Restschuld op een hypotheek staat bekend als een ‘huis onder water’. Je kunt deze woning verkopen, dit zal je wel geld kosten. Onder water betekent niet dat je direct zult verdrinken, je hebt wel hulp nodig. Hoe verkoop je je huis met een hypotheek schuld en wat is er mogelijk als je de restschuld niet kunt betalen? Dat leggen we uit op deze pagina.
Hoe bereken je de restschuld van je hypotheek?
Je kunt de restschuld van je hypotheek eenvoudig berekenen door de verkoopprijs van je oude woning te nemen, daar de verkoopkosten vanaf te trekken en daar nog de eigenwoningschuld vanaf te trekken.
- De verkoopkosten zijn de kosten die je zult maken om de woning in orde te maken voor de verkoop, of de assistentie bij het verkopen van een huis zoals de makelaarscourtage.
- De eigenwoningschuld staat voor het bedrag dat je hebt geleend om de woning te kopen, te verbeteren en te onderhouden.
Staat jouw huis onder water? Misschien kun je de resterende schuld financieren.
Restschuld financieren
Er zijn diverse geldverstrekkers die een restschuldfinanciering aanbieden. Zo kun je verhuizen naar een nieuwe woning, ook wanneer je nog een restschuld op je oude huis hebt staan. Dit gaat gepaard met hogere maandlasten, je zult daarnaast getoetst worden op je huidige inkomen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Ik kan de restschuld niet betalen, wat nu?
De restschuld niet kunnen betalen komt regelmatig voor. In dat geval kan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie uitkomst bieden. Wanneer de opbrengst uit verkoop lager uitvalt dan het bedrag van de hypotheek dat je nog moet betalen, dan is er sprake van een restschuld. De geldverstrekker, meestal de bank waar de hypothecaire lening loopt, zal in dit geval een verliesdeclaratie indienen bij NHG. Hier zijn wel diverse voorwaarden aan verbonden:
- Er is sprake van een verbroken relatie, overlijden van een partner, niet-verwijtbare werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.
- Het betreft een onderhands verkochte woning.
- Er is geen sprake van achterstallig onderhoud of schade.
- Je hebt inzet getoond om verlies te voorkomen.
- Er zijn geen andere financiële verplichtingen aangegaan.
Preventief aflossen
Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, en over de financiële middelen beschikt, dan zou je ook de mogelijkheden voor extra aflossen kunnen bekijken. Je kunt in de hypotheekvoorwaarden opzoeken hoeveel je boetevrij mag aflossen per jaar. Wil je een groter bedrag aflossen? Dan zul je over het bedrag boven de boetevrije som wel extra rente moeten betalen. Er zijn nog andere opties om de schuld af te lossen:
- Je kunt een schenking gebruiken om de restschuld of eigenwoningschuld af te lossen op basis van een vrijstelling van schenkbelasting.
- Je kunt een spaarrekening of kapitaalverzekering aanspreken.
- Je kunt geld lenen binnen je eigen netwerk. Naast de verplichtingen die hiermee gepaard gaan kan dit ook spanning opleveren binnen sociale relaties.
- De bank heeft er belang bij dat je aan jouw betalingsverplichtingen kunt voldoen. Wellicht bieden ze mogelijkheden voor een betalingsregeling.
Houd er rekening mee dat de restschuldfinanciering geregeld moet worden voordat de woning wordt overgedragen aan de koper bij de notaris. Laat je inlichten door de hypotheekadviseur of neem contact op met de makelaar.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.