Een huis is veel geld waard. Verkopen en verhuizen kan je behoorlijk wat winst opleveren als je het slim aanpakt. Maar om geld te verdienen zul je ook geld moeten investeren. Wat zijn de kosten bij verkoop van een huis en is het mogelijk om alle kosten door te schuiven naar de koper?

Kosten verkoop huis

Een huis is een waardevol bezit. Als je hier munt uit wilt slaan kan iedere beslissing die je maakt een groot verschil maken. Dan gaat het niet om enkele euro’s maar letterlijk tienduizenden euro’s verschil op het eindresultaat. Je wilt niet meer uitgeven dan strikt noodzakelijk is, maar belangrijker is nog dat je maximaal rendement behaalt op de verkoop. De kosten van een huis verkopen kunnen flink oplopen, laten we als eerste even kijken wat de standaard kosten bij verkoop van je huis zijn:

  1. Makelaar: Dit zal vaak als een percentage van de verkoopsom worden berekend. Dit bedraagt gemiddeld 1 tot 1,5 procent van de koopsom met uitschieters naar boven en beneden.
  2. Huis presenteren: Je wilt dat de woning er netjes uitziet op foto’s en tijdens de bezichtigingen. Het oog wil ook wat en een poetsbeurt kan je veel voordeel opleveren.
  3. Huis opleveren: De woning moet netjes opgeleverd worden, wellicht is er wat kluswerk nodig.
  4. Energielabel: Als de woning geen definitief energielabel bezit dan moet je dit wel op tijd regelen. Anders kun je hiervoor een flinke boete krijgen.
  5. Hypotheek: Niet alleen moet je de hypotheek afhandelen bij de bank, je moet deze ook laten doorhalen in het Kadaster. Ook dit zijn kosten bij verkoop van de woning die je moet betalen.
  6. Notaris: Dan zijn er nog kosten voor de notaris bij verkoop van je huis, dit is een stap die je niet kunt overslaan.

Dit zijn de kosten bij een huis verkopen die je als eigenaar moet maken. Omdat er grote bedragen mee gemoeid kunnen gaan zullen we ieder onderwerp nog wat nader toelichten.

1. Makelaarskosten

Dit is wellicht de grootste kostenpost, het is echter niet verplicht om een verkoopmakelaar in te schakelen. Met gemiddeld een percentage van ruim 1 procent van de uiteindelijke verkoopsom zorgt de makelaar voor een flink aandeel van de kosten bij verkoop van de woning. Echter kan de makelaar tijdens de onderhandelingen tot een aanzienlijke hoger verkoopsom komen. Je zult ook door het gehele traject worden begeleid wat de stress kan verlichten, je staat er nooit alleen voor. Ook kan het proces sneller worden doorlopen. Als je liever een deel van de werkzaamheden zelf uitvoert dan kun je daar met de makelaar afspraken over maken. Vraag meerdere offertes aan bij makelaars om de mogelijkheden en tarieven met elkaar te vergelijken.

2. Huis verkoopklaar maken

Jouw woning moet er netjes uitzien voordat je deze gaat presenteren bij potentiële kopers. Dit zal wat kosten bij verkoop van de woning met zich meebrengen, hoeveel is afhankelijk van de huidige staat. Soms is een grondige schoonmaak voldoende, het is ook mogelijk dat je flink wat achterstallig onderhoud moet wegwerken voordat je kopers ontvangt. Huisfotografie is een kunst op zich, goede foto’s van je woning kan veel verschil maken wat betreft de reacties en biedingen. Je kunt een woonstylist inschakelen die je hierin begeleidt. Zeker bij huizen in het hogere segment kan dit tot aanzienlijk voordeel leiden.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Oplevering woning

Tijdens de onderhandelingen zullen er zaken aan bod komen. Zo zijn er wellicht nog wat herstelwerken om uit te voeren en de woning moet leeggeruimd worden. Denk aan het afvoeren van oude stoffering of het uitbreken van de vloer. Je hebt wel invloed op de kosten bij verkoop van het huis met bijvoorbeeld een inbouwkeuken of een vloer die nog goed is. Je krijgt niet altijd een goed bod bij overname maar houd ook rekening met de kosten voor het verwijderen van zaken in huis. Als je het niet kunt meenemen kijk dan of de koper het wil overnemen. Dat is weer een zorg minder.

4. Energielabel aanvragen

Het is sinds 2015 verplicht om als huiseigenaar een energielabel te bezitten. Dit geeft aan hoe energiezuinig een woning is in vergelijking met andere huizen. Zeker met almaar stijgende energieprijzen is dit zeker een aandachtspunt. Niet alleen is een energielabel aanvragen verplicht, je kunt er een flinke boete voor krijgen als je dit niet op tijd doet. De kosten bij verkoop huis voor het energielabel kunnen afwijken op basis van de tijd die de inspecteur besteed aan het evalueren van de woning.

5. Hypotheek doorhalen

Je verkoopt de woning, je betaalt de hypotheek af bij de bank en je bent klaar. Of toch niet? Je moet ook nog de hypothecaire lening royeren. Dit betekent dat de originele hypotheekinschrijving zoals deze in het Kadaster vermeld staat doorgehaald moet worden. De notaris stelt de akte van royement op. Bij een huis verkopen zijn dit kosten die onder de notariële kosten vallen.

6. Notariële kosten

Dan komen we op de kosten van de notaris bij verkoop van je huis. Zoals je hierboven kon lezen betaal je voor de akte van royement in het Kadaster. Dan zijn er nog andere zaken die je bij de notaris gaat regelen zoals de inschrijving van het koopcontract in het Kadaster en de sleuteloverdracht. De kosten kunnen per notaris afwijken, je kunt tarieven van lokale notariële kantoren online opzoeken.

Hoe werkt kosten koper?

Je zult als huiseigenaar altijd voor kosten bij verkoop van een huis komen te staan, ook als je de woning verkoopt op basis van ‘kosten koper’. Dit zal doorgaans de overdrachtsbelasting zijn en de notariële kosten voor de akte van levering. Andere kosten die je als huiseigenaar moet maken zijn in principe voor eigen rekening. Daarom zijn de onderhandelingen van belang. Naast de koopsom bepalen maak je in deze fase ook afspraken met de nieuwe eigenaar. De afspraken die gemaakt worden kunnen je geld kosten maar ook besparen. Denk hier dus niet te licht over. Een verkoopmakelaar weet welke investeringen je het meeste rendement opleveren, daarnaast wil je ook graag een nieuwe eigenaar waarmee je goede afspraken kunt maken. Het gaat niet altijd om wat het kost maar vooral om wat het je oplevert.