De huizensite Hoomly.nl verkoopt huizen in een samenwerkingsverband met de eigenaar. Door actief mee te helpen bij de verkoop van je huis kun je duizenden euro’s aan makelaarskosten besparen. Je mag zelf nog de leuke zaken regelen zoals het verzorgen van de rondleiding. Je kunt het overige deel van de verkoop aan Hoomly makelaardij overlaten.

Wat is Hoomly?

“Doe zelf de bezichtigingen. Wij doen de rest…” Hoomly is niet de eerste en al zeker niet de enige met dit concept, ze behoren wel tot de goedkopere aanbieders. Een belangrijke reden dat er zoveel internetmakelaars zijn als Hoomly is het feit dat particuliere huiseigenaren zelf geen huizen mogen publiceren op funda. Erkende makelaars mogen dit wel. Als je bereid bent om zelf wat werk te verrichten kun je met een internetmakelaar goedkoop jouw huis onder de aandacht brengen.

Hoe werkt Hoomly.nl?

Een huis verkopen kost behoorlijk wat tijd, energie en geld. Je moet veel papierwerk regelen, documenten aanleveren en hopen dat je nergens een steek hebt laten vallen. Dit neemt niet weg dat je veel werk wél zelf kunt uitvoeren, daar heb je geen dure makelaar voor nodig. Hoomly laat de rondleiding aan de huiseigenaar over en neemt de rest voor je over. Je kunt daarbij kiezen uit drie pakketten met afwijkende tarieven.

Stap 1 is een account aanmaken, in stap 2 lever je gegevens aan en in stap 3 wordt je advertentie gepubliceerd op funda. Hoomly voert een controle uit of de advertentie klopt en ze voegen er de benodigde data aan toe. Reacties worden doorgestuurd, je moet dan zelf contact opnemen om bezichtigingen in te plannen. Tijdens het bieden en onderhandelen neemt de specialist van Hoomly het stokje over, via move.nl wordt de koopovereenkomst opgesteld en gedeeld. Dit is een algemene website voor beheer van vertrouwelijke informatie waar meer makelaars gebruik van maken. Je krijgt hiervoor een gebruikersnaam met wachtwoord toegewezen.

Wat kun je vinden op Hoomly?

Je kunt direct een lijst vinden met huizen die te koop staan. Bereid je maar vast voor op een teleurstelling als aspirant koper want het woord “verkocht” staat op veruit de meeste huizen in de lijst. Ook “onder bod” komt regelmatig voor. Als huizensite om snel een woning te vinden is Hoomly wellicht niet ideaal. Deze lijst wordt steeds vernieuwd dus bij jouw bezoek kan de situatie compleet anders zijn.

Wil je een koopakte of eigendomsinformatie opvragen? Dit is heel eenvoudig via hoomly.nl te regelen. Ze hebben namelijk een pagina ingericht met directe links naar het Kadaster. Dat bespaart weer enkele minuten zoeken online. Het is best bijzonder dat er diensten worden aangeboden zonder hier direct zelf aan te verdienen. Ook bij een energielabel opzoeken wordt je netjes doorgestuurd naar de energielabel.nl website. Je kunt ook een energielabel aanvragen, er staat duidelijke informatie op de website van hoomly.nl en koppelingen naar het RVO en Milieu Centraal. Of je kunt direct offertes opvragen bij notariskantoren, je vindt hier een lijst met honderden aanbieders die het voorlopige koopcontract officieel kunnen maken. Hierdoor kun je kunt direct prijzen vergelijken, waarderingen bekijken en filteren op basis van locatie.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Naast koop en verkoop is het ook mogelijk om je huis te verhuren. Deze service is inclusief inmeten van de woning, een advertentie op funda, inplannen van bezichtigingen en een scherp tarief.

Dit moet je weten over Hoomly

Er worden drie pakketten aangeboden voor koop en één pakket voor huur. De kosten variëren van 395 euro tot 795 euro voor koopwoningen en 295 euro voor huurwoningen. De voornaamste verschillen zijn het maken van foto’s en de koopovereenkomst opstellen.

Je zult altijd zelf de rondleidingen moeten verzorgen, bij het duurste pakket is dit het enige werk dat je zelf zult moeten verrichten. Alle pakketten zijn inclusief plaatsing op funda maar niet allemaal even uitgebreid of voor dezelfde tijdsduur.

Wil je alleen de koopovereenkomst op laten stellen? Dat is mogelijk voor een eenmalig bedrag van 195 euro. Je moet dan eerst een vragenformulier invullen en de benodigde documenten aanleveren. Deze dienst is beschikbaar voor zowel verkopers als kopers.

Hoe werkt een waardebepaling via Hoomly?

We hebben al geconstateerd dat er op hoomly.nl een flink aantal koppelingen naar andere websites te vinden zijn. Bij de gratis waardebepaling maken ze er zich wel heel makkelijk van af. Je ziet op de pagina voor waardebepaling een invoerveld waar je een postcode kunt invoeren. Tenminste, zo lijkt het, want bij klikken word je direct doorverwezen naar de waardebepaling pagina van funda.nl.

Er zijn meerdere makelaars die wel een eigen waardebepaling uitvoeren, gratis of tegen betaling en variërend van heel summier tot zeer uitgebreid. Vergelijk gerust makelaars door vrijblijvende offertes op te vragen.

Ervaringen Hoomly?

De website hoomly.nl is zeker niet alleen een verkoopsite voor de dienstverlening van Hoomly. Je kunt hier links vinden naar het Kadaster, Energielabel, Milieu Centraal, notariskantoren en meer. Dit kan je heel wat zoekwerk besparen en je hoeft er niet voor te betalen, informatie achter te laten of in te loggen. Dit soort no-nonsense service zonder gladde verkooppraatjes komt betrouwbaar en transparant over.

Zelf beweert Hoomly een score van 9,3 te hebben op funda terwijl ze op het moment van schrijven op 8,9 zitten. Op zich een mooie score maar een ‘dynamisch’ score of link naar funda zou slimmer zijn. In 2020 werden 91 woningen verkocht via Hoomly wat voor een huizensite eigenlijk geen groot aantal is. Het is daarmee een kleinschalige internetmakelaar wat op zich geen nadeel hoeft te zijn. Met 30+ jaar ervaring als makelaar mag je verwachten dat deze ‘nieuwkomer’ online de nodige kennis van de huizenmarkt bezit.

Let op de zin “volledige begeleiding tot en met de notaris” en “geen verborgen kosten achteraf”. Er staat nergens dat notariële kosten inbegrepen zijn want die moet je apart afrekenen. Je hebt daarbij de vrije keuze om een notariskantoor te kiezen, hier is een handige pagina voor ingericht. Als je denkt goedkoop klaar te zijn moet je dus rekening houden dat er bij een all-in tarief altijd beperkingen en uitzonderingen van toepassing zijn.

Naast koop en verkoop is het ook mogelijk om huizen te verhuren. Daarmee is het een breed georiënteerde internetmakelaar wat lang niet altijd het geval is. De informatie op de site is opvallend uitgebreid, de tarieven liggen laag. Hoewel het niet de grootste aanbieder is lijken ze wel degelijk een goed aanbod op tafel te leggen. Meer weten? Ga naar www.hoomly.nl