Bemiddeling kan heel praktisch zijn. Je hebt een vraag of wens, geeft deze door aan een gespecialiseerd bureau en na verloop van tijd komt er een oplossing voor jouw vraagstuk. Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een huurwoning in de particuliere sector. Dat lijkt eenvoudig maar het onderwerp bemiddelingskosten blijkt in de praktijk heel wat vraagtekens op te roepen. Wat zijn bemiddelingskosten, wie betaalt ze en kan ik ze terugvragen? Deze en andere veelgestelde vragen over kosten voor bemiddeling zullen we op deze pagina beantwoorden.

Wat zijn bemiddelingskosten?

Bemiddelingskosten zijn kosten die je maakt als je een derde partij laat bemiddelen, in dit geval bij het vinden van een huurwoning of appartement. Deze partij werkt in opdracht van de woningzoekende en mag dus niet tegelijkertijd voor de verhuurder werken. Het is ook mogelijk dat de verhuurder zoekt naar huurders en een bemiddelaar inschakelt. In dat geval betaalt de verhuurder de kosten, niet de woningzoekende. Het is echter mogelijk dat er kosten berekend worden aan beide partijen. Dit is niet de bedoeling, je kunt dan de bemiddelingskosten terugvragen. Hoe dat werkt leggen we verder op deze pagina uit. Hoeveel zijn bemiddelingskosten eigenlijk? Laten we eens naar de kosten kijken voor bemiddeling.

Hoeveel betaal je aan bemiddelingskosten?

Er is geen standaard bedrag voor bemiddelingskosten, een bureau is in principe vrij om een tarief te stellen. Dit moet uiteraard wel in verhouding liggen tot de vraag en de dienstverlening. Veel bemiddelingsbureau’s rekenen de maandelijkse huursom plus BTW. Als je voor een kamer 500 euro per maand aan huur moet betalen, dan kan de bemiddelaar 500 euro rekenen voor de dienstverlening. Als het een loft appartement betreft van 1000 euro per maand dan komen de kosten uit op 1000 euro. Dit betekent echter niet dat er meer werk verricht is.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat zijn administratie- en andere kosten?

Het is mogelijk dat het bureau andere termen hanteert zoals administratiekosten, makelaarskosten, handling fee of contractkosten. De uitvoerende partij moet altijd kunnen aangeven welke diensten er uitgevoerd zijn of welke zaken er geleverd zijn. Een factuur met vage omschrijving zonder duidelijke service is niet toegestaan. Er kan bijvoorbeeld een tarief worden berekend voor het aanvragen van een huisvestingsvergunning. Dan zijn de kosten gekoppeld aan een aantoonbare dienstverlening.

Wie betaalt bemiddelingskosten?

Wie de kosten voor bemiddeling moet betalen is afhankelijk van wie de opdracht geeft. Als je een woningzoekende bent en je legt de vraag neer bij een bemiddelingsbureau dan zul jij de kosten moeten dragen. Als de eigenaar van het object een verhuurmakelaar inschakelt om woonruimte online aan te bieden dan betaalt de eigenaar de bemiddelingskosten. Als je dan als woningzoekende inschrijft op een huis of appartement dat te huur staat, dan betaal je geen bemiddelingskosten omdat de verhuurder dit al gedaan heeft. Het bemiddelingsbureau werkt in dat geval voor de verhuurder, niet voor de huurder.

Het komt voor dat een tussenpersoon aan beide partijen bemiddelingskosten berekent. Dit mag niet, er kan maar één opdrachtgever zijn. Er kunnen kosten berekend worden naar de huurder als deze de opdracht geeft of de verhuurder als deze de opdracht verstrekt maar niet beide. Toch komt dit voor en dan kun je bemiddelingskosten terugvorderen. Nu je ongeveer weet wat de kosten zijn en wie ze moet betalen rijst wellicht de vraag of je bemiddelingskosten terug kunt vragen. Laten we eens wat nader bekijken of dat mogelijk is en op welke wijze.

Bemiddelingskosten terugvorderen

In de verhuursector komt het regelmatig voor dat zaken niet helemaal juist verlopen. Dit kan een foutje zijn, soms betreft het een bewuste misleiding van de klant. Dat is jammer maar in een overspannen woningmarkt met torenhoge prijzen en grote belangen kan het voorkomen dat bemiddelaars niet altijd volgens de regels handelen. Dit betekent niet dat je deze situatie moet accepteren, je hebt gewoon rechten. Als je onterecht bemiddelingskosten hebt betaald dan kun je deze terugvorderen. Je hebt hiervoor standaard een termijn van vijf jaar na het betalen van deze kosten. Als de verhuurder een bureau de opdracht heeft gegeven om een pand te verhuren terwijl jij als huurder bemiddelingskosten hebt betaald, dan kun je dit bedrag terugvorderen.

Waar moet ik op letten bij bemiddelingskosten?

Hier zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden als je bemiddelingskosten moet betalen:

  • Controleer of de bemiddelaar is aangesloten bij een onafhankelijke Geschillencommissie.
  • Zorg dat je vooraf weet hoeveel je moet betalen aan bemiddelingskosten.
  • Vraag een factuur met specificatie van de dienstverlening.
  • Als je reageert op een huurwoning die wordt aangeboden dan ben jij niet de opdrachtgever en hoef je geen bemiddelingskosten te betalen.
  • Er kunnen nog andere kosten zijn die los staan van de bemiddeling.
  • Een bemiddelaar mag niet voor zowel de woningzoekende als de verhuurder werken.

Als er in het huurcontract staat dat je bemiddelingskosten moet betalen dan betekent dit niet automatisch dat deze bewering juist is. Als blijkt dat je betaald hebt terwijl dit niet nodig was dan mag je deze kosten terugvorderen.

Heb ik een advocaat nodig?

Je kunt online diverse voorbeeldbrieven vinden die opgesteld zijn door juristen. Als je die gebruikt dan is het inschakelen van een advocaat in beginsel niet nodig. Probeer de bemiddelingskosten terug te vorderen door een brief te sturen. Krijg je hier geen reactie op? Stuur de vordering dan naar de Geschillencommissie als het bemiddelingsbureau hierbij is aangesloten. Anders kun je naar de rechter stappen en dan heb je een advocaat nodig. Als je geen rechtsverzekerking hebt lopen en niet in aanmerking komt voor juridische bijstand dan wegen de kosten niet altijd tegen de baten op. Overweeg dus goed welke stappen je neemt en in welke volgorde.

Wat doet een huurmakelaar?

Een huurmakelaar brengt vraag en aanbod samen. Dit is een vorm van bemiddeling waarvoor de dienstverlener kosten berekent. Er kan maar één opdrachtgever zijn. Dit kan de woningzoekende zijn die opdracht geeft om een woning te zoeken, of de verhuurder die op zoek is naar een geschikte huurder. Er kunnen echter niet twee opdrachtgevers zijn, bemiddelingskosten door een huurmakelaar kunnen aan slechts één partij doorberekend worden. Als een huurmakelaar een appartement aanbiedt die ze namens de eigenaar publiceren dan hoef je als woningzoekende dus geen bemiddelingskosten te betalen.