Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Hoe verkoop je je huis met een hypotheek schuld?

Restschuld op een hypotheek staat bekend als een ‘huis onder water’. Je kunt deze woning verkopen, dit zal je wel geld kosten. Onder water betekent niet dat je direct zult verdrinken, je hebt wel hulp nodig. Hoe verkoop je je huis met een hypotheek schuld en wat is er mogelijk als je de restschuld niet kunt betalen? Dat leggen we uit op deze pagina.

 

Hoe bereken je de restschuld van je hypotheek?

Je kunt de restschuld van je hypotheek eenvoudig berekenen door de verkoopprijs van je oude woning te nemen, daar de verkoopkosten vanaf te trekken en daar nog de eigenwoningschuld vanaf te trekken.

 • De verkoopkosten zijn de kosten die je zult maken om de woning in orde te maken voor de verkoop, of de assistentie bij het verkopen van een huis zoals de makelaarscourtage.
 • De eigenwoningschuld staat voor het bedrag dat je hebt geleend om de woning te kopen, te verbeteren en te onderhouden.

Staat jouw huis onder water? Misschien kun je de resterende schuld financieren.

 

Restschuld financieren

Er zijn diverse geldverstrekkers die een restschuldfinanciering aanbieden. Zo kun je verhuizen naar een nieuwe woning, ook wanneer je nog een restschuld op je oude huis hebt staan. Dit gaat gepaard met hogere maandlasten, je zult daarnaast getoetst worden op je huidige inkomen.

Ik kan de restschuld niet betalen, wat nu?

De restschuld niet kunnen betalen komt regelmatig voor. In dat geval kan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie uitkomst bieden. Wanneer de opbrengst uit verkoop lager uitvalt dan het bedrag van de hypotheek dat je nog moet betalen, dan is er sprake van een restschuld. De geldverstrekker, meestal de bank waar de hypothecaire lening loopt, zal in dit geval een verliesdeclaratie indienen bij NHG. Hier zijn wel diverse voorwaarden aan verbonden:

 • Er is sprake van een verbroken relatie, overlijden van een partner, niet-verwijtbare werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
 • Het betreft een onderhands verkochte woning.
 • Er is geen sprake van achterstallig onderhoud of schade.
 • Je hebt inzet getoond om verlies te voorkomen.
 • Er zijn geen andere financiële verplichtingen aangegaan.

 

Preventief aflossen

Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, en over de financiële middelen beschikt, dan zou je ook de mogelijkheden voor extra aflossen kunnen bekijken. Je kunt in de hypotheekvoorwaarden opzoeken hoeveel je boetevrij mag aflossen per jaar. Wil je een groter bedrag aflossen? Dan zul je over het bedrag boven de boetevrije som wel extra rente moeten betalen. Er zijn nog andere opties om de schuld af te lossen:

 • Je kunt een schenking gebruiken om de restschuld of eigenwoningschuld af te lossen op basis van een vrijstelling van schenkbelasting.
 • Je kunt een spaarrekening of kapitaalverzekering aanspreken.
 • Je kunt geld lenen binnen je eigen netwerk. Naast de verplichtingen die hiermee gepaard gaan kan dit ook spanning opleveren binnen sociale relaties.
 • De bank heeft er belang bij dat je aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen. Wellicht bieden ze mogelijkheden voor een betalingsregeling.

 

Houd er rekening mee dat de restschuldfinanciering geregeld moet worden voordat de woning wordt overgedragen aan de koper bij de notaris. Laat je inlichten door de hypotheekadviseur of neem contact op met de makelaar.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag