Bouwjaar woning opzoeken waar doe je dat? Een monumentaal pand klinkt heel aanlokkelijk, tot je ontdekt dat het een bouwval is met slechte isolatie en deurstijlen waar iemand van gemiddelde lengte niet doorheen past zonder te bukken. Het bouwjaar van een woning kan veel over een woning vertellen. Zowel goede als slechte eigenschappen kunnen hieraan ontleend worden. Hoe kun je het bouwjaar van je woning vinden? En uit welk bouwjaar is mijn huis? Het antwoord op deze vragen en meer vind je op deze pagina.

Hoe kun je het bouwjaar van je woning vinden?

Het Kadaster houdt centraal bij welke gebouwen er in Nederland staan, en wanneer ze gebouwd zijn. Deze informatie wordt aangeleverd door de gemeenten waar deze objecten staan. Naast het bouwjaar kun je ook inzien wat de WOZ-waarde is. Dit is de geschatte waarde van een woning op basis van standaard criteria. Al deze data is openbaar inzichtelijk, om het zoekwerk eenvoudiger te maken kun je in de BAG-Viewer een adres invullen.

Hoe werkt de BAG-viewer?

Dit is een kaart met alle gebouwen in Nederland, je kunt niet alleen zien wat het bouwjaar is maar ook de ligging ten opzichte van andere gebouwen. Zo kun je bijvoorbeeld een specifiek adres opzoeken, maar een postcode is ook voldoende. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk de huizen in een straat met elkaar vergelijken, of op te zoeken in welke periode woningen in een specifiek deel van de gemeente gebouwd zijn. Voor het bekijken van de BAG-viewer heb je alleen een apparaat met browser nodig zoals een laptop of smartphone.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Waarom is het bouwjaar van belang voor een woning?

Er zijn veel criteria die de kwaliteit en prijs van een woning bepalen, het bouwjaar is hier één kenmerk van en zeker niet de minste. Zo zal een woning van voor 1920 doorgaans niet volgens moderne standaarden voldoen aan de kwaliteitseisen, meer recente woningen scoren veel beter. In de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw werden huizen gebouwd die een goede kwaliteit bieden, uiteraard zijn er wel aspecten die een eeuw later aan verbetering toe zijn.

Bouwjaar woning opzoeken

Na de Tweede Wereldoorlog werden huizen snel en goedkoop gebouwd, dit zie je tot aan het einde van de jaren zestig aan de bouwkwaliteit terug. In de jaren 70 en 80 ging het behoorlijk goed wat betreft de kwaliteit van woningen, dankzij nieuwe methoden en materialen zoals … asbest… Als je een woning koopt uit midden jaren negentig of jonger dan valt de woning binnen het Bouwbesluit van 1990. Daarin zijn moderne normen voor bouwkwaliteit, duurzaamheid en milieubewustzijn in meegenomen. Dit uit zich ook in energie efficiëntie.

Iedere woning is uniek

Uiteraard zijn er uitzonderingen bij zowel de bouw en vooral ook bij het onderhoud en verbouwingen. Wellicht heeft de eigenaar in de loop der jaren een tochtige woning perfect geïsoleerd, of een eengezinswoning met een flink aantal kleine kamers verbouwd tot een ruime woning waar de tussenwanden uit gesloopt zijn.

Met andere woorden; je kunt een huis niet beoordelen op de leeftijd, het geeft wel een indicatie van de bouwkwaliteit en mogelijke gebreken. Bespreek met de makelaar het belang van een bouwkundige keuring voordat je een huis koopt, of vraag wat een renovatie je op kan leveren bij een verkoop.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik op wat is mijn huis waard en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.