Voor veel mensen is de waarde van hun woning ontzettend belangrijk. Waar de een gewoon graag wil weten wat de overwaarde van hun woning is, is het voor de ander van belang om te kunnen bepalen welke mogelijkheden er eventueel zijn voor een tweede hypotheek of afsluiten van een bouwdepot voor een verbouwing van het huis.

Naast de over het algemeen stijgende huizenprijzen door inflatie en enorme vraag, zijn er ook tal van andere zaken die van invloed zijn op de waarde van je huis. Naast goed onderhoud, is ook het energielabel een belangrijk aspect waar steeds meer aandacht aan wordt besteed. Omdat een energielabel niet vanzelfsprekend is, kan het verstandig zijn er één aan te vragen.

Dit is uiteraard niet kosteloos, maar laat wel meteen zien waar jij en eventuele potentiële kopers aan toe zijn. Op het moment dat je huis energielabel E heeft, dan weet je dat er flink werk aan de winkel is. Welke invloed dit precies heeft op de waarde van je huis, lees je hier.

Wat is een energielabel

Een energielabel geeft aan hoe energiezuinig je huis is. Het wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de isolatie, het type verwarmingssysteem en de aanwezigheid van zonnepanelen. Het energielabel varieert van A (zeer zuinig) tot en met G (zeer onzuinig). Je kunt je dus wel voorstellen wat het effect kan zijn op de waarde van je woning wanneer je bijvoorbeeld energielabel D hebt.

Invloed van je energielabel op de waarde van je huis

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Niet alleen vertelt dit iets over de staat van de woning, maar ook over het energieverbruik. Zaken die ervoor kunnen zorgen dat je huis een stuk energiezuiniger wordt zijn; het isoleren van je woning, een nieuwe cv ketel kopen, maar ook zaken zoals onderhoud aan de woning speelt hierin een belangrijke rol.

De invloed van een energielabel

Potentiële kopers letten steeds meer op duurzaamheid en energiezuinigheid bij het zoeken naar een woning. Een hoog energielabel kan dus zeker een positieve invloed hebben op de waarde van je huis. Het laat zien dat je investeert in energiebesparende maatregelen en dat kan aantrekkelijk zijn voor kopers.

Daarnaast speelt het energielabel ook een rol bij het bepalen van de maandelijkse energiekosten. Een energiezuinig huis heeft doorgaans lagere energiekosten, wat aantrekkelijk is voor potentiële kopers. Dit wordt namelijk meegenomen in de maandelijkse lasten, wat kan betekenen dat een huis die veel energie verbruikt, simpelweg niet aantrekkelijk genoeg is voor een koper.

Hoe verbeter je het energielabel van je huis?

Het verbeteren van je energielabel kan op een aantal verschillende manieren. Zo hebben we er een aantal genoemd en is het belangrijk hier serieus mee aan de slag te gaan. Allereerst is het belangrijk te zorgen dat naden en kieren worden gedicht en je vervolgens ook kritisch kijkt naar je huidige CV ketel.

Door te kiezen voor een energiezuinige intergas hre 36/30 cv ketel, zul je niet alleen merken dat je verbruik ineens een stuk lager is, maar ook het vermogen hoger ligt dan voorheen. Vooral met de wat oudere ketels, kan het vaak even duren voordat je dan eindelijk warm water krijgt. Nu is dat tijdens de zomermaanden niet zo erg, maar wel wanneer je op het punt staat onder de douche te springen en het winter is.