Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Zijn notaris kosten aftrekbaar?

Voor een aantal juridische zaken heb je een notaris nodig, bijvoorbeeld bij het kopen van een huis. Hoewel je niet altijd duidelijk kunt zien wat notarissen precies voor je doen, rekenen ze wel flinke tarieven. Toch ontkom je er niet aan, bijvoorbeeld wanneer je een leveringsakte van een woning op wilt laten stellen. Een deel van de notaris kosten zijn aftrekbaar, maar niet allemaal. Hoe het precies zit leggen we uit op deze pagina.

Welke notaris kosten zijn aftrekbaar?

Helaas zijn er voor particulieren vrij weinig notariële kosten die je af kunt trekken van de belastingen. Je mag alleen de kosten die gepaard gaan met het verkrijgen van een hypothecaire lening aftrekken. Dit betekent de volgende twee aftrekposten:

  1. De kosten voor inschrijving bij Het Kadaster.
  2. De kosten voor het opstellen van de hypotheekakte.

De hypotheekakte wordt gebaseerd op de koopakte, daarbij zal de notaris de overeenkomsten tot in detail controleren en mogelijke problemen bespreken.

Welke notaris kosten zijn niet aftrekbaar?

De kosten die gemaakt worden bij de notaris die betrekking hebben op de hypotheek mogen dus afgetrokken worden, de notariële kosten voor de akte van verdeling is bijvoorbeeld niet aftrekbaar. Deze akte is namelijk verbonden met partnerschap, niet direct met de woning. Dit geldt ook voor een verdeling bij een scheiding.

Aftrekposten voor ondernemer

Ondernemers kunnen meer notariskosten aftrekken, variërend van het legaliseren van een handtekening tot aan een adviserende rol. Wat betreft bedrijfspanden is het mogelijk om de notariële kosten voor de hypotheekakte en de leveringsakte af te trekken van de belastingen. Kosten die gemaakt worden voor zaken die in het persoonlijke domein liggen kunnen niet worden afgetrokken.

Rondshoppen kan je geld besparen

Reken tussen 500 en 1500 euro voor de totale notaris kosten bij het kopen van een huis. Dat is veel geld, met ook een grote marge. Dit zal voor een deel afhangen van de diensten die verleend worden, maar ook zeker van het tarief dat de notaris rekent. Er is namelijk geen vaste tariefstelling voor de dienstverlening, dit betekent dat vergelijken lonend kan zijn. Je kunt online offertes opvragen en deze met elkaar vergelijken, of informeer eerst bij de makelaar. Die weet precies wat je nodig hebt, en kan wellicht een geschikte notaris voorstellen. Hoewel de bevoegdheden per notaris gelijk zijn, kunnen er met name in de communicatie verschillen aanwezig zijn. Omdat een huis kopen een belangrijke beslissing in het leven is, kies je uiteraard voor een notaris waar je goed mee kunt communiceren.

Andere aftrekbare kosten

Naast notariskosten zijn er ook andere kosten die je kunt aftrekken van de belastingen. Dit zijn onder andere:

  • De advies- en bemiddelingskosten die gerelateerd zijn aan de hypotheek of lening.
  • De afstuitprovisie.
  • De bereidstellingsprovisie.
  • De bouwrente vanaf de datum waarop de koopovereenkomst is gesloten.
  • De bouwtechnische keuring voor het verkrijgen van een hypotheek of lening voor de NHG.
  • De kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.
  • De taxatiekosten voor de Nationale Hypotheek Garantie.

Vraag aan de financieel adviseur of makelaar welke kosten aftrekbaar zijn van de belasting.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag