Wat is een no cure no pay makelaar?
“No cure no pay” is een bekende Engelse term, wat zoveel betekent als “geen oplossing, niets betalen”. Dit is een constructie die dienstverleners regelmatig hanteren om een potentiële klant te verleiden om met deze aanbieder te werken. Er is nog een andere uitdrukking van toepassing: “baat het niet, dan schaadt het niet”. In dit geval is er geen ‘schade’ aan je portemonnee wanneer je besluit om je huis te verkopen via een no cure no pay makelaar. Hoe werkt dit eigenlijk, en waarom zou een betrouwbare makelaar gratis voor je werken?
Wat kost een no cure no pay makelaar?
Een makelaar die werkt volgens het “no cure no pay” principe zal geen kosten berekenen tenzij de gewenste transactie is uitgevoerd. Dit zal in de meeste gevallen de verkoop van een woning of appartement zijn. Wanneer de makelaar niet in staat is een verkoop te realiseren op basis van de overeenkomst met de huiseigenaar, dan hoeft er niet betaald te worden. Alleen wanneer de verkoop rond is zal er een rekening worden gestuurd. Dit klinkt heel aantrekkelijk, maar werkt deze makelaar echt gratis?
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Gratis onder voorwaarden
Er is niet veel in de wereld wat volledig gratis is, ook een no cure no pay makelaar kan kosten berekenen. Er zijn drie mogelijke kostenposten, die je gelukkig nooit alledrie zult betalen:
- Opstartkosten: Mooie foto’s maken, het pand aanbieden op Funda, een mooi bord in de voortuin; het zijn allemaal vaste kosten die gemaakt moeten worden. Het is mogelijk dat een no cure no pay makelaar deze kosten standaard berekend, met als kanttekening dat deze kosten weer komen te vervallen bij een succesvolle verkoop.
- Makelaarscourtage: Dit is de ‘pay’ ofwel betaling waar de makelaar op hoopt, en de ‘cure’ ofwel oplossing waar de huiseigenaar op zit te wachten. Deze courtage kan een vast bedrag zijn, vaak is het een percentage van de uiteindelijke verkoopprijs.
- Intrekkingskosten: Wanneer de huiseigenaar toch besluit om van verkoop af te zien, dan kan de no cure no pay makelaar naar zijn / haar centen fluiten. Mocht dit het geval zijn, dan kunnen er ‘intrekkingskosten’ van toepassing zijn. Dit is een garantie voor de makelaar dat ze geen tijd verspillen aan een verkoop die niet afgerond wordt. Het biedt ook meer zekerheid dat de verkoper daadwerkelijk van plan is de woning van de hand te doen.
Wanneer je besluit om met een no cure no pay makelaar in zee te gaan, vraag dan eerst duidelijk naar de voorwaarden, uitzonderingen en mogelijke kosten.
Zeker van je zaak
Een no cure no pay makelaar zal hemel en aarde verzetten om jouw huis voor een mooie prijs te verkopen. Anders zullen ze immers niets aan je verdienen. Mocht het uiteindelijk toch niet lukken, dan betaal je slechts een minimaal bedrag. Dit betekent overigens niet dat je altijd goed uit bent als klant. Wanneer jouw makelaar elders meer geld kan verdienen, dan kan jouw bordje “Te Koop” spinnenwebben vangen in de voortuin. Het is altijd verstandig om no cure no pay makelaars met elkaar te vergelijken en zo de juiste dienstverlener te kiezen. Zo zijn er specialisten in eengezinswoningen, appartementen of juist luxe villa’s. Ook de tarieven kunnen flink uiteenlopen.