te komen.

Is iedere makelaar een verkoopmakelaar?

Hoewel veel makelaarskantoren zowel als aankoop- en verkoopmakelaar diensten aanbieden geldt dit niet voor alle makelaars. Er is een grijs gebied, toch zijn er unieke werkzaamheden die bij de verkoop van een huis gepaard gaan. Zo is het mogelijk dat je bij een woning verkopen een verkoopmakelaar inschakelt terwijl je voor de koop van een ander huis een andere aankoopmakelaar in de arm neemt. Het is ook zeker mogelijk om een dienstverlener te kiezen die beide zaken voor je kan regelen.

Heb je een verkoopmakelaar nodig?

Als je een huis bezit dan ken je waarschijnlijk de klappen van de zweep. Je hebt immers ooit een huis gekocht. Hiervoor heb je waarschijnlijk samenwerkt met een aankoopmakelaar die je heeft voorzien van allerlei informatie over de huizenmarkt. Op het moment dat je gaat doorstromen kun je deze kennis in de praktijk brengen. Daarnaast hoef je geen hypotheek aan te vragen bij de bank en als de verkoop niet doorgaat heb je nog een steeds een huis om in te wonen.

Toch zijn er ook zeker redenen om wél een verkoopmakelaar in te schakelen. Als eerste om je werk uit handen te nemen. Het traject naar een succesvolle verkoop kan maanden duren en veel tijd in beslag nemen. Dan is het nog de vraag of je op ieder punt de juiste beslissing neemt. Minder gunstige beslissingen op dit moment kunnen in de toekomst merkbaar worden. Als jij bijvoorbeeld akkoord gaat met een lagere verkoopsom en je kunt bij aankoop van een nieuw huis geen nieuwe hypotheek krijgen, om maar een voorbeeld te noemen. Alle schakels in de keten zijn van belang.

Hoe werkt een online verkoopmakelaar?

Als je geen zin hebt in een dure verkoopmakelaar met een hoog makelaarscourtage maar je wilt er ook niet alleen voor staan, dan is er een gulden middenweg die je kunt overwegen. Een online verkoopmakelaar doet alleen wat jij niet kunt of wilt uitvoeren. Denk aan het opstellen en controleren van verkoopcontracten. Zelf kun je dan zorgen voor promotionele materialen of regel zelf de bezichtigingen. Vergeet ook niet dat alleen erkende verkoopmakelaars toegang hebben tot funda, de grootste huizensite van Nederland. De diensten van een verkoopmakelaar online kunnen afwijken van regionale makelaarskantoren.

Voordelen van een verkoopmakelaar

Dit zijn de voornaamste voordelen van een verkoopmakelaar:

  • Tijd besparen en een kortere doorlooptijd bij de verkoop van een woning.
  • Advies en begeleiding van een expert op de vastgoedmarkt.
  • Zekerheid dat informatie juist is en de documenten kloppen.
  • Doorverwijsfunctie naar organisaties, instanties en dienstverleners.
  • Maximaal rendement en een hogere verkoopprijs.
  • Klankbord en vertrouwenspersoon die aan jouw zijde staat.

Laat het duidelijk zijn dat een verkoopmakelaar partijdig is. Het is een expert die aan jouw zijde staat en handelt in jouw beste belang. Dit is niet alleen een belofte, dit is wettelijk verplicht. Hoewel het beroep makelaar niet beschermd is moet iedere verkoopmakelaar zich aan wettelijke regels houden. Zo mag belangrijke informatie nooit worden achtergehouden en dezelfde makelaar mag niet zowel voor de koper als verkoper werken.

Waar moet je op letten bij een verkoopmakelaar?

Gevoelsmatig zul je bij de afweging wellicht als eerste denken aan de prijs ofwel courtage van de verkoopmakelaar in het lijstje aandachtspunten. Toch staan kwaliteit en betrouwbaarheid op een hogere positie in de lijst aan prioriteiten. Voor beide kenmerken zal de erkenning door een beroepsorganisatie een goede indicatie zijn van de kwaliteit. De grootste organisatie is NVM, ook VBO en VastgoedPro zijn twee beroepsverenigingen die gerenomeerd zijn. Funda is opgericht door NVM, makelaars die bij VBO of VastgoedPro zijn aangesloten hebben eveneens toegang tot dit platform. Dit soort organisaties werken op basis van een standaard gedragscode en stellen eisen aan het opleidingsniveau. Daarnaast kun je bij klachten over de makelaar terecht bij een onafhankelijke commissie.

Kennis van de omgeving waar je een huis wilt verkopen is ook zeker een pré. Een huis in de binnenstad van een grote gemeente vereist een andere aanpak dan een landhuis in het buitengebied. Er zijn verkoopmakelaars die zich specialiseren in een specifiek type vastgoed. Als jouw woning buiten de norm valt is dit zeker een aspect om rekening mee te houden.

Wat kost een verkoopmakelaar?

We hebben al aangegeven dat de kosten voor een verkoopmakelaar niet op de eerste plaats moeten staan op de prioriteitenlijst. Het is uiteraard wel een factor. De meeste aanbieders werken op basis van een percentage van de verkoopprijs. Dit courtage voor de verkoopmakelaar kan variëren, het valt doorgaans tussen 0,5 en 2 procent. Reken gemiddeld 1 tot 1,5 procent op de verkoopsom. Als de woning dus voor 300.000 euro verkocht wordt, dan moet je 3000 tot 4500 euro aftikken. Dat is een flink bedrag, als jouw verkoopmakelaar 10.000 euro oplevert dan verdient deze dienstverlener zichzelf terug. Er zijn overigens ook makelaars die à la carte werken. Je betaalt dan een vast tarief voor de diensten die verricht worden. Een vaste prijs is ook mogelijk. Daarnaast zijn er verkoopmakelaars die een no cure, no pay overeenkomst hanteren. Je betaalt in dit geval alleen als de woning daadwerkelijk van eigenaar wisselt.