Calcasa is een dienstverlener die deel uitmaakt van Zoopla, een organisatie gevestigd in Schotland die diensten aanbiedt om de waarde van woningen te bepalen. In Nederland staan ze bekend om het Calcasa rapport, een document waarin de waarde van een woning tot in detail wordt bepaald.

Calcasa is een technologiebedrijf dat onafhankelijk werkt van banken of kredietverstrekkers. Het bedrijf is gespecialiseerd in het verzamelen van data, het uitvoeren van kwantitatief onderzoek, ontwikkeling van software en het bouwen van statistische modellen zoals een modelmatige waardebepaling. Wat is een Calcasa rapport, wat moet je ervoor betalen en welke banken accepteren deze berekening? Dat en meer lees je op deze pagina.

Wat is een Calcasa rapport?

Er zijn verschillende manieren om de woningwaarde te bepalen. Je kunt de WOZ-waarde opzoeken, je kunt verkoopprijzen van vergelijkbare woningen opzoeken in het Kadaster. Ook is het mogelijk om via huizensites of makelaar een (gratis) waardebepaling van een huis uit te laten voeren.

Uiteraard is er ook nog de officiële taxatie door een erkend taxateur waar banken om zullen vragen bij het afsluiten van een hypotheek. Wat is dan een Calcasa waardebepaling en welke functie heeft dit rapport in die zee van informatie over huizenprijzen en woningwaarde?

Het doel van Calcasa is het transparant maken van de acht miljoen individuele onroerend goed objecten in Nederland. Dit is niet alleen van belang voor particuliere huiseigenaren maar ook voor vastgoedbezitters en -beheerders. De rapportages bieden inzicht op basis van objectieve data wat helpt bij risico management.

Dagelijks worden acht miljoen objecten gemonitord, daarnaast worden er wekelijks ruim 20.000 woningen getaxeerd wat het tot de grootste taxateur van Nederland maakt.

Wat kost een Calcasa rapport?

De kosten voor een Calcasa rapport, Calcasa waardebepaling kunnen verschillen op basis van welk type rapport het betreft en waar deze wordt aangevraagd. In onderstaand overzicht gaan we uit van de huidige tarieven zoals deze via de website van Calcasa gehanteerd worden. Hypotheek verstrekkers die deze rapporten aanbieden kunnen een andere prijs hanteren.

1. Calcasa rapport voor consumenten
Kosten: € 27,95

Dit is een relatief eenvoudig rapport of waardebepaling om een overzicht te krijgen van de waarde die een woning vertegenwoordigt. Je vult als aanvrager enkele gegevens in over de woning, daar wordt dan automatisch een rapport uit gegeneerd die je per mail zult ontvangen. De data in deze rapportage is objectief en modelmatig. Deze gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden om een reële vraagprijs te stellen of een bod uit te brengen op een woning. Dit rapport is niet voldoende om een financiering voor een hypotheek aan te vragen.

2. Desktop Taxatierapport
Kosten: € 89,00

Deze rapportage wordt ook wel een ‘hybride taxatie’ genoemd. Het betreft een taxatierapport dat tussen een modelmatige en fysieke taxatie in zit. Dit rapport kan voor een consument of intermediair praktisch zijn omdat het een officiële taxatie betreft zonder de noodzaak voor een bezichtiging. Dit betekent dat de kosten voor een taxatierapport aanzienlijk lager uitvallen dan voor een taxatie op locatie. Deze Desktop rapportage is echter niet in alle gevallen uitvoerbaar, informeer bij de hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden.

3. Calcasa Only rapport
Kosten: € 24,95

Dit is een modelmatig rapport dat door een aantal hypotheekverstrekkers wordt geaccepteerd. Vul enkele gegevens in over de woning en hypotheek en je zult direct een Calcasa Only rapport ontvangen. Die kun je vervolgens indienen bij de hypotheekverstrekker. Let op; niet alle banken accepteren deze rapportage.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe actueel is een Calcasa rapport?

