De term ‘loft’ hoor je steeds vaker, maar wat is een loft woning eigenlijk? Is het een gewoon een hip woord voor een appartement of is het een zolder die verbouwd is tot woonruimte? Een definitief antwoord kunnen we helaas niet geven omdat er meerdere interpretaties mogelijk zijn van dit begrip.

We weten in ieder geval wel zeker dat een loft huis geen binnenmuren heeft. Wat er met deze ruimte mogelijk is en wat de voor- en nadelen van een loftwoning zijn lees je op deze pagina.

Wat is een loft woning?

Een loftwoning is een open en ruimtelijke woning die is gevestigd in een gerenoveerde fabrieks- of magazijngebouw. Deze woningen worden gekenmerkt door hoge plafonds, grote ramen en een open indeling, waardoor ze vaak veel licht binnenlaten. Lofts zijn meestal modern en industrieel ingericht.

Een appartement zonder binnenmuren, dat is heel eenvoudig gesteld de definitie van een loft woning. Toch verschillen de meningen over wat een loft huis eigenlijk betekent. Zo is er ook een meer nauwe definitie waarbij strikt verwezen wordt naar industriële panden die verbouwd zijn tot woonruimte.

Dit gebeurt regelmatig op voormalige fabrieksterreinen door Nederland. Denk aan Philips die vroeger veel producten lokaal produceerde maar ondertussen de productie elders heeft ondergebracht.

Het kunnen ook panden zijn waar voorheen producten werden gemaakt die nu niet meer bestaan of minder populair zijn. Een loft appartement kan ook deel uitmaken van een appartementencomplex waarbij het voornaamste verschil tussen een loft en appartement het gebrek aan binnenmuren is.

Er is één ruimte met keuken, slaapruimte, woonruimte etc. Alleen voor de badkamer kan er een afgesloten ruimte gemaakt zijn.

loft woning

Mede door het feit dat lofts in trek zijn wordt de definitie van dit type woning steeds verder opgerekt. Naast herbestemde gebouwen wordt het ook gebruikt voor nieuwbouw met overeenkomende bouwstijl en kenmerken. De woningen zullen zich doorgaans in het stedelijk gebied bevinden en zijn met name aantrekkelijk voor een jongere doelgroep.

De omgeving zal regelmatig een ‘industrieel’ karakter bezitten wat kan voortvloeien uit de oorspronkelijke functie of als een bewust gekozen stijl.

Een verbouwde zolder valt in principe niet onder de definitie van loft woning omdat zolders geen eigen ingang hebben. Bij een loft is dit wel het geval, er kan wel een gedeelde ingang of centrale hal aanwezig zijn. Een studio appartement is kleiner van oppervlak en wordt daarmee ook niet als loft aangemerkt.

Loft woning betekenis

De term loft komt uit de Engelse taal, waarbij Britten en Amerikanen een andere interpretatie geven aan lofts. In Engeland staat het voor de opbergruimte onder het dak die bereikt kan worden via een ladder. Denk dus aan een zolder met vlizotrap. In Amerika wordt het vaker gebruikt als de bovenste verdieping die zich direct onder het dak bevindt.

Dat het een ruimte op hoogte betreft mag duidelijk zijn, daarmee is een loft huis per definitie geen bungalow die juist laag gebouwd wordt.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Omdat het woord in het Engels standaard gebruikt wordt voor een zolderruimte wordt onderscheid gemaakt met woonruimte door deze ruimtes als “loft appartement” of “loft condominiums” te bestempelen. Het betreft dan meestal industriële panden die zijn herbestemd als woonruimte.

Regelmatig betreft het commerciële panden waarbij de begane grond nog steeds een commerciële functie behoudt en de bovenliggende verdieping is aangepast voor bewoning.

Met name in Amerika zijn er verschillende termen om ‘echte’ lofts te onderscheiden van nieuwbouw zonder oorspronkelijke industriële functie. De term ‘soft-loft’ wordt gebruikt voor nieuwbouwwoningen die elementen overnemen van het loft principe maar dan van de grond af aan gebouwd als woonruimte. Dit kan meer comfort bieden maar het ontbreekt wel aan authenticiteit.

Kenmerken loft woning

Veel open ruimte is een typisch kenmerk van een loft woning. Zeker in verbouwde fabriekspanden kunnen loft appartementen een flink aantal vierkante meters bestrijken. De muren zullen overigens vaak hoger zijn dan in conventionele woningbouw het geval is. Dit heeft voor een deel te maken met de oorspronkelijke bewoners van loftwoningen. Dit waren vaak artiesten die voor hun werk behoefte hadden aan een grote werkruimte die gecombineerd kon worden met een woonruimte.

Zeker in fabriekspanden zullen er vaak grote liften aanwezig zijn wat het in- of uitladen van grote objecten en/of goederen eenvoudig maakt. In nieuwbouw loft appartementen is dit niet altijd het geval.

De vensters zijn doorgaans groot in oppervlak en hoog. Daardoor valt er veel licht binnen. Omdat de meeste panden zich in het stedelijke gebied bevinden zal het uitzicht op de stad zijn, het is daarmee geen groene omgeving. Bij gebouwen die zich op korte afstand van elkaar bevinden kan dit leiden tot minder privacy. Het gebruik van gordijnen is zeker niet vanzelfsprekend in een loft huis.

De bewoners zullen vaak relatief jong zijn en hoogopgeleid. Omdat de prijzen in de loop der jaren flink zijn gestegen betreft het ook steeds vaker vermogende bewoners. Dit heeft ook impact gehad op de luxe in dergelijke woningen. De isolatie is verbeterd en de omgeving is meer aantrekkelijk voor de nieuwe doelgroep. Dit betekent een groei aan faciliteiten en recreatieve mogelijkheden waaronder horeca en culturele instellingen. Dit fenomeen wordt in de Verenigde Staten ook wel ‘gentrification’ genoemd.

Een groot oppervlak in een pand dat oorspronkelijk geen woonfunctie had kan wel betekenen dat de isolatie of ventilatie niet optimaal is. Hier kunnen wel verbeteringen in zijn aangebracht maar zeker in authentiek verbouwde panden is het energielabel zeker iets om rekening mee te houden. In koude maanden zal de gehele ruimte verwarmd moeten worden, in de zomer zal er juist behoefte zijn aan verkoeling. Dit kan een impact hebben op de energie behoefte.

De ruimte kan naar wens worden ingedeeld. Zo is het mogelijk om losse room dividers te plaatsen of een meer permanente oplossing in de vorm van schuifdeuren of schuivende panelen die aan het plafond worden bevestigd. Er zijn veel mogelijkheden voor personalisatie wat voor liefhebbers zeker een voordeel kan zijn.

Een loft kan meerdere woonlagen bezitten. In dat geval zal er vaak een inpandige trap te zien zijn.

Voor- en nadelen van een loftwoning

Dit zijn de voornaamste voordelen en nadelen van wonen in een loft:

Voordelen

  • Veel ruimte en licht
  • Veel faciliteiten in de omgeving
  • Veel opties voor personalisering
  • Voor handige klussers kan de prijs voordelig uitvallen

Nadelen

  • Minder energie efficient
  • Minder privacy
  • Hoge prijzen door toenemende vraag
  • Vereist creativiteit voor optimale indeling

Loft woningen zijn populair maar vereisen wel een andere wijze van inrichten en wonen dan bij meer conventionele woningtypen het geval is. Voor sommige mensen zullen de onderscheidende kenmerken als pluspunten worden gezien terwijl voor andere mensen dezelfde kenmerken als minpunten worden aangemerkt.

Loft voorbeeld

loftwoning voorbeeld

bron: funda

Veel gestelde vragen

1. Wat is een loft woning? Een loft woning is een groot, open appartement dat meestal is gecreëerd in een voormalig industrieel of commercieel gebouw. Kenmerkend voor een loft zijn de hoge plafonds, grote ramen, en een open plattegrond zonder afgescheiden kamers. Veel lofts behouden industriële elementen, zoals zichtbare leidingen, bakstenen muren, en betonnen of houten vloeren, wat bijdraagt aan hun unieke charme en karakter.

2. Wat zijn de voordelen van wonen in een loft? Lofts bieden een ruime en flexibele leefruimte die aanpasbaar is aan de persoonlijke voorkeuren van de bewoner. De grote ramen zorgen voor veel natuurlijk licht en vaak bieden lofts een uniek uitzicht op de stad. De open plattegrond en hoge plafonds creëren een gevoel van vrijheid en ruimte.

3. Waar moet ik op letten bij het kopen van een loft? Bij het kopen van een loft is het belangrijk om na te gaan of de woning goed is geïsoleerd, zowel qua geluid als temperatuur, vanwege de open ruimtes en grote ramen. Onderzoek de beschikbaarheid van voorzieningen zoals liften, parkeergelegenheid, en opslagruimte.

4. Zijn er nadelen aan het wonen in een loft? Een van de mogelijke nadelen van wonen in een loft kan de beperkte privacy zijn, aangezien er weinig tot geen afgescheiden ruimtes zijn. Dit kan een uitdaging vormen voor gezinnen of mensen die regelmatig gasten over de vloer hebben. Daarnaast kunnen de verwarmings- en koelingskosten hoger uitvallen vanwege de grote open ruimtes en hoge plafonds. Ook kan geluidsoverlast van buiten of van buren meer merkbaar zijn in een loft.

5. Hoe kan ik mijn loft woning het beste inrichten? Bij het inrichten van een loft is het belangrijk om de openheid en ruimtelijkheid te behouden, terwijl er ook gezellige en functionele leefgebieden worden gecreëerd. Gebruik boekenkasten, schermen, of meubelstukken zoals banken en tapijten om verschillende zones af te bakenen zonder de ruimte volledig af te sluiten.