Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Hoeveel procent courtage vraagt een makelaar?

Een makelaar kan verschillende diensten omtrent vastgoed uitvoeren zoals de verkoop, aankoop, verhuur en taxatie van huizen. De kosten kunnen per makelaar en per opdracht flink uiteenlopen. In de meeste gevallen wordt er een vergoeding gehanteerd die makelaarscourtage of gewoon courtage genoemd wordt.

Dit kan een vast bedrag zijn, of een percentage van de waarde bij verkoop of aankoop. Hoeveel procent courtage vraagt een makelaar? Dit kan variëren, daarom is het goed om te weten wat deze beloning inhoudt én vooraf prijzen te vergelijken.

Wat is courtage?

Courtage is een Frans woord dat staat voor de beloning, loon of provisie die uitgekeerd wordt aan een makelaar voor de verrichte diensten. Het is mogelijk dat de makelaar hier een vast bedrag voor rekent, vaak wordt een percentage van de uiteindelijke verkoop- of aankoop prijs bepaald. De makelaar kan zelf kiezen hoe de courtage wordt berekend, de klant heeft de keuze voor een makelaarskantoor dat voldoet aan de persoonlijke voorkeur.

Tip: Hoewel makelaarskosten standaard niet aftrekbaar zijn, kunnen taxatiekosten meestal wel afgetrokken worden van het belastbaar inkomen.

Courtage bij verkoop van een woning

Bij verkoop zal doorgaans een percentage van de verkoopsom gerekend worden als makelaarscourtage. Deze percentages kunnen per aanbieder verschillen, normaal gesproken tussen 1 en 2 procent waarvan de meeste makelaars ergens in het midden zweven met hun tarieven. Wanneer de verkoopprijs hoger ligt dan verwacht, dan moet er dus ook meer worden afgedragen.

Maar omdat het een relatief klein percentage betreft van het totaal, pakt een hogere verkoopsom per saldo toch beter uit voor de verkopende partij.

Het is ook mogelijk dat een makelaar vaste tarieven hanteert voor (een deel van) de dienstverlening. In dit geval worden er doorgaans individuele diensten of pakketten aangeboden waar vaste bedragen aan gekoppeld zijn. Dit schept direct duidelijkheid. Omdat een makelaarskantoor uiteraard geld wil verdienen kunnen vaste tarieven relatief hoog uitvallen.

Deze vorm van courtage is met name interessant voor woningbezitters die zelf een deel van het verkooptraject willen uitvoeren, en liever per onderdeel van het proces betalen. In dat geval kun je met vaste prijzen wel degelijk goedkoper uit zijn. Het loont de moeite om vooraf offertes van meerdere makelaars met elkaar te vergelijken.

Courtage bij aankoop van een woning

Bij een huis kopen werkt courtage min of meer op dezelfde wijze. Een geschikte woning vinden, en dan ook nog onderhandelen over een scherpe prijs kan veel tijd in beslag nemen en een vermoeiend karwei zijn. In plaats van zelf naar een geschikte woning zoeken, controles uitvoeren en onderhandelen met de verkopende partij, kun je al deze diensten uitbesteden aan een specialist.

Tijd is geld, daarnaast heeft een makelaar ingangen waar een consument geen gebruik van kan maken. Dit kan betekenen dat een courtage op basis van percentage voordeliger uitpakt dan alles zelf regelen. Er ligt wel het gevaar op de loer dat de makelaar minder scherp inzet tijdens de onderhandelingen, want een hogere aankoopprijs betekent ook meer inkomsten voor de tussenpersoon.

Bij een gerenommeerde makelaar zal dit niet zo snel voorkomen, toch zijn er kantoren die vaste bedragen rekenen voor extra zekerheid.

Appels met peren vergelijken is onmogelijk, makelaars met elkaar vergelijken is gelukkig wél een optie. Vraag daarom meerdere offertes aan van makelaars in de buurt en bespaar op de courtage.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag