Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Waarom heb ik een taxatie nodig?

Bij het aanvragen van een hypotheek zul je bij de meeste geldverstrekkers een taxatierapport moeten overleggen. Zijn er nog andere situaties wanneer je taxateur moet inschakelen, of kan de waarde van een woning ook op een andere wijze bepaald worden? Wanneer je een taxatie nodig hebt, en wanneer juist niet, leggen we uit op deze pagina.

Wat houdt een taxatierapport in?

Een taxatie wordt uitgevoerd met als doel de marktwaarde vast te stellen, of de herbouwwaarde te bepalen. De taxateur zal vooraf vragen om welk doel het gaat. Bij koop of verkoop van een huis zal er sprake zijn van de marktwaarde bepalen. Wanneer er een woning gebouwd gaat worden volgens dezelfde specificaties is er sprake van herbouwwaarde. Bij het afsluiten van een opstalverzekering zal er een taxatie op basis van herbouwwaarde nodig zijn.

Waarom heb ik een taxatie nodig?

Er zijn een aantal gevallen waarin je een taxatie moet laten uitvoeren waaronder:

 • Het kopen van een huis.
 • Het oversluiten van een hypotheek.
 • Het verhogen van een hypotheek, bijvoorbeeld bij een verbouwing.
 • Bij een echtscheiding waarbij bezittingen zoals een huis verdeeld worden.
 • Voor de fiscus wanneer er een overzicht van bezittingen moet worden overgelegd.
 • Als je wilt weten wat de herbouwwaarde van de woning is.
 • Wanneer je bezwaar wilt aantekenen op de WOZ-waarde die door de gemeente is vastgesteld.

Zijn er verschillende soorten taxaties?

Er zijn twee soorten taxaties; gevalideerd en ongevalideerd. Bij een huis kopen zal doorgaans een gevalideerd taxatierapport overlegd moeten worden voor de hypotheekaanvraag, bij een woningverzekering zal een ongevalideerde taxatie over het algemeen volstaan. Ook voor een bezwaar tegen de vastgestelde WOZ-waarde is een ongevalideerde taxatie voldoende.

Wat doen taxateurs?

Alleen officieel erkende taxateurs mogen taxaties uitvoeren. Een makelaar kan alleen een waardebepaling uitvoeren. Die kan in veel gevallen al volstaan, maar niet altijd. Een taxateur zal een aantal kenmerken van de woning in kaart brengen waaronder:

 • Welk type woning het betreft.
 • De afmetingen van de woning en het totale oppervlak.
 • De indeling van de ruimte en de afmetingen per kamer.
 • De locatie van de woning, het straatbeeld en mogelijke overlast in de buurt.
 • De bouwkundige staat, en kwaliteit van onderhoudswerken.
 • Eventuele verbouwingen of uitbreidingen aan de woning.
 • Het aanzicht en de architectonische waarde van het pand.
 • Mogelijk zakelijke rechten die op de woning rusten.

De taxateur zal eerst een bezoek brengen aan de woning om een opname te maken. Vervolgens zal er een rapport worden opgesteld met daarin onderwerpen als de mate van onderhoud, en een onderbouwing van het waardeoordeel. Er zijn ook andere onderwerpen die deel uitmaken van het rapport zoals privaatrechtelijke aspecten, informatie omtrent verontreiniging en publiekrechtelijke zaken.

Kosten voor een taxatie

De kosten voor een taxateur en taxatierapport kunnen afwijken. Zo zijn er taxateurs die rekenen op basis van vaste tarieven, of ze rekenen een percentage van de taxatiewaarde. Naast taxatiekosten moet je ook rekening houden met kosten voor het Kadaster, leges van de gemeente, administratiekosten, eventuele validatie en BTW. De kosten voor een officiële taxatie zijn overigens aftrekbaar van de belasting.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag