Vide is het Franse woord voor ‘leegte’. In de Nederlandse taal gebruiken we dit woord om een open ruimte in een gebouw aan te duiden die over twee of meer verdiepingen loopt. Je komt ze tegen in winkelcentra maar ook in particuliere woningen.

Als je geen vide hebt maar er wel graag één zou laten maken dan is dit wellicht een optie. De woning moet hier dan wel voor geschikt zijn. Wat is een vide precies? We kijken op deze pagina naar de kenmerken, de voordelen en nadelen van een vide.

Wat is een vide?

Een vide is een open ruimte of een soort tussenverdieping in een gebouw, meestal met uitzicht op de verdieping eronder. Het wordt vaak gebruikt om extra licht en ruimtelijkheid aan een ruimte toe te voegen.

Een fout die vaak wordt gemaakt is de vloer op de hoger gelegen verdieping als vide benoemen. Dit is niet het geval, het is juist het lege deel waar geen vloer of plafond aanwezig is. Naast een vergissing maken in terminologie kan deze fout wel degelijk financiële gevolgen hebben. Als een gebouw namelijk moet worden opgemeten volgens de NEN 2580 norm dan mag het oppervlak niet zomaar meetellen als leefruimte.

Je kunt hier namelijk niet lopen of meubilair plaatsen. Dit betekent overigens niet dat het verloren ruimte is, integendeel. De open ruimte die een vide biedt heeft zeker voordelen die we verder op deze pagina zullen opsommen. Is een vide hetzelfde als een mezzanine? Niet helemaal … of helemaal niet?

Wat is een vide?

Vide of mezzanine?

Niet ieder huis is een standaard doorzon woning of een vinex huis. Er zijn ook veel woningen die afwijken van de norm. Soms vanuit het oorspronkelijk design maar ook door verbouwingen of een herbestemming van een pand. Vide is een lege ruimte, er is geen vloer aanwezig in dit deel van het pand. Een mezzanine of entresol is juist een tussenvloer. Dit is een zelfdragende constructie die aanwezig is tussen twee verdiepingen. In gebouwen met veel hoogte kan een mezzanine meer vloeroppervlak opleveren. Dit kan een afgesloten ruimte zijn maar dat is niet altijd het geval.

Entresol en bel-etage

Een ander woord voor mezzanine is entresol. De ruimte onder deze vloer wordt bel-etage genoemd. Een bel-etage is de etage die in de meeste gevallen boven het souterrain gelegen is, het is de verdieping met de voornaamste vertrekken in het gebouw. Het plafond zal vaak hoog zijn, letterlijk betekent bel-etage ‘mooie verdieping’. Het is een verbastering van de Franse woorden ‘bel’ en ‘étage’, het is echter geen term die in het Frans wordt gebruikt.

Als laatste wordt vide soms ook verward met een vliering. Dit is echter altijd het bovenste deel van de zolder. Er wordt dan onder het dak een extra vloer gebouwd die dient voor opslag voor goederen. Dit is geen leefruimte maar bergruimte. Je ziet dat er veel manieren zijn om een woning in te delen. Per gebouw zullen er unieke mogelijkheden en beperkingen zijn.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wat zijn de voordelen en nadelen van een vide?

Voordelen van een vide zijn:

  • Alle verdiepingen lijken optisch ruimer te zijn.
  • De natuurlijke lichtinval wordt beter.
  • Het kan de luchtcirculatie verbeteren.
  • Woonlagen worden met elkaar verbonden als geheel.

Nadelen van een vide zijn:

  • Minder privacy per verdieping.
  • Minder vloeroppervlak.
  • Mogelijk hogere kosten voor verwarming.
  • Verhoogd risico op ongevallen met kinderen in huis.

Kun je een vide in huis maken?

Op basis van de eigenschappen die een vide bezit kun je om te beginnen concluderen dat je in een bungalow geen vide kunt maken. In een loft appartement wellicht wel omdat het plafond in dit soort ruimtes vaak hoog is. Als je bijvoorbeeld in een loft woont dat voorheen een fabriekshal was, dan heb je wellicht voldoende verticale ruimte om (de vloer naast) een vide te laten bouwen.

In een grote, hoge ruimte kan een dragende vloer worden geplaatst. De ruimte ernaast is dan een vide. Zo creëer je meer woonoppervlak. Je kunt in een bestaand gebouw ook een deel van de vloer / plafond verwijderen. De constructie moet hiervoor wel geschikt zijn.

In beide gevallen is het van belang dat het ontwerp en de constructie doordacht en vakkundig uitgevoerd worden. Het zal zeker geen goedkope wijziging aan het pand zijn. Als het een nieuwbouw woning betreft dan zijn er doorgaans meer mogelijkheden. Geef jouw voorkeuren dan aan bij de architect.

Wil je profiteren van het invallend licht maar zou je toch liever de verdiepingen wat meer gescheiden houden? Dan kun je in plaats van een doorlopende vloer een doorzichtig plafond laten plaatsen. Deze glazen plaat is niet bedoeld om op te lopen maar zorgt wel voor thermische en akoestische isolatie met behoud van het ruimtelijk effect.

Er moet een verhoging zijn zoals een balustrade om te voorkomen dat iemand over de rand valt. Je kunt deze verhoging van steen, hout of staal maken, met glazen panelen behoud je het open karakter van de ruimte.

Hoe meet je een vide?

Je meet de oppervlakte van een vanaf de vloer waar de ruimte aan grenst. Als er bijvoorbeeld sprake is van een schuine gevel dan moet je vanaf het juiste punt meten. Als je lager meet dan kun je teveel ruimte berekenen, ga je hoger dan kom je juist op minder oppervlak uit. Een expert die een cursus NEN 2580 succesvol heeft afgerond zou dit moeten weten. Als je zelf gaat meten dan kun je in niet-standaard woningen snel fouten maken vanwege de vele opties en termen, waar ook vaak weer variaties op zijn.

Vide betekent leegte

We benadrukken nogmaals dat een vide dus niet de vloer is boven de lagere verdieping maar juist de lege ruimte naast die vloer. Ook op bekende websites zoals vtwonen maken ze deze fout. Zo worden als voordelen genoemd dat je er een werkruimte, slaapkamer of opslagruimte van kunt maken.

Dit verwijst naar de vloer, niet naar de leegte, tenzij je een bed in de lucht kunt laten zweven… Als je een woning gaat kopen en er vindt een meting plaats dan is het van belang dat iedere vierkante meter op de juiste wijze wordt beschreven. Want ieder oppervlak of juist het ontbreken daarvan heeft invloed op de woningwaarde.