Wat is een VBO makelaar?

VBO staat voor Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed. Na de NVM is dit de grootste vereniging van makelaars en taxateurs in Nederland. Er zijn ruim 1200 organisaties aangesloten bij het VBO. Aangesloten makelaars moeten volgens de ISO 17024 norm gecertificeerd zijn. Op deze pagina leggen we uit wat een VBO makelaar is en aan welke voorwaarden de leden moeten voldoen.

VBO makelaar

Even in het kort de historie van Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed: Deze vereniging werd opgericht in 1985 naar aanleiding van het rapport ‘Advies bemiddeling onroerend goed’ van de SER. De kwaliteit en integriteit van aangesloten makelaars wordt beschermd middels strenge eisen en gedragsregels. Er wordt onderscheid gemaakt tussen Algemene Consumentenvoorwaarden en de Algemene Voorwaarden voor Professionele Opdrachtgevers. Een onafhankelijk tuchtcollege kan bij conflicten een toetsing uitvoeren.

VBO aankoopmakelaar

Naast verkoopmakelaar kun je ook een aangesloten VBO aankoopmakelaar inschakelen. Hoewel het geen verplichting is, zijn de meeste aangesloten makelaars ingeschreven in het register van de SCVM. Dit is het enige register dat is geaccrediteerd door de Raad voor Accreditatie. Mocht er een conflict ontstaan tussen de klant en de aankoopmakelaar, dan is het mogelijk om de gedragscode te laten toetsen door een onafhankelijk tuchtcollege.

Wat is een VBO makelaar?

Er zijn veel makelaars in Nederland, voor iemand die een huis wil kopen of verkopen kan het lastig zijn om een betrouwbaar makelaarskantoor te kiezen. Recensies en ervaringen van klanten geven een indicatie, maar dit is geen objectieve meting van kwaliteit. VBO makelaars werken volgens strenge regels en richtlijnen en moeten kunnen aantonen dat ze op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelen op het gebied van de makelaardij. De kennis en expertise van aangesloten leden omvat onder andere:

  • Inzicht in het Historisch Bestand
  • De CRM software Kolibri
  • Juridische ondersteuning
  • Inkoopvoordeel via partners waaronder opleidingen en verzekeringen
  • De Huurcheck om veilig en verantwoord huur transacties te realiseren
  • Ondersteuning en marketing campagnes

Tarieven VBO makelaar

De tarieven van makelaars onderling kunnen veel verschillen. Dit is voor een VBO makelaar niet anders. Ze mogen namelijk hun eigen tarief stellen. Vergelijken kan dus zeker voordeel opleveren. Houd er rekening mee dat de bekende huizenwebsite Funda eigendom is van NVM, de grootse vereniging van makelaars. Voorheen werden huizen die via aangesloten NVM makelaars gepubliceerd waren een hogere positie toegekend, dit is niet langer het geval. De tarieven voor een VBO makelaar kunnen wel hoger zijn, informeer bij jouw makelaar de kosten voor plaatsing op Funda. Die kunnen in een totaalprijs worden opgenomen of los worden berekend.

VBO makelaar worden

Om lid te worden van de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed moet je aan een aantal voorwaarden voldoen, daarnaast moet er ook betaald worden voor lidmaatschap. Naast een hoofdlid kan een collega ook VBO makelaar worden tegen een gereduceerd tarief. Zowel startende als gevestigde makelaars kunnen zich aanmelden als lid.

VBO opleiding

Om lid te worden zal de Beroepsopleiding Makelaars gevolgd moeten worden. Het is overigens mogelijk om al tijdens de VBO opleiding lid te worden en gebruik te maken van de producten en diensten die deze organisatie biedt. Hier worden wel kwaliteitseisen aan gesteld.

Naast aangesloten leden komt de vereniging tevens op voor de belangen van kopers en verkopers. Vergelijk altijd verkoop- en aankoopmakelaars voordat je een kantoor in jouw regio kiest.