Een Calcasa rapport wordt op basis van een objectief Automated Valuation Model bepaald. Er wordt wordt data gebruikt welke sinds 1993 verzameld is met daarin kenmerken over de woning, locatie en andere gegevens. De bronnen worden uitvoerig gecontroleerd om zo nauwkeurig de prijsontwikkeling van de volledige woningvoorraad mogelijk te maken.

De Calcasa WOX index wordt gezien als de meest betrouwbare woningprijsindex van Nederland. Indexen worden berekend op provinciaal, gemeentelijk, wijk- en buurtniveau.

Volgens Calcasa bieden hun rapporten de volgende voordelen:

  • Het betreft waarderingen die nauwkeurig, betrouwbaar en objectief zijn.
  • De doorlooptijd is kort wat de kosten reduceert.
  • Mogelijke fraude wordt gereduceerd en er is meer zekerheid en controle over het proces.
  • Informatie is 24 uur per dag, 7 dagen per week opvraagbaar.

Hoe bepaalt Calcasa de waarde van een huis?

Is Calcasa betrouwbaar? Er zijn verschillende methoden om de woningwaarde te berekenen. Wanneer bijvoorbeeld in een gemeente een prijsstijging te zien is van 20 procent op basis van het voorgaande kwartaal, dan geeft dit niet het volledige beeld weer.

Als er rekening wordt gehouden met de volledige woningvoorraad dan kan de werkelijke waardeverandering veel lager uitvallen met bijvoorbeeld slechts 2 procent. In een ‘herhaalde-verkopen’ model worden prijsindexen minder nauwkeurig bepaald. In een Calcasa rapport wordt met meer data rekening gehouden over een langere periode waarmee de berekeningen anders en meer nauwkeurig kunnen uitpakken.

Calcasa rapport

Heel eenvoudig gesteld is er meer data wat zorgt voor een meer nauwkeurige berekening. In praktijk lijken de bedragen wat lager uit te vallen dan bij taxaties die ter plekke door een taxateur worden uitgevoerd. Dit kan met name van invloed zijn op het bedrag dat een koper mag lenen bij de bank. Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met de specifieke kenmerken van een woning omdat er geen controle op locatie plaatsvindt.

Calcasa rapport welke banken?

Kan ik een geautomatiseerde waardebepaling, Calcasa rapport gebruiken bij mijn hypotheek aanvraag? Dit is afhankelijk van o.a. jouw huidige bestaande hypotheek en de geldverstrekker. Bespreek dit altijd met je eigen adviseur.

De kosten voor een Calcasa waarderapport liggen aanzienlijk lager dan voor een taxatie door een taxateur op locatie. Het is wel van belang om te weten dat het bedrag dat je kunt lenen op basis van een Desktop taxatie eveneens lager ligt. Je mag namelijk slechts 90 procent van de bepaalde woningwaarde lenen, niet 100% zoals dit met een conventioneel taxatierapport het geval is. Daarnaast wordt een Calcasa rapport ook niet geaccepteerd door de NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

Welke banken accepteren Calcasa?

Dit zijn de banken en hypotheekverstrekkers die mogelijk een Calcasa rapport accepteren bij het aanvragen van een hypothecaire lening zijn:

ABN AMRO
Argenta
ASR
Centraal Beheer
Florius
ING
Lloyds Bank
Moneyou
Munt Hypotheken
Rabobank
Robuust Hypotheken

Uiteindelijk bepaalt de geldverstrekker welke voorwaarden er gesteld worden om een hypotheeklening toe te kennen. Als je in aanmerking wilt komen voor een NHG is een Calcasa taxatierapport niet voldoende. Daarmee kan een dergelijk rapport zeker nuttig zijn om bijvoorbeeld een bod uit te brengen of een vraagprijs te bepalen, om een hypotheek rond te krijgen zijn er voorwaarden en beperkingen bij een (deels) geautomatiseerde taxatie.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|