Een bouwtekening opvragen kan lastig zijn, zeker als het een wat ouder pand betreft. Als deze informatie onvindbaar blijkt te zijn dan kun je zelf aan de slag gaan. Je kunt ook een professioneel bedrijf inschakelen die een plattegrond van je huis kan maken. Vragen als “waar kan ik bouwtekeningen opvragen?” en “wat kost het om een bouwtekening op te vragen?” worden vaak gesteld. Op deze pagina geven we de antwoorden.

Wanneer heb je een bouwtekening nodig?

Er kunnen verschillende situaties zijn waarin je een bouwtekening wilt opvragen. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een vergunning voor een nieuwe dakkapel of als je vloerbedekking wilt bestellen en graag wilt weten wat de afmetingen van alle kamers zijn. Een tekening voor eigen gebruik of voor officiële zaken is niet hetzelfde. Als je bouwtekeningen wilt opvragen die aan de regels voldoen dan kun je die laten maken. Het is overigens mogelijk dat je ze al in bezit hebt!

Bouwtekening opvragen?

Als je in een koophuis woont dan is de kans groot dat je ergens al bouwtekeningen in het archief hebt zitten. Neem dus die stoffige map eens door met alle papieren die je bij de aankoop hebt ontvangen, er is een goede kans dat je daar een plattegrond of bouwtekening aantreft. Je zou ook navraag kunnen doen bij de makelaar waar je de woning gekocht hebt, die kan je wellicht helpen. Vaak bewaren ze bouwtekeningen of plattegronden in hun archief. Als dit geen uitkomst biedt dan kun je naar de gemeente gaan.

Heeft de gemeente bouwtekeningen van mijn huis?

Als het een recente woning betreft dan kun je waarschijnlijk online bouwtekeningen opvragen via de website van de gemeente waar je woont. Als de woning wat ouder is dan is het mogelijk om een aanvraag in te dienen. Heel oude bouwtekeningen kunnen via een gemeentelijke beeldbank ter beschikking worden gesteld. In dat geval is het de vraag voor welk doel je de plattegrond of bouwtekening wilt gebruiken. Zo is het heel goed mogelijk dat een stokoude bouwtekening niet voldoet aan de eisen voor de aanvraag van een vergunning. In dat geval zul je een nieuwe bouwtekening moeten laten maken.

Bouwtekening opvragen

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Waar komt de plattegrond van je huis vandaan?

Hoe krijg ik een plattegrond van mijn huis? Je kunt zelf een plattegrond van je huis tekenen, op papier of via software. Dit is een relatief eenvoudige optie als je de tekeningen niet nodig hebt voor een officiële aanvraag. De meeste bouwtekeningen worden gemaakt met een schaal van 1:50. Dit betekent dat 50 centimeter in werkelijkheid 1 centimeter op je tekening zal zijn. Het is mogelijk om een andere schaal toe te passen maar 1:50 is de norm.

Je kunt met potlood en papier aan de slag gaan, er zijn ook (web) applicaties waarmee je snel een compleet huis kunt tekenen. Als je bijvoorbeeld een plattegrond nodig hebt om de inrichting te bepalen dan is zelf een bouwtekening maken voldoende. Als een bouwtekening opvragen geen optie is en zelf tekenen is niet voldoende voor een aanvraag, dan moet je een expert in te schakelen.

Hoe krijg ik een plattegrond van mijn huis?

De gemeente heeft niet de informatie die je zoekt en je eigen creatie voldoet niet aan de eisen. In dat geval kun je een beroep doen op een professioneel bureau die bouwtekening maakt. Wat kost het om deze op te vragen? Dat is afhankelijk van diverse factoren waaronder het tarief van de aanbieder en het oppervlak van de woning. Ook de reden waarom je een bouwtekening wilt opvragen zal een rol spelen. Er kunnen namelijk behoorlijk wat eisen gesteld worden. Als het gaat om een presentatie voor potentiële kopers of huurders dan kun je door diverse bureau’s een flitsende presentatie laten maken. Denk aan een interactieve rondleiding op basis van fotografie in huis.

Welke eisen worden er gesteld aan een bouwtekening?

Als je een bouwtekening wilt opvragen met als doel een omgevingsvergunning aan te vragen, dan zijn er een aantal voorwaarden waar de tekeningen aan moeten voldoen.

  • Als het bouwwerk kleiner is dan 10.000 vierkante meter vloeroppervlakte dan wordt een schaal van 1:100 aangehouden.
  • Als het bouwwerk groter is dan 10.000 vierkante meter vloeroppervlakte dan wordt een schaal van 1:200 aangehouden.

Het betreft hier de maximale schaal. Kleiner is dus mogelijk. Als het gaat om detailtekeningen dan zijn er de volgende opties:

  • Een schaal van 1:5
  • Een schaal van 1:10
  • Een schaal van 1:20

Naast de bouwtekening kunnen er eisen worden gesteld wat betreft de termijn van indienen. Zo kunnen bepaalde gegevens binnen drie weken voor aanvang van de werkzaamheden gevraagd worden. Per document kan de termijn afwijken, neem daarom contact op met de gezaghebbende over de uiterlijke termijnen.

Eisen van de welstand

Wat er binnen in huis plaatsvindt is één zaak, als je buiten de boel wilt gaan verbouwen dan zullen er aanvullende eisen worden gesteld. Zo zul je tekeningen van alle gevels moeten overleggen inclusief gevels van belendende bebouwing. Daaruit moet blijven hoe het gebouw past binnen de omgeving. Er moeten details van gezichtsbepalende onderdelen van het bouwwerk aanwezig zijn. Je zult foto’s in kleur moeten maken van de huidige situatie en de directe omgeving. Je moet aangeven welke bouwmaterialen je zult toepassen en de kleurstelling. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de gevels, kozijnen, ramen, deuren, hekken, dakgoten, boeiboorden en dakbedekking.

Neem geen risico en zorg ervoor dat je bij een officiële aanvraag bouwtekeningen kunt overleggen die voldoen aan de eisen. Anders wordt je aanvraag resoluut afgewezen wat je tijd en geld zal kosten.

Wat is een bouwdossier?

Wil je een bouwtekening opvragen en wil je weten of de gemeente bouwtekeningen heeft van jouw huis? Dan kom je misschien de term bouwdossier tegen. Dit is een compleet archief van bouwtekeningen of constructieberekeningen die gebruikt worden bij een bouwvergunning. Als het een vergunning betreft die na 2010 is uitgegeven dan spreken we van een omgevingsvergunning. Als je van plan bent een huis te kopen of te verbouwen dan kun je kijken of de gemeente een bouwdossier in het systeem heeft opgenomen. Aan het opvragen van deze informatie zijn kosten verbonden, vraag het na bij de gemeente.