Het leven is al duur genoeg, in plaats van geld uitgeven zou het wel prettig zijn als er af en toe een voordeeltje te behalen valt. In praktijk zijn het vaak aftrekbare kosten waar stiekem best veel geld in zit. Maar welke kosten zijn aftrekbaar van de belasting, en welke niet? Zijn taxatie kosten aftrekbaar? Dat leggen we uit op deze pagina.

Wat zijn taxatie kosten?

Wanneer je een huis wilt kopen, en daarvoor een hypotheek wilt afsluiten, dan zal de hypotheekverstrekker een onafhankelijk taxatierapport verlangen. Alleen de woningwaarde laten berekenen is dus niet voldoende. De woningwaarde kan een makelaar voor je berekenen, dit is vaak een betrouwbare waarde om de daadwerkelijke koopsom binnen een redelijke marge vast te stellen. Een taxatierapport is een meer feitelijke berekening van de waarde die een huis vertegenwoordigt. Dit rapport moet door een taxateur opgesteld worden. En daar zijn kosten aan verbonden. Reken gemiddeld tussen 450 en 500 euro voor het opstellen van een taxatie rapport inclusief kadastrale kosten, gemeentelijke kosten en administratiekosten. Informeer bij de makelaar naar de mogelijkheden.

Zijn taxatie kosten aftrekbaar?

Wanneer zijn taxatie kosten aftrekbaar?

Net als bij de hypotheekrente het geval is, kun je ook taxatie kosten aftrekken van de belastingen. Je kunt deze kosten eenmalig aftrekken van het belastbaar inkomen in box 1. Dit betekent dat de inkomstenbelasting lager uitvalt. Er zijn nog meer kosten die aftrekbaar zijn, die gebundeld worden in de kosten voor het afsluiten van de hypotheek. Dit is een eenmalige aftrekpost die bestaat uit:

  • De taxatie kosten
  • Advies- en bemiddeling door de hypotheekadviseur
  • De bereidstellingsprovisie
  • Notariële kosten om de hypotheekakte op te stellen
  • Kadastrale kosten voor de hypotheekakte
  • Aanvraagkosten voor de aanvraag van de NHG
  • De boeterente
  • De bouwrente tussen het tekenen van het voorlopig koopcontract en de hypotheekakte
  • Kosten voor een nieuwbouwdepot, verbouwingslening of verbouwingsdepot

Er zijn behoorlijk wat losse kosten die je moet maken bij het kopen van een woning. Overigens zal de verkopende partij ook kosten moeten maken. Naast het bepalen of deze kosten aftrekbaar zijn, is het verstandig om vooraf een lijst te maken met kostenposten, en hier een bedrag op te zetten. Reken gemiddeld 2 tot 3 procent op de uiteindelijke koopsom. De kosten die je niet kunt opnemen in de hypotheek zul je zelf moeten betalen, of onder moeten brengen in een aparte lening.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Welke kosten zijn niet aftrekbaar?

Een aantal kostenposten die niet aftrekbaar zijn van de belasting zijn:

  • Omzetbelasting
  • Overdrachtsbelasting
  • De makelaarsprovisie
  • Onderhouds- en verbouwingskosten
  • Eigenwoningschuld aflossing
  • Bankgarantie kosten voor het betalen van een waarborgsom

Dit betekent overigens niet dat bovenstaande kosten geen voordeel kunnen opleveren. Zo kan een makelaarsprovisie direct wordt terugverdient bij een positieve uitkomst tijdens de onderhandelingen over de definitieve koopsom. Ook vergelijken van tarieven kan verschil maken, de meeste professionals die betrokken zijn bij woningen kopen en verkopen rekenen afwijkende tarieven. Er zijn dus meer voordelen te behalen dan alleen aftrekken van de belasting.

Wat zijn de voorwaarden voor aftrekbare kosten op een woning?

De voornaamste voorwaarde voor bovenstaande aftrekposten is dat deze kosten eenmalig teruggevraagd kunnen worden in het jaar dat ze gemaakt zijn. Wees er dus op tijd bij, wanneer je niet zeker bent van de mogelijkheden of de datum, neem dan contact op met jouw financieel adviseur of bespreek het met de makelaar. Anders kun je behoorlijk wat geld mislopen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.