Goedkoop je huis verkopen is dat überhaupt mogelijk? Het leven is al duur genoeg, een huis kopen is waarschijnlijk de grootste investering die je in het leven zult maken. Je hebt bij aankoop al een dure aankoopmakelaar ingeschakeld, kun je goedkoop je huis verkopen zonder verkoopmakelaar? Met een standaard courtage van duizenden euro’s is het misschien beter om de verkoop zelf te regelen. Je moet dan wel toegang hebben tot funda. Hoe verkoop ik mijn huis goedkoop en bestaat er zoiets als een gratis makelaar?

Is een makelaar verplicht?

Het is niet verplicht om een makelaar in te schakelen om je huis te kopen of verkopen. Er zijn wel zaken waarbij een aankoop- of verkoopmakelaar erg goed van pas kan komen. Bijvoorbeeld bij een waardebepaling, het opstellen en controleren van overeenkomsten, bezichtigingen, onderhandelingen, de eindinspectie tot aan de overdracht bij de notaris. En dan zullen er tijdens het traject nog allerlei vragen zijn die je tussendoor wilt stellen.

Er zijn wel steeds meer online tools en nieuwe formules die het eenvoudiger maken om goedkoop je huis te verkopen. Met een makelaar, alleen of in een hybride vorm waarin de makelaar bijspringt op momenten dat het nodig is. Als je echt alleen je huis wilt verkopen zonder enige assistentie dan zul je wel een aantal obstakels tegenkomen op de route. Het systeem is er toch op ingesteld dat er makelaars betrokken worden in het proces. Zolang dit in het voordeel ligt van de verkoper hoeft dit overigens geen nadeel te zijn.

Is een gratis makelaar echt gratis?

Als je de woorden ‘gratis’ en ‘makelaar’ ziet dan mogen de alarmbelletjes best even gaan rinkelen. Waarom zou iemand die jarenlang gestudeerd heeft en hoge kosten maakt als gratis makelaar werken? Dan moet er ergens bespaard worden op de kwaliteit, of de dienstverlening is niet zo ‘gratis’ als de aanbieder doet vermoeden.

Is het list en bedrog? Niet altijd, in marketing zullen er altijd mooie claims gemaakt worden die uiteindelijk toch nét even iets anders in elkaar zitten. Een pro deo makelaar is een voorbeeld van een gratis makelaar. Als je denkt daarmee goedkoop je huis te kunnen verkopen dan moet je wel weten wat dit precies inhoudt.

Je krijgt waarvoor je betaalt. Van een gratis dienst kun je ook niet veel verwachten. Je hebt meer aan een open en eerlijke communicatie tussen jezelf en de makelaar. Je staat immers naast elkaar, niet tegenover elkaar. Goede adviezen en praktische tips kunnen je veel voordeel opleveren.

goedkoop je huis verkopen

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Is een pro deo makelaar een goede keuze?

‘Pro deo’ betekent letterlijk ‘voor God’. Dit betekent niet dat een pro deo makelaar alleen kerken koopt en verkoopt. Pro deo is een term voor diensten die verleend worden zonder hiervoor een betaling te ontvangen. Het wordt bijvoorbeeld vaak wordt gebruikt voor advocaten die kosteloos hun diensten beschikbaar stellen in een rechtszaak.

In de makelaardij wordt met een pro deo makelaar meestal een makelaar bedoeld die alleen factureert als een huis van eigenaar wisselt. Als de verkoopinspanningen op niets uitlopen dan hoef je als klant ook niet te betalen. Als de verkoop wel doorgaat dan betaal je de vooraf bepaalde makelaarscourtage.

Het voordeel van een ‘gratis’ makelaar is het beperkte risico dat je loopt om een verkoopmakelaar in te schakelen. Het nadeel is dat de courtage gemiddeld genomen wat hoger ligt. Overigens zijn er best veel makelaars die een verkoopgarantie aanbieden. Met andere woorden; ze gaan door tot de verkoop rond is. Dit betekent dat je zeker weet dat de woning verkocht zal worden, je weet op voorhand ook al dat je die courtage moet betalen. Je kunt online eenvoudig makelaars vergelijken. Let daarbij niet alleen op de kosten maar vooral op wat het je oplevert.

Wat bespaar je als je een huis verkoopt zonder makelaar?

Je hebt besloten om zelf goedkoop je huis te verkopen zonder makelaar. Hoe kun je besparen op makelaarskosten?

  • Betaal geen hoge makelaarscourtage.
  • Vergelijk makelaars in de buurt en kies de goedkoopste.
  • Kies een internetmakelaar met minder persoonlijk contact.
  • Ga voor een à la carte verkoopmakelaar die afzonderlijke diensten aanbiedt.
  • Verkoop jouw huis buiten funda via een andere huizensite.

Wat kost het extra als je een huis verkoopt zonder makelaar?

Als je aan één kant geld bespaart dan is het mogelijk dat je elders juist hogere kosten moet maken. Hier zijn een aantal investeringen waar je rekening mee moet houden.

  • Een professionele makelaar heeft een groot netwerk.
  • Makelaars kunnen doorgaans sneller zaken regelen.
  • Je offert minder uren op die je elders kunt besteden.
  • Tijdens onderhandelingen mis je misschien kansen.
  • Als je fouten maakt in het contract dan kan je dit duur komen te staan.

Tenzij je al meerdere huizen verkocht hebt dan is de kans groot dat een professionele verkoopmakelaar die courtage dubbel en dwars terug zal verdienen. Toch is het helemaal geen verkeerd idee om makelaars te vergelijken en zo de aanbieder te kiezen die het beste aansluit op jouw wensen en expertise.

Zelf je huis op funda zetten

Een vraag die vaak gesteld wordt is “kan ik mijn huis zelf op funda zetten?”. Het eenvoudige antwoord is “nee, dat is niet mogelijk.” Wil je goedkoop jouw huis verkopen via funda? Dan zijn er gelukkig wel opties voor je. Er zijn namelijk goedkope internet makelaars die een bescheiden tarief rekenen om jouw huis op funda te plaatsen.

Funda biedt alleen toegang aan makelaars die zijn aangesloten bij NVM, VBO of Vastgoedpro. Er zijn erkende makelaars die goedkope pakketten aanbieden waarbij je als huiseigenaar zelf de meeste zaken regelt, zij verzorgen de plaatsing. Omdat funda minder enthousiast was over deze constructie zijn ze nu wel verplicht om een waardebepaling uit te voeren om niet alleen als doorgeefluik te fungeren.

Waar kun je goedkoop een huis verkopen?

Funda mag dan de grootste huizensite zijn in Nederland, het is zeker niet de enige manier om je huis te verkopen. Je kunt goedkoop je huis verkopen via Facebook, Marktplaats of één van de huizensites die toegang geven aan particuliere huiseigenaren.

Wees in dat geval wel bereid om tijd in het traject te steken en lees je goed in voordat je keuzes maakt. Standaard documenten die je kunt downloaden kunnen je op weg helpen maar geen enkele verkoop is helemaal standaard. Een huis is een waardevol bezit en een beslissing kan je snel duizenden euro’s kosten óf opleveren.