Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag?

Je hebt eindelijk het huis van je dromen gevonden, in je hoofd heb je het interieur al compleet. Je moet alleen nog beslissen of die kleine ruimte als berging of hobbykamer ingericht zal worden. Toch ben je nog niet klaar op het moment dat je die belangrijke handtekening onder de koopovereenkomst zet; je zult ook nog een lening moeten aanvragen. Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag?

Hoe lang duurt een hypotheek aanvraag gemiddeld?

Laten we beginnen met een standaard antwoord; gemiddeld genomen duurt het 4 tot 8 weken voordat een hypotheek aanvraag helemaal rond is. We tellen vanaf het eerste moment dat je met een hypotheekadviseur rond de tafel gaat zitten, tot je een definitief akkoord ontvangt van de geldverstrekker. Er zijn situaties waarin je binnen 1 week al helemaal rond kunt zijn. Er zijn ook gevallen waarin het wat langer duurt, bijvoorbeeld bij een echtscheiding. Door 4 tot 8 weken aan te houden onder ‘normale’ omstandigheden, weet je ongeveer welke tijd je moet uittrekken voor de aanvraag.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Het lijkt wel een computerspel

Net zoals je Mario van level tot level moet leiden voordat je Prinses Peach kunt bevrijden uit de handen van de boosaardige Bowser, zul je zelf ook een aantal fasen moeten doorlopen voordat je het ‘kasteel’ hebt veroverd. Dit zijn de standaard fasen die je zult doorlopen:

  1. Eerst moet alle financiële informatie boven tafel komen. Dit doe je in overleg met de makelaar of de hypotheekadviseur. Op basis van deze informatie kan een passende hypotheek worden gekozen, inclusief een risicoverzekering bij overlijden. Reken ongeveer een week om deze fase rond te krijgen.
  2. Je zult vervolgens een rente aanbod ontvangen van de hypotheekverstrekker. Laat dit aanbod eerst grondig controleren door de adviseur voordat je hiervoor tekent. Je zult binnen 2 weken na ontvangst van het aanbod een akkoord moeten geven.
  3. Nu je een principe overeenkomst hebt bereikt met de geldverstrekker, zal deze nauwkeurig gaan toetsen of je echt in staat bent om de overeengekomen hypotheeklast te dragen. Daarvoor is documentatie nodig die de hypotheekverstrekker zal opvragen. Hier heb je maximaal 4 weken de tijd voor.
  4. Wanneer alle document overhandigd en gecontroleerd zijn, zal de geldverstrekker een definitief bod uitbrengen. Deze offerte moet weer goed gecontroleerd worden, na akkoord worden ondertekend en retour gezonden. Wanneer de bank of andere organisatie instemt met de lening, is de hypotheek rond. Dit proces kan 2 weken in beslag nemen.

De hypotheek is hiermee aangevraagd. Nu kun je naar de notaris gaan om de overdracht te regelen. De hypotheekakte wordt ondertekend, en je zult de akte van levering ontvangen. Reken ruim een week om deze afrondende zaken te regelen.

Zo snel mogelijk een hypotheek aanvragen

Hier zijn enkele tips om de hypotheek aanvraag zo snel mogelijk rond te krijgen:

  • Probeer de nodige documenten in een vroeg stadium te verzamelen, voordat hier naar gevraagd wordt.
  • Probeer geen negatieve BKR registratie of uitstaande schuld te verdoezelen, die komen zeker aan het licht en dit vertraagt alleen maar het proces.
  • Je hoeft niet alle beschikbare tijd te gebruiken. Waarom 2 weken wachten als het in 2 dagen ook kan?
  • Je kunt direct na ondertekenen van een koopovereenkomst een starterslening aanvragen wanneer dit van toepassing is.

Maak vooraf een planning met de makelaar, en maak goede afspraken met de hypotheekadviseur. Zo kun je meerdere weken besparen en snel jouw nieuwe woning inrichten!

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.