Dit regel je voor de sleuteloverdracht
Geen huis zonder sleutel. Tot nu toe zijn veel zaken omtrent het kopen van een huis heel theoretisch geweest. Contracten opstellen, controles uitvoeren, kijken, overleggen en ondertekenen … het is de sleuteloverdracht die het voor veel kopers ‘echt’ maakt. Voor verkopers ook, want zij kunnen vanaf dit moment niet meer in hun oude woning! Voordat de sleutels van eigenaar wisselen moeten er nog wel enkele zaken worden geregeld. Waar je rekening mee moet houden leggen we uit op deze pagina.
Eindinspectie
Je zult de akte van levering pas ondertekenen na de eindinspectie. Dit is de definitieve controle van de woning die je gaat kopen om uit te sluiten dat er gebreken zijn. Hier zijn drie aandachtspunten waar je rekening mee dient te houden:
1. Gebreken
Tussen het moment dat je een bod uitbracht op de woning tot aan het moment van de eindinspectie kan er veel gebeuren. Controleer of er warm water uit de kraan komt, of de thermostaat werkt, of het gasstel functioneert en schakel een elektrisch apparaat in. Er knipperen toch geen rode lampjes op de CV-ketel? Dit geldt zeker voor inbouwapparatuur zoals in de keuken. Werkt de magnetron, is de koelkast koud en schakelt de afwasmachine normaal in? Mocht je toch iets tegenkomen hoeft dit het proces niet af te remmen. Maak een calculatie van aanwezige gebreken en bekijk of de verkoper hier een korting voor wil geven.
2. Ontbrekende zaken
Er zijn afspraken gemaakt om specifieke zaken over te nemen, bij de eindinspectie blijken ze toch te ontbreken. Dit kunnen kleinigheden zijn maar wanneer een luxe airco of elektrische zonwering is verdwenen dan kun je zomaar duizenden euro’s teveel betalen. Bespreek dit direct met de verkoper, de notaris kan hierin een bemiddelende rol spelen. Naast herstel kan dit ook een financiële compensatie betekenen. Kom je niet direct tot een overeenkomst? Dan moet je de sleuteloverdracht uitstellen tot het geregeld is.
3. Niet leeg
De tegenpool van zaken die ontbreken zijn de spullen die de huidige eigenaar heeft achtergelaten. Als de schuur volgestouwd is met rommel wil je dit verwijderd hebben, misschien ligt er chemisch afval op zolder of staat er een halve huisraad waar je geen interesse naar hebt. Alles wat je niet wilt overnemen moet verwijderd worden, anders zal de sleuteloverdracht uitgesteld worden tot de eigenaar dit geregeld heeft.
Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars
Sleuteloverdracht bij de notaris
De inspectie is gelukkig goed verlopen. Nu gaan koper en verkoper naar de notaris om de leveringsakte te ondertekenen. Daarna mag de verkoper vertrekken en zul je als koper nog wat losse eindjes aan elkaar moet knopen met de notaris. Zo moet je de hypotheekakte ondertekenen, waarin wordt vastgelegd dat jouw nieuwe huis als onderpand dient voor de hypothecaire lening. De hypotheekakte en leveringsakte worden vervolgens ingeschreven bij het Kadaster. De sleutels zijn voor jou, veel plezier met je nieuwe woning!
Wat je direct moet regelen
Hier zijn nog enkele tips voor zaken die je snel moet regelen na de sleuteloverdracht:
- Post laten doorsturen naar je nieuwe adres.
- Verzekeringen zoals opstalverzekering en inboedelverzekering.
- Leverancier van gas, water en stroom.
- De provider van telefonie, televisie en internet.
Jouw makelaar zal je hierin begeleiden zodat je niets vergeet.