Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Huis kopen zonder hypotheek

Hoewel de meeste huizen door particulieren gekocht worden op basis van een hypothecaire lening, kun je wel degelijk een huis kopen zonder hypotheek. Misschien heb je lang gespaard, je hebt onlangs een flinke som geld geërfd of je hebt de vorige woning met een flinke overwaarde kunnen verkopen. Wat de reden ook mag zijn; je bent in staat een huis te kopen met eigen middelen. Maar is dit eigenlijk wel een goed idee, of pakt een lening op de lange duur toch voordeliger uit? Op deze pagina zetten we de voor- en nadelen van een huis kopen zonder hypotheek op een rijtje.

 

Voor- en nadelen huis kopen zonder hypotheek

Je bent overigens niet de enige die zonder lening een woning koopt. In 2006 lag het percentage verkochte huizen zonder hypotheek op zes procent, tien jaar later lag het percentage op zestien procent. Daarbij moet worden opgemerkt dat er behoorlijk wat investeerders zijn bijgekomen die panden opkopen. Ook zijn er flink wat wat senioren die niet in aanmerking komen voor een langlopende lening.

 

Voordeel: Geen extra kosten kosten

Je hoeft geen hypotheekadviseur in te schakelen, taxatie is ook geen verplichting. De enige vaste kosten waar je niet onderuit kunt komen zijn de overdrachtsbelasting en de notariële kosten om de woning officieel over te dragen.

 

Voordeel: Eigenwoningforfait

Wanneer je een huis koopt zonder hypotheek, dan ligt de hypotheekrente automatisch lager dan het eigenwoningforfait. Dan treedt de aftrek wegens geen eigenwoningschuld in werking, waardoor het bedrag voor het eigenwoningforfait lager uitvalt. Dit bedrag wordt wel ieder jaar minder, sinds 2019 wordt het percentage in stappen afgebouwd.

 

Voordeel: Vermogensrendementsheffing

Als je behoorlijk wat spaargeld hebt opgebouwd, dan is het mogelijk dat je vermogensrendementsheffing moet betalen. Het bedrag dat je in een woning steekt is vrij van deze heffing, dit geldt zowel voor de woning als de overwaarde.

 

Nadeel: Andere investeringen

Een appeltje voor de dorst houden is geen verkeerd idee. Dit kunnen zaken zijn als een wasmachine die het plotseling begeeft, maar ook een nieuwe auto of een bruiloftsfeest. Als je de volledige spaarrekening in je huis stopt, en niets overhoudt op je betaalrekening, dan ben je kwetsbaar voor onvoorziene omstandigheden.

 

Nadeel: Belasting

Is een huis kopen zonder hypotheek wat betreft belasting een voor- of nadeel? We hebben al enkele voorbeelden genoemd waarbij de fiscus om de hoek komt kijken, er zijn ook aftrekposten die je misloopt. Zo kun je niet jouw belastbaar inkomen drukken met een hypotheek. Dit betekent dat de belasting op de woning hoger uitvalt.

 

Volg je de massa of zwem je tegen de stroom in?

Of je huis direct betalen voordeliger uitpakt kan per situatie verschillen. Laat je daarom eerst voorlichten voordat je de spaarrekening plundert voor dat prachtige optrekje. Naast de nieuwe woning zul je ook rekening moeten houden met je oude huis als je reeds huiseigenaar bent. Het stelsel in Nederland is gericht op een hypothecaire lening als standaard, zodra je afwijkt van de norm moet je goed opletten dat er geen valkuilen op je pad liggen. Dat je momenteel meer rendement kunt verwachten op een huis dan op een spaarrekening kan zeker een rol spelen in de beslissingname.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag