Soms achtervolgt de werkelijkheid de fictie. Of in het geval van “Kopen zonder Kijken” komt de realiteit na de realitysoap. Toen het eerste seizoen op de Nederlandse buis verscheen leek het een bizar idee om een huis te kopen zonder eerst naar een bezichtiging te gaan en dagenlang op funda iedere foto te bestuderen tot in het kleinste detail. In 2020 ging het roer om en besloten kopers ongezien te bieden op huizen en dan ook nog eens zonder voorbehoud van financiering. Kopen zonder Kijken is nog steeds een kijkcijferhit met de achterliggende boodschap; waarom zelf doen als een grote groep experts je het werk uit handen neemt?
Wat is Kopen zonder Kijken?
Kopen zonder Kijken is een televisieprogramma van RTL dat in de eerste twee seizoenen veel kijkers wist te trekken. Het basisconcept komt uit Australië, in Nederland wordt het programma gemaakt door de productiemaatschappij van Martijn Krabbé die zelf ook de presentatie op zich neemt. In het programma zijn er koppels die samen geen geschikte woning kunnen vinden. Ze tekenen een koopcontract waarin een aantal zaken onleesbaar gemaakt zijn, zo weten ze niet welk huis ze kopen en waar dit huis zich bevindt. Ook hebben ze geen invloed op de inrichting, ze mogen betalen en afwachten tot het huis wordt opgeleverd.
Het programma wordt geproduceerd en gepresenteerd door Martijn Krabbé. De makelaar is Alex van Keulen die de woning kiest. Bob Sikkes is de aannemer die de verbouwing op zich neemt terwijl Roos Reedijk zorgt voor de styling. De ervaring die ze laten zien in het programma helpt woningzoekenden hun eigen woonwensen in perspectief te plaatsen. Ook is er ruimte voor alternatieve meningen want de smaak van Bob en Roos is zeker niet altijd hetzelfde.
Kopen zonder Kijken is gebaseerd op een televisie format genaamd “Buying Blind” uit Australië dat sinds 2018 wordt uitgezonden.
Is Kopen zonder Kijken echt?
In een reality-programma zijn er altijd elementen die echt zijn, de waarheid wordt met opnames, montage en voice-over wel ‘gemasseerd’. Wat betreft reality-programma’s mogen we Kopen zonder Kijken scharen onder de meer ‘eerlijke’ programma’s waarbij de waarheid redelijk dicht tegen het programma op televisie ligt. Ja, de deelnemers tekenen daadwerkelijk een koopovereenkomst en ze betalen ook zelf de kosten die gemaakt worden voor aanschaf en inrichting. Ja, ze hebben verder geen zeggenschap buiten het lijstje aan wensen. In deze fase kunnen ze bijvoorbeeld een gemeente aangeven waar ze graag willen wonen of een stijl voor de inrichting. In de montage worden kleine strubbelingen uiteraard groots uitgemeten maar het zijn zeer zeker geen acteurs die in een filmset stappen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Waarom koopt iemand zonder kijken?
Wat bezielt iemand om zich aan te melden voor Kopen zonder Kijken? In de eerste plaats vinden veel mensen het best spannend om aan een televisieprogramma mee te doen, daarnaast lopen ze daadwerkelijk vast in hun huizenjacht. De markt is krap, inrichten kost veel tijd en het is lastig om samen tot beslissingen te komen. Een zak geld neergooien en rustig afwachten tot Alex (aankoopmakelaar), Bob (aannemer) en Roos (interieurstylist) de boel geregeld hebben is dan eigenlijk wel heel aantrekkelijk.
Het traject van huizen zoeken, bezichtigingen en afspraken maken met makelaars, verkopers etc. is niet bepaald iets waar veel mensen naar uitkijken. En als je een goed inkomen hebt maar twee linkerhanden en tijdgebrek, dan is het helemaal niet zo verkeerd dat iemand anders de tegeltjes op de badkamerwand voor je uitzoekt.
Wie koopt zonder kijken?
Er zijn wat opvallende overeenkomsten tussen de deelnemers aan het programma die kijkers zijn opgevallen. Als eerste betreft het altijd stellen, er doen geen singles aan dit programma mee. Dit is een overblijfsel van de Australische versie waarbij het draait om koppels die het samen niet eens kunnen worden. Als je slechts één persoon hebt dan is er natuurlijk minder conflict. Een andere overeenkomst is de culturele achtergrond en samenstelling. De deelnemers zijn autochtoon, relatief jong en heteroseksueel.
De dame van het koppel blijkt ‘verrassend’ vaak zwanger te zijn. De leeftijd en de kinderwens zijn goed te verklaren, het betreft doorgaans woningen waarbij de koppels op zoek zijn naar een grotere woning voor gezinsuitbreiding. Oudere stellen die juist naar een kleinere woning zoeken omdat de kinderen uit huis zijn kan een optie zijn, maar die zullen waarschijnlijk minder snel dit soort belangrijke keuzes overlaten aan een productie team. Het gebrek aan meer diverse koppels zoals twee mannen of vrouwen en personen met een meer getinte huidskleur komt volgens Krabbé door de aanmeldingen. Hij is het er zelf overigens wel mee eens dat er best wat meer kleur en variëteit in het programma zou mogen komen.
Altijd voordeel voor de deelnemers
Tot op heden is er slechts één stel geweest dat de woning verkocht heeft na afronding van de opnames. Dit betekent dat de rest tevreden is met de aankoop of in ieder geval niet direct de noodzaak ziet om te verhuizen. Het uitgangspunt van het programma is een woning op te leveren dat bij verkoop minimaal hetzelfde oplevert als de investering en waarschijnlijk zelfs meer waard is dan de koper ervoor heeft betaalt. Dit betekent dat de inrichting niet zo extreem is zoals in dergelijke programma’s uit Amerika het geval is.
Het stel dat vertrok was overigens niet tevreden met de oppervlakte. Er werden specifieke eisen gesteld aan de locatie en dat kwam met een hoog prijskaartje. Bij het zien van de woning bleek dat een vierkante meter op een specifieke locatie erg prijzig kan zijn.
De kandidaten zijn vaak ‘dromers’. Ze komen met een lijst wensen die niet uitvoerbaar is voor het budget dat ze beschikbaar hebben. De experts geven dit vooraf ook duidelijk aan om de verwachtingen wat bij te stellen. Een standaard onderdeel van het programma is dan ook navragen of het ‘ietsje meer’ mag zijn. Zo zijn er meer terugkerende elementen waarmee iedere aflevering toch een beetje voorspelbaar kan worden. Hoewel vaste kijkers alle clichés juist wel weten te waarderen. Een jaren dertig huis, visgraat vloer en natuurlijk een babykamer want er is een kind op komst.
Kopen zonder Kijken werd in 2019 voor het eerst uitgezonden, het derde seizoen is op 30 augustus 2021 gestart en is te bekijken via RTL 4 op de televisie en on demand bij Videoland.