Wat is het verschil tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde?

Je laat een een huis taxeren door een onafhankelijk taxateur. Nu weet je precies wat de woning waard is. Toch lukt het niet om voor deze prijs een koper te vinden. Is het taxatierapport niet juist? Hoe ontstaan verschillen tussen taxatiewaarde en verkoopwaarde? Dat en meer kun je op deze pagina lezen.

Taxateur of verkoopmakelaar?

Een taxatierapport is een officieel rapport dat op basis van standaard criteria wordt opgesteld. Toch zal niet ieder rapport exact tot dezelfde conclusie komen, het getaxeerde bedrag kan zelfs duizenden euro’s afwijken per taxateur. Daarnaast wordt er voornamelijk gekeken naar de bouwtechnische staat en de harde cijfers, het verschil in taxatiewaarde zou dus in principe niet ver uit elkaar mogen lopen. Met een taxatierapport kun je als koper een hypotheek lening aanvragen, of in aanmerking komen voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Een verkoopmakelaar kan de woningwaarde bepalen, in dit geval is er geen juridische status van toepassing op deze waardebepaling. Een makelaar zal in beginsel uitgaan van de WOZ-waarde, en daarnaast naar de specifieke situatie kijken. Hier komen een aantal punten aan bod die ook in een taxatierapport voorkomen, ditmaal in een meer subjectieve context. Naast de feiten op papier tellen er namelijk ook andere factoren mee. Het tuinoppervlak is bijvoorbeeld in vierkante meters te berekenen, maar een verkoopmakelaar zal ook kijken of het gazon er netjes bij ligt. Want dat zijn kenmerken die van belang zijn voor potentiële kopers.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Welke berekening is het meest betrouwbaar?

In praktijk zal een waardebepaling door een verkoopmakelaar doorgaans dichter bij de uiteindelijke verkoopprijs liggen dan het taxatierapport. Voor het aanvragen van een hypotheeklening is dit niet van belang, geldverstrekkers zien liever een ‘objectief’ taxatierapport. Voor de huiseigenaar biedt de waardebepaling doorgaans meer houvast, deze berekening zal namelijk dichter komen bij de werkelijke verkoopwaarde. Omdat er aan een waardebepaling geen strenge voorwaarden gesteld zijn, is het wellicht een goed idee om makelaars met elkaar te vergelijken en te kiezen voor een verkoopmakelaar waar je vertrouwen in hebt. Veel makelaars bieden een gratis waardebepaling aan, voor een officiële taxatie worden altijd kosten berekend.

Nattevingerwerk

Voor een huiseigenaar kan het behoorlijk frustrerend zijn. Wat is nu de werkelijke verkoopwaarde van jouw huis? Moet je de WOZ-waarde vertrouwen die de gemeente vaststelt, de taxatiewaarde van een taxateur of een waardebepaling van een makelaar? De werkelijke verkoopwaarde is het bedrag dat een koper bereid is te betalen, zo eenvoudig is het. In de huidige huizenmarkt zal de verkoopsom vaak boven de WOZ-waarde liggen, en wellicht ook hoger dan de taxatiewaarde. Zeker wanneer jouw huis op een gunstige locatie staat in een gewilde buurt. Schat de vraagprijs niet te laag in, anders heb je geen speelruimte. Een goede onderhandelaar kan flink verschil maken, je moet ook net de juiste koper treffen.

De wereld is niet objectief

Uiteindelijk kom je er niet onderuit dat huizenprijzen een kwestie van vraag en aanbod zijn. Het is altijd maatwerk, en daarbij horen prijzen op maat. Een taxatierapport is reuze handig bij de aanvraag van een hypotheeklening, en voor de NHG, maar het is niet de definitieve uitslag van de verkoopwaarde.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hier op wat is mijn huis waard en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|