Wat is een entresol? Entresol betekent in de Nederlandse taal letterlijk een deel van een gebouw of een huis. Met deze informatie kom je niet ver natuurlijk. Een halve tussenetage, een hangkamer of een insteek geeft al iets meer informatie. ‘Entre’ is het Franse woord voor ‘tussen’ en ‘sol’ betekent ‘bodem’ of ‘grond’. Wat is een entresol en wat is het verschil tussen een vide en entresol? We leggen het uit op deze pagina.

Wat is een entresol?

Een entresol is een tussenverdieping in een gebouw die op een lager niveau ligt dan de hoofdverdieping. Het wordt vaak gebruikt als extra ruimte voor opslag of als extra kantoorruimte.

Een woning kan uit meerdere verdiepingen bestaan. Bijvoorbeeld de begane grond, de eerste verdieping en daarboven de zolder. Als er tussen twee verdiepingen een zelfdragende constructie geplaatst wordt dan spreekt men van een entresol ofwel tussenvloer.

De Italiaanse term voor deze tussenverdieping is mezzanine. In Spanje wordt de term entresuelo doorgaans gebruikt voor de eerste verdieping van een gebouw, dit is dus niet de tussenvloer zoals we die in Nederland aanmerken.

De hoogte kan variëren per gebouw, als tussenvloer is het wel gebruikelijk dat er voldoende hoogte aanwezig is om te lopen. Dit geldt ook voor entresols die dienen voor het opslaan van goederen. Een hoogte van enkele meters tot aan het plafond zorgt ervoor dat personen eenvoudig over deze tussenverdieping kunnen gaan en staan. Wat zijn de mogelijkheden met een entresol?

Waarom een entresol plaatsen?

Meestal zijn twee verdiepingen van elkaar gescheiden in functie. Zo heb je bijvoorbeeld een woonkamer met daarboven een slaapkamer. Bij een entresol is er sprake van een zwevende vloer die direct in relatie staat tot één of meerdere etages.

Met name in gebouwen met een hoog plafond kan er zo vloeroppervlak worden gecreëerd. Deze ruimte loopt niet altijd over de gehele oppervlakte van de ruimte, het wordt vaak gebruikt als een inpandig balkon met verhoging of balustrade. Enkele mogelijkheden met een zijn:

  • Opslag van goederen in een werkruimte.
  • Ruimte voor dienstverlenend personeel.
  • Tussenverdieping in een stadion voor publiek.
  • Afgezonderde VIP-ruimte in een horecagelegenheid.
  • Om machines beter bereikbaar te maken voor onderhoud.

De voornaamste voordelen zijn het extra vloeroppervlak en de samenhang met de rest van de ruimte. Overzicht blijft behouden, dit betekent wel dat er minder privacy is en er kan bijvoorbeeld sprake zijn van geluidsoverlast. Uit het oogpunt van energiebesparing moet je er rekening mee houden dat een tussenverdieping open van structuur is.

Met name als er een vide aanwezig is die over meerdere verdiepingen loopt dan zal warme lucht van een verwarming opstijgen. Een indeling met open verbindingen is doorgaans minder energiezuinig. Bekijk hieronder een voorbeeld van een entresol.

Entresol

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Entresol en bel-etage

In grote villa’s komen regelmatig entresols voor in combinatie met een bel-etage. Als je buiten voor de villa staat dan loop je eerst enkele treden naar boven toe. De ingang leidt naar de bel-etage, de eerste ruimte in huis die je betreedt. Dit is vaak een luxueus ingerichte ruimte met een hoog plafond. De trap leidt naar de entresol, een zelfdragende constructie die weer leidt naar de bovenliggende verdieping.

Omdat het plafond zo hoog is kan er over een deel van de verdieping extra loopoppervlak geplaatst worden met behoud van de ruimtelijke uitstraling. Nu weet je wat een entresol is en de koppeling met de bel-etage. Wat is het verschil tussen een vide en entresol?

Vide of entresol?

Een vide is een open ruimte die over twee of meer verdiepingen loopt. Het verschil tussen vide en entresol is daarmee vrij duidelijk want op een vide kun je niet staan. In de praktijk wordt het woord ‘vide’ overigens regelmatig verward met het beloopbare oppervlak naast de lege ruimte wat niet klopt. Denk aan een winkelcentrum met een ronde of vierkante ruimte.

Op de begane grond is een solide vloer, op de eerste etage en mogelijk verder zijn winkels aan de rand met een open ruimte in het midden. Die open ruimte wordt dan vide genoemd, het looppad is dan een galerij met een balustrade of een dergelijke constructie.

Een tussenverdieping is beloopbaar en fungeert als hangende tussenvloer wat zorgt voor meer beloopbare ruimte in huis. Een vide zorgt juist voor open ruimte in de woning. Daarmee zijn het heel andere manieren om een ruimte invulling te geven. Maar let zeker op want de term vide wordt regelmatig onjuist gebruikt.

Is mezzanine een entresol?

We hebben het woord ‘mezzanine’ al genoemd als Italiaanse term voor entresol. In de Nederlandse taal heeft mezzanine echter een iets andere betekenis. Als je deze term ziet staan dan duidt het op een tussenverdieping die lager gelegen is dan de helft van de primaire verdieping.

Mezzanine is daarmee een subcategorie binnen entresols. Omdat degelijke termen elkaar overlappen en het gebruik per taal en jaartal kan afwijken kun je niet blindelings vertrouwen op de informatie in brochures van bestaande huizen.

Ook als je overweegt een tussenverdieping te plaatsen geef dan duidelijk aan wat je verwacht als resultaat. Zowel de architect als de uitvoerende aannemer kan namelijk een afwijkende definitie hanteren. Mee bouwtermen ontdekken. Bekijk ons bericht over Souterrain eens.

voorbeeld entresol

entresol voorbeeld

Hoe kun je een entresol plaatsen?

Als de mogelijkheden van een entresol je aanspreken dan kun je die ook achteraf laten plaatsen. Een voorwaarde is dan wel dat er voldoende hoogte is voor een tussenvloer. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met het feit dat het een dragende vloer betreft die vrij hangt.

De constructie van het pand moet dit aankunnen. In loft appartementen zoals herbestemde fabriekshallen kunnen entresols extra woonoppervlak toevoegen omdat hier vaak hoge plafonds aanwezig zijn.

De kosten voor een entresol zijn zeer variabel. Per situatie zal er een opname uitgevoerd worden waarin de mogelijkheden en restricties in kaart worden gebracht. Hoewel een entresol een zelfdragende structuur is kan het nodig zijn om steunpilaren te plaatsen om het gewicht van de tussenvloer te dragen.

Dit beperkt de mogelijkheden van de onderliggende verdieping. Als het een grote ruimte betreft zoals een voormalige fabriekshal dan kunnen er meerdere tussenverdiepingen worden geplaatst die met een vide tot elkaar in relatie staan.

Er zijn diverse mogelijkheden met een entresol, om deze tussenverdieping in een bestaande ruimte te bouwen heb je minimaal 4,50 meter hoogte van de vloer tot aan het plafond nodig. Het kan een interessante optie zijn om vloeroppervlak aan een ruimte toe te voegen met behoud van het ruimtelijke effect dat een hoog plafond biedt.