Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat betekent makelaarscourtage?

“Le courtage” is de Franse term voor “de makelaardij”. In Nederland wordt met courtage de afsluitprovisie, premie of commissie bedoeld die een makelaar ontvangt voor zijn / haar diensten. In praktijk komt dit neer op de vergoeding voor bemiddeling bij aan- of verkoop van een woning, of andere diensten zoals de verhuur van woonruimten en het uitvoeren van taxaties. Wat makelaarscourtage inhoudt en hoe deze wordt berekend leggen we uit op deze pagina.

Waarom een makelaarscourtage betalen?

Wanneer huizen verkocht, gekocht of verhuurd worden komt hier doorgaans een makelaar om de hoek kijken. Dit is een gespecialiseerd persoon of bedrijf die uiteenlopende diensten kan verrichten omtrent vastgoed. De vergoeding die voor deze dienstverlening en expertise betaald wordt noemt men makelaarscourtage of gewoon courtage. Het is daarmee niet veel anders dan de kosten voor ieder dienstverlenend bedrijf, of bijvoorbeeld een winkel die zich tussen de fabrikant en consument bevindt. De toegevoegde waarde kan per situatie verschillen, over het algemeen mag gesteld worden dat makelaars een aantal zaken sneller, beter en vaak ook goedkoper kunnen regelen dan een consument zelf zou kunnen realiseren.

Hoeveel kost een makelaar?

Er zijn twee methoden om de kosten voor de courtage te berekenen. Enerzijds kan een aanbieder vaste tarieven hanteren voor specifieke diensten. Dit is met name praktisch voor kopende en verkopende partijen die ervoor kiezen een deel van het traject zelf uit te voeren. Alleen voor de zaken waarbij specifieke expertise vereist is, wordt dan gebruik gemaakt van een erkend makelaarskantoor. De meeste makelaars hanteren een vast percentage op de aankoop- of verkoopprijs. Zo kan een een makelaar bijvoorbeeld 1,5% courtage rekenen voor een woning met een waarde van 300.000 euro. In dat geval zal er een bedrag van 4500 euro afgerekend worden na afronding van het traject. Het is daarbij gebruikelijk om de kosten pas te berekenen na een succesvolle transactie, dus niet vooraf.

Is het goedkoper om alles zelf te regelen?

Met name dankzij internet en handige websites kunnen er een aantal zaken zeker door particuliere woningeigenaren geregeld worden. Het is ook zeker aan te bevelen om je als koper of verkoper te oriënteren op de huizenmarkt. Wanneer je alles zelf wilt regelen kan het een langdurig en gecompliceerd traject worden, dan komen de voordelen van een tussenpersoon aan het licht. Een makelaar kent de huizenmarkt, kan doelgericht zoeken naar oplossingen, en heeft de nodige connecties om de huizenjacht in goede banen te leiden. Of het goedkoper is om alles in eigen hand te houden valt daarmee te betwijfelen. Niet alleen omdat de investering van tijd best meegeteld mag worden, een erkende makelaar kan daarnaast kosten besparen voor kopers, en betere verkoopprijzen bedingen voor verkopers. Alles bij elkaar opgeteld (en afgetrokken) mag je in de meeste gevallen stellen dat particulieren die een erkend makelaarskantoor in de arm nemen aan het einde van de rit voordeliger uit zijn.

Is de makelaarscourtage altijd hetzelfde?

Het courtage kan afwijken per makelaar, met gemiddeld tussen 1 en 2 procent van de prijs voor een woning. Bij vaste tarieven zullen de prijzen onderling ook verschillen, daarbij moet altijd goed naar de kleine lettertjes worden gekeken om voordelig uit te zijn. Vergelijken kan al snel honderden tot zelfs duizenden euro’s opleveren, dit is een tijdsinvestering die zeker de moeite waard is.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag