Hoe bereken ik de waarde van mijn huis? Ontdek het in dit artikel. Als je bekijkt hoeveel prijzen van huizen zijn gestegen in het afgelopen jaar is het begrijpelijk dat je interesse hebt om de waarde van je eigen huis eens onder de loep te nemen. Ook als je niet direct van plan bent te verkassen is het goed om te weten of je zelf op een goudmijntje zit.

Maar hoe bereken je de waarde van je huis? Heb je daar een makelaar voor nodig of kun je het antwoord zelf online opzoeken? Alles wat je moet weten over de waarde berekenen van jouw huis lees je op deze pagina.

Kun je de waarde van jouw huis zelf berekenen?

Ja, je kunt zelf de waarde van jouw huis berekenen. Dat is het korte antwoord. Het uitgebreide antwoord is dat je ver kunt komen, toch hebben verkoopmakelaars doorgaans toch wat meer informatie en kennis in huis om een serieuze waardebepaling uit te voeren.

Er zijn wel diverse bronnen om zelf een begin te maken waar we verder op deze pagina wat dieper op in zullen gaan. De woningwaarde kan afwijken per methode en toepassing, hier zijn vier manieren om de waarde van je huis te laten berekenen:

1. WOZ-waarde

Waardering Onroerende Zaken ofwel de WOZ-waarde. Deze berekening wordt jaarlijks gemaakt voor alle huizen en bedrijfspanden in Nederland op basis van diverse meetpunten. Deze schatting van de woningwaarde is geautomatiseerd, er komt niemand de woning opnemen.

Als huiseigenaar ontvang je jaarlijks deze schatting. De WOZ-waarde is van belang voor de belasting die je moet afdragen als woningeigenaar, in praktijk ligt dit bedrag onder de werkelijke verkoopwaarde maar dat is niet altijd het geval.

2. Taxatiewaarde

Dit is een waarde die een erkend taxateur toekent aan een woning door hier een bezoek te brengen. Er wordt gewerkt volgens vaste regels en meetpunten, toch kan het eindbedrag afwijken. De taxatiewaarde is van belang bij de aanvraag van een hypotheek of de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Het betreft een objectieve calculatie, dit betekent dat er geen rekening wordt gehouden met afwijkende biedingen of andere zaken die niet meetbaar zijn. In praktijk valt ook deze bepaling regelmatig lager uit dan de verkoopwaarde.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

3. Verkoopwaarde

De verkoopwaarde of verkoopsom is de prijs die een koper bereid is te betalen voor de woning. Deze bedragen worden meegenomen in het bepalen van de WOZ-waarde maar individuele gevallen kunnen sterk afwijken. “Wat de gek ervoor geeft” is een uitdrukking die zeker van toepassing kan zijn op de verkoopwaarde van een woning.

In een markt met veel vraag en weinig aanbod kan de verkoopsom ruim boven de schattingen uitstijgen omdat hier naast objectieve meetpunten het sentiment én de portemonnee van bieders een rol speelt.

4. Waardebepaling

Deze waarde is niet bindend, niet officieel maar kan wel dichter bij de verkoopwaarde liggen dan de WOZ-waarde of een taxatie. Zeker als de berekening wordt uitgevoerd door een ervaren makelaar met de vinger aan de pols van de woningmarkt.

Naast objectieve meetpunten wordt er namelijk ook gelet op andere zaken in de samenleving of met betrekking tot de specifieke woning. Omdat er ditmaal onzekere factoren bestaan kunnen er geen rechten worden ontleend aan deze schatting.

Hoe bereken ik de waarde van mijn huis?

Wat bepaalt de waarde van een huis?

Er zijn diverse kenmerken die de waarde van een huis bepalen. Daar zijn objectieve kenmerken bij maar ook zeker subjectieve kenmerken die niet voor iedereen even zwaar tellen. Hier zijn de voornaamste criteria om de woningwaarde te berekenen:

  • Locatie: De gemeente, buurt, straat en ligging zijn allemaal factoren die een belangrijke rol spelen om de waarde van je huis te bepalen. In de Randstad blijft het duur wonen, al stijgen de huizenprijzen in Amsterdam momenteel minder snel dan bijvoorbeeld in Rotterdam.
  • Transacties in de buurt: De prijs waarvoor soortgelijke woningen recentelijk van eigenaar hebben gewisseld vormen de basis om de waarde van jouw woning te berekenen. Hierbij moet de inflatie op de woningmarkt nog bij worden opgeteld.
  • Type woning: In een rij, op een hoek of in een flatgebouw kan veel verschil maken in de waarde. Een loft scoort beter dan een appartement, hier zijn ook zeker trends die wisselen.
  • Onderhoud: De staat van onderhoud mag niet worden vergeten, momenteel is er een grote vraag naar woningen die instapklaar zijn. Verbouwen alvorens te verkopen kan je flink voordeel opleveren.
  • Marktvraag: Als het aanbod kleiner is dan de vraag, dan ligt de kans op een goede verkoopwaarde hoger. Toch ligt niet ieder woningtype even goed in de markt. Op dit moment wordt er nog steeds zwaar overboden op huizen.

Vergeet ook niet in kaart te brengen wat jouw plannen zijn na de verkoop van je woning.

Waar kun je online de waarde van je huis berekenen?

Er is veel informatie over huizenprijzen beschikbaar online. Voor een deel moet je betalen maar er is ook zeker veel gratis informatie op te zoeken als je de weg een beetje weet. Hier zijn al alvast vier websites om de waarde van je huis op te zoeken.

  1. Via de website van het Kadaster kun je gratis informatie opvragen over de waarde van alle huizen in Nederland. Met name de BAG-viewer biedt snel inzicht in de woningwaarde evenals het bouwjaar en het aantal vierkante meters. Voor een historie van de verkoopprijzen in het verleden moet je wel betalen.
  2. De huizensite funda.nl is niet alleen een plek om huizen die te koop staan te bekijken, je kunt hier ook een vrijblijvende waardebepaling uitvoeren. Dit kun je doen via de funda waardecheck. Vrijblijvend betekent dat je niet zomaar kunt vertrouwen op het resultaat, het blijft een schatting.
  3. Calcasa kan je ook een waardebepaling via de mail sturen maar dan tegen betaling. Je krijgt dan wel een meer betrouwbare berekening op basis van een enorme database aan informatie. Het is hier ook mogelijk om een online taxatie uit te laten voeren die door een aantal banken geaccepteerd wordt bij een hypotheekaanvraag. Deze service kost 89 euro, er wordt geen huisbezoek verricht.
  4. Er zijn meerdere lokale makelaars die een gratis waardebepaling uitvoeren waarbij naast geautomatiseerde resultaten soms ook een menselijk oog aan te pas komt. Zo zijn er makelaars die langskomen en ter plekke een schatting zullen maken. Ook weer vrijblijvend maar wel op maat berekend voor jouw woning. Een aanvraag voor een makelaar op locatie doe je hier.

Uiteindelijk bepaalt de koper wat de verkoopwaarde is van je woning. De hypotheekverstrekker gaat af op de waarde die een onafhankelijk taxateur bepaalt maar een gemotiveerde of wanhopige koper kan soms veel meer bieden.