Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Hoe bepaal je de vraagprijs van je huis?

Een huis verkopen is toch even wat anders dan spulletjes op zolder via Marktplaats slijten. Met een bedrag van zes cijfers (of meer) kan iedere beslissing je duizenden euro’s besparen … of kosten. Hoe bepaal je de vraagprijs van je huis? Kun je dit zelf doen, en mag dat eigenlijk? Hoe je een goede prijs bepaalt voor jouw woning leggen we uit op deze pagina.

Tijd is geld

Als je snel moet verhuizen, bijvoorbeeld wanneer je op korte termijn gaat emigreren, of na een scheiding de hypotheek niet meer kunt betalen, dan zul je een concurrerende prijs moeten bepalen. Over het algemeen betekent meer tijd ook een hogere koopsom. Dan kun je namelijk rustig afwachten tot er een geschikte koper op komt dagen. Plan daarom vooruit, wacht niet tot het laatste moment om je huis te koop aan te bieden.

Hoe bepaal je de vraagprijs van je woning?

Je zult altijd een balans moeten vinden tussen aantrekkelijk voor de koper, en lucratief voor jezelf. Zowel te goedkoop als te duur kan voor problemen zorgen:

Te goedkoop

Als je snel van je huis af wilt komen, dan kun je een scherpe prijs stellen. Wanneer een koper direct instemt, dan kun je snel van een huis afkomen. Toch is het vrij gebruikelijk om eerst te onderhandelen, zonder extra ruimte loop je snel vast. Daarnaast ziet het er toch wel verdacht uit wanneer je duizenden euro’s onder de marktprijs gaat zitten. Dan wordt al snel gedacht dat er iets niet in orde is. Verkijk je ook niet op de kosten die je moet maken voor professionals, documenten en natuurlijk jouw eigen verhuizing. Als je naar een andere koopwoning zult verhuizen, is het niet zeker dat je daar ook een bodemprijs overeen zult komen. Dus te goedkoop een huis aanbieden is geen slimme strategie.

Te duur

Helemaal de andere kant op gaan met de prijs is ook niet zomaar een goede keuze. Zelfs als je bereid bent om behoorlijk in prijs te zakken, weet een potentiële koper dit nog niet. Wanneer de vraagprijs hoger ligt dan bij vergelijkbare woningen het geval is, dan zul je een lange adem nodig hebben. Zelfs binnen een verkopersmarkt kun je niet zomaar een bedrag vragen. Mocht er toch iemand interesse tonen, dan is de kans groot dat er allerlei randvoorwaarden gesteld worden die uiteindelijk meer geld kosten dan je in winst hebt gecalculeerd. Dus te duur is al net zo risicovol als een woning te goedkoop aanbieden.

Meestal zul je niet alleen je huis verkopen, maar ook een nieuw onderkomen nodig hebben. Neem dit ook mee in de berekening. De koper heeft hier overigens geen boodschap aan, dus je kunt dit niet 1-op-1 gebruiken om de vraagprijs te bepalen. Ook moet je rekening houden met een mogelijke onderwaarde of overwaarde. Bespreek dit met je makelaar of hypotheekverstrekker.

Wat is de echte waarde van je huis?

Een makelaar kan een waardebepaling uitvoeren. Een aantal makelaars doen dit zelfs gratis voor je. Zij kunnen snel informatie opzoeken, zoals prijzen van vergelijkbare woningen. Ook kunnen ze aan de hand van toetsbare data snel de toetsingscriteria bepalen, en daar een prijskaartje aan hangen. Een waardebepaling heeft niet dezelfde waarde als een taxatierapport, die bijvoorbeeld nodig is bij een hypotheekaanvraag, als praktische prijsbepaling kan het zelfs meer betrouwbaar zijn.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag