Hoeveel opstartkosten rekent een makelaar?

De opstartkosten voor een makelaar kunnen sterk verschillen. Sommige dienstverleners rekenen geen kosten tot het moment dat de woning verkocht is, andere makelaars overhandigen bij de drempel van hun kantoor al een factuur. Er zijn diverse kosten die bij de verkoop of aankoop van een woning berekend worden.

Op deze pagina leggen we uit welke opstartkosten er bij een makelaar van toepassing kunnen zijn, en waar je verder rekening mee dient te houden.

Waardebepaling

Voordat je een huis gaat verkopen wil je natuurlijk eerst weten hoeveel jouw woning eigenlijk waard is. Hiervoor kan een makelaar een waardebepaling uitvoeren. Dit is een analyse van diverse criteria waaronder het bouwjaar, de staat van de woning, optionele verbouwingen of renovaties, de locatie, omgeving en faciliteiten in de buurt.

Wanneer je afspraken maakt met de makelaar kan deze eerste stap soms kosteloos zijn. Je kunt ook een betaalde waardebepaling aanvragen wanneer je geen behoefte hebt aan verdere verplichtingen

Taxatie

Een officieel taxatierapport wordt uitgevoerd door een erkende taxateur. Dit kan de makelaar zijn, of een externe professional. Aan het taxeren van een woning zullen altijd kosten verbonden zijn. Het is een nauwkeurig karwei met als resultaat een rapport dat erkend wordt bij het aanvragen van een hypotheek.

Het is daarmee een meer objectieve berekening dan de waardebepaling, dit zal overigens niet per definitie de verkoopprijs zijn. De huiseigenaar en koper zullen namelijk eerst moeten onderhandelen over de prijs, het resultaat kan afwijken van het taxatierapport.

Makelaarscourtage

Veel makelaars werken op basis van een makelaarscourtage. Dit kan een vast bedrag zijn, vaak wordt een percentage van de verkoopsom gehanteerd als vergoeding. Deze courtage valt niet onder de opstartkosten van de makelaar, de factuur komt pas na het succesvol verkopen van de woning. Dan is pas bekend voor welk bedrag de woning van eigenaar wisselt.

Gemiddeld ligt de courtage rond 1,4 procent, per makelaar schommelt het tussen 1 en 2 procent met enkele uitschieters naar beneden of naar boven. Omdat 1 procent duizenden euro’s verschil kan maken op de eindfactuur, is het verstandig om eerst offertes aan te vragen bij verschillende makelaars. Dit kost weinig tijd en kan veel voordeel opleveren.

No cure no pay

Een andere vorm van vergoeding kan een “no cure no pay” overeenkomst zijn. Er wordt dan alleen een makelaarscourtage berekend na een succesvolle verkoop. Wanneer er geen koper gevonden wordt betaalt de huiseigenaar niets. In praktijk ligt het vaak wat anders, zo zijn er vaak wel opstartkosten van de makelaar van toepassing.

Opstartkosten Makelaar

Dit kunnen bijvoorbeeld vaste kosten zijn voor promotie van de woning, materialen en diensten waar de makelaar zelf voor moet betalen. Een advertentie op Funda bijvoorbeeld, of een bord in de tuin.

Let op de totale kosten

Laat je niet direct afschrikken door de opstartkosten die een makelaar rekent. Sommige makelaars houden de instapdrempel erg laag, met hoge kosten in een later stadium. Vergelijk daarom offertes met elkaar en trek je eigen conclusies voordat je een overeenkomst aangaat. Mocht je vragen hebben over een offerte stel je die gewoon aan de makelaar. Zo ontdek je ook snel of je goed kunt communiceren met de adviseur, wat tijdens een traject van zowel verkoop als aankoop zeker voordelig is.

Waarom rekent een makelaar opstart kosten?

Alvorens de makelaar begint maakt hij diversen kosten. De volgende elementen zitten verwerkt in de opstart kosten:

  • Aanmelden Funda
  • Vastgoed fotografie
  • 360 graden fotografie
  • Plattegronden nen norm
  • Kosten social media
  • Kosten advertentie krant

Als je een makelaar kiest let dan goed op wat de opstart kosten zijn. Vaak kun je hier nog wel wat in bedingen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.