Ben jij al bekend met een VBO makelaar? De huizensite VBO.nl laat je kennismaken met de tweede grootste makelaarsvereniging van Nederland. Je zoekt niet zomaar een nieuwe woning of een bedrijfspand, maar een plek waar alles samenkomt en waar je thuis zult komen. Dit is niet in vierkante meters uit te drukken. Start jouw zoektocht via vbo.nl, de website van de makelaars en taxateurs vereniging VBO.

Wat is een VBO makelaar?

Een VBO-makelaar is een makelaar die is aangesloten bij de Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed, een brancheorganisatie voor makelaars en taxateurs in Nederland. Deze makelaars hebben zich gecommitteerd aan een bepaalde gedragscode en werken volgens specifieke richtlijnen en kwaliteitsstandaarden.

VBO staat voor Vereniging Bemiddeling Onroerend Goed. Na NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) is het de grootste vereniging van makelaars en taxateurs. Met ruim 1100 aangesloten kantoren vertegenwoordigen ze ongeveer een kwart van de makelaars en taxateurs in vergelijking met de NVM.

VBO is het enige register dat door de Raad van Accreditatie geaccrediteerd is. Leden moeten voldoen aan een gedragscode die door een onafhankelijk tuchtcollege kan worden getoetst. Dit kan zekerheid bieden voor klanten, als je van mening bent dat de makelaar geen goed werk levert dan wordt dit getoetst door een onafhankelijke commissie.

Hoe werkt VBO?

Op de website vind je een overzicht van de beschikbare panden en informatie over de organisatie. Als je interesse hebt in een huis of kantoor dan kun je contact opnemen met de betreffende makelaar die het pand in zijn of haar portefeuille heeft. Je vindt hier niet het aanbod van andere makelaars zoals die van de NVM en Vastgoedpro.

Als je op de hoogte wilt blijven van het aanbod en geen zin hebt om steeds naar vbo.nl te gaan voor de laatste updates, dan is het mogelijk om je aan te melden voor de gratis mail service. Je zult dan iedere dag een overzicht ontvangen van het nieuwste woningaanbod. Uiteraard kun je jezelf op ieder moment weer afmelden.

Wat kun je vinden op VBO?

Je kunt jouw zoektocht naar een huur- of koopwoning starten op vbo.nl. Voer een locatie in, een richtprijs en ga zoeken. Met uitgebreide opties vind je snel een pand dat aansluit op jouw wensen. Je kunt direct contact leggen met de makelaar die de woning of kantoorpand namens de eigenaar verhuurt of verkoopt.

Je kunt naast een huis of kantoor ook direct op zoek gaan naar een VBO makelaar bij jou in de buurt. Daarbij is onderscheid te maken tussen algemene dienstverleners of specialisten. Zo zijn er bijvoorbeeld makelaars die zich specifiek op zakelijke panden richten.

Dit moet je weten over VBO

De oorspronkelijke naam was VBO, in 2008 werd dit aangepast naar VBO Makelaar en in 2019 zou het weer VBO worden. Via vbo.nl komt de consument direct op de pagina om een huis of bedrijfspand te zoeken, via vbomakelaar.nl kom je op een pagina gericht op makelaars. Beide websites maken onderdeel uit van dezelfde organisatie.

Hoe lang bestaat de VBO al?

VBO werd opgericht in 1985 met als doel bemiddeling van onroerend goed exclusief via beëdigde makelaars plaats te laten vinden. Die beëdiging werd in 2001 vervangen door een set aan eisen en gedragsregels om de kwaliteit en integriteit te beschermen.

Toen funda opgericht werd mochten alleen leden van de NVM hier woningen publiceren, later zouden leden van VBO en Vastgoedpro ook worden toegelaten. Er werd in het begin nog wel onderscheid gemaakt waarbij de NVM publicaties voorkeur genoten. Dit is niet langer het geval, de zichtbaarheid voor een VBO publicatie is gelijk aan een NVM woning op huizensite funda.

VBOMakelaar

Hoe werkt een waardebepaling via VBO?

Het is niet mogelijk om via vbo.nl of vbomakelaar.nl direct een waardebepaling van een woning uit te voeren. Hoewel er wel een optie is om een makelaar in de buurt op te zoeken wordt er niet verwezen naar de optie om een vrijblijvende waardebepaling aan te vragen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Dit lijkt een gemiste kans, veel huizenbezitters zouden graag advies van een expert ontvangen. Uit het oogpunt van de klant zou het niet misstaan om de drempel voor een waardebepaling via de website wat lager te maken, zo missen aangesloten leden mogelijk aansluiting met hun doelgroep.

Ervaringen VBO Makelaars?

Met een kwart van het aantal leden dat VBO heeft ten opzichte van NVM lijkt deze organisatie op het eerste gezicht klein. Met ruim 1300 vbo leden in Nederland is het wel degelijk een flinke vereniging.

In detail zijn er verschillen te bespeuren maar over het algemeen zal een koper of verkoper hier niet iets van merken. Het is wel mogelijk dat het tarief voor een plaatsing op funda.nl duurder uitvalt. NVM leden krijgen namelijk korting. Omdat er meer kosten gepaard gaan met makelaars zal dit geen doorslaggevend argument zijn.

Dat er niet zoveel verschil is in dienstverlening blijkt uit gezamenlijke afspraken zoals een handreiking voor richtlijnen tijdens Corona. Die is door de drie grote makelaarsverenigingen gezamenlijk opgesteld. Ook via Funda wordt er geen onderscheid meer gemaakt in de zoekresultaten.

VBO beroeps- en gedragscode

De VBO makelaars en taxateurs benadrukken de beroeps- en gedragscode die ze hanteren. Hoewel er veel kantoren verspreid door het land zijn, werken ze volgens dezelfde basisprincipes waardoor je een uniforme kwaliteit kunt verwachten.

Uiteraard zal iedere makelaar toch een nét iets andere aanpak hebben of afwijkende tarieven hanteren. Makelaars vergelijken blijft daarom een goed idee, je kunt gratis offertes aanvragen om zo een afweging te maken.

VBO Makelaar worden

Via vbomakelaar.nl kunnen makelaars die graag deel uitmaken van deze vereniging zich vrijblijvend aanmelden. Het kantoor zal zich dan moeten houden aan strenge regels, daar staat tegenover dat er mogelijkheden zijn voor additionele training en uiteraard de mogelijkheid om huizen aan te bieden via het Funda huizen platform.

Als we vanuit het perspectief van de aspirant koper of verkoper kijken, dan rijst de vraag waarom je niet direct naar Funda.nl zou gaan. Daar zie je immers het aanbod van de panden die de drie grote makelaarsverenigingen aanbieden.

Er is wat unieke informatie op te zoeken zoals een pagina met informatie over VvE’s maar verder is hier niet bijster veel interessante informatie te vinden. De vrijblijvende mail met updates kan een praktische service zijn, je mist dan wel een flink deel van het totale aanbod.

VBO makelaar in de buurt

Als je op zoek bent naar een vbo makelaar bij jou in de buurt, en je wilt graag een makelaar of taxateur die zich houdt aan standaard regels en bij een conflict ook onafhankelijk toetsbaar is, dan kun je op vbo.nl je zoektocht beginnen. Als je een koper of huurder bent dan kun je rondneuzen in het aanbod, houd er dan wel rekening mee dat het aanbod op deze huizensite beperkt is.