Wat is funda? De huizensite funda verbindt vraag en aanbod op de vastgoedmarkt. Het is een platform dat kopers en verkopers, huurders en verhuizers en ook makelaars op weg helpt. Deze huizensite bestaat al zo’n 20 jaar, in die tijd zijn ze uitgegroeid tot één van de grootste sites van Nederland met ruim 70 miljoen bezoeken van zo’n 5 miljoen unieke bezoekers per maand.

Dit zijn mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning, een zakelijk pand of om informatie op te zoeken over de huidige huizenmarkt. Wat is funda, hoe werkt het en wat kun je hier vinden?

Wat is funda.nl?

Funda is een Nederlands online woningplatform waar consumenten woningen, appartementen en andere vastgoed objecten kunnen zoeken, vergelijken en bekijken. Het biedt uitgebreide informatie, foto’s en plattegronden om potentiële kopers te helpen bij het vinden van hun ideale woning.

In 2001 werd huizensite funda.nl opgericht door de NVM in samenwerking met Wegener. In 2013 zou funda (met een kleine letter geschreven) de aandelen van Wegener Media overnemen.

Nu is het platform eigendom van NVM Holding B.V. En Stichting Administratiekantoor funda. De gegevens zijn: Funda Real Estate B.V., Huys Europa, Piet Heinkade 167-173, 1019 GM Amsterdam. Meer info kun je vinden op de Wiki pagina.

Sinds 2018 is Quintin Schevernels de CEO. Onlangs heeft Quintin Schevernels aangegeven dat hij eind 2021 vertrekt. Dit omdat hij geremd wordt in zijn plannen en uitvoering. Joost Dop is per 1 januari 2022 interim CEO geworden van Funda Real Estate BV. Pers Funda

Wie is de Eigenaar van Funda?

NVM Holding: De Meerderheidsaandeelhouder

Traditioneel is de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), via haar holdingmaatschappij, de meerderheidsaandeelhouder van funda. NVM Holding heeft een dominante positie in het bedrijf behouden, wat funda een uniek voordeel heeft gegeven in de vastgoedmarkt, gezien de directe link met de makelaarsbranche.

De Rol van Stichting Administratiekantoor Funda (STAK)

Naast NVM Holding speelt Stichting Administratiekantoor funda (STAK) een cruciale rol in de eigendomsstructuur. STAK beheert een significant aantal aandelen en geeft certificaten uit aan leden van de NVM. Deze certificaten vertegenwoordigen indirecte aandelen in funda, waardoor NVM-leden een deel van het succes van het platform kunnen delen.

Het Bod van General Atlantic en de Verandering in Eigendom

In 2023 deed General Atlantic, een gerenommeerde wereldwijde investeringsmaatschappij, een bod op een minderheidsbelang in funda. Dit bod betrof de aankoop van 1,5 miljoen door STAK gehouden aandelen, wat overeenkomt met 29,41% van het bedrijf. Dit initiatief biedt certificaathouders de unieke kans om hun certificaten te verzilveren tegen een marktconforme prijs.

Impact op Certificaathouders en Toekomstige Ontwikkeling

Deze transactie biedt certificaathouders een nieuwe kans. Zij kunnen kiezen om hun certificaten te verkopen aan General Atlantic, waarmee ze profiteren van de waardestijging van funda. Deze stap markeert ook een nieuwe fase voor funda, met de verwachting dat General Atlantic de verdere groei en ontwikkeling van het platform zal ondersteunen.

Conclusie: Een Dynamische Toekomst voor Funda

Hoewel NVM Holding de meerderheidsaandeelhouder blijft, luidt de betrokkenheid van General Atlantic een nieuwe periode in voor funda. Deze verandering in eigendomsstructuur kan leiden tot nieuwe strategische richtingen en groeimogelijkheden voor funda. Met deze ontwikkelingen blijft funda een essentiële speler in de Nederlandse vastgoedmarkt, goed gepositioneerd voor toekomstige successen.

Deze samenvatting geeft een duidelijk beeld van de huidige eigendomsstructuur van funda en de mogelijke veranderingen door het bod van General Atlantic. Het biedt inzicht in de dynamiek van eigendomsrechten en de impact daarvan op de strategische richting van het bedrijf.

 

funda

Naast funda voor consumenten is er ook nog een funda business website. Hier kunnen de zakelijke mensen terecht. Binnen deze website is er ook een agrarische afdeling te vinden met enkel en alleen agrarische objecten.

In eerste instantie zouden alleen makelaars die lid waren van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hun aanbod mogen publiceren op, later zouden ook de makelaarsverenigingen VastgoedPRO en VBO Makelaars toegang krijgen tot het platform.

De eerste jaren zouden publicaties van deze makelaars onder de resultaten van NVM makelaars komen te staan. Sinds de huizensite in 2015 opnieuw werd ingericht worden huizen getoond op basis van relevantie. Er is dus geen voorkeurspositie meer voor NVM makelaars. Er zijn nog wel ‘upgrades’ om huizen beter zichtbaar en vindbaar te maken.

Hoe werkt funda?

Het is niet mogelijk voor particulieren om een woning op de website te plaatsen, dit is voorbehouden aan makelaars. Dit hoeft geen bezwaar te zijn, een makelaar biedt uiteraard ook andere diensten. Er zijn wel enkele zaken om als huiseigenaar op te letten.

Zo is het van belang om niet alleen een beschrijving als tekst te publiceren met enkele foto’s maar ook een duidelijke plattegrond, indien mogelijk 360 graden foto’s en een enkele video’s als sfeerimpressie.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Er zijn meerdere manieren om een huis beter zichtbaar te maken op het platform. Zo is er de Blikvanger, met deze optie krijgt een plaatsing driemaal meer ruimte in de resultatenlijst. De Toppositie is een duidelijk zichtbare plek boven de standaard zoekresultaten. Kies je voor Woning in beeld, dan komt je woning op de homepage te staan.

Om te zien hoe je eigen huis presteert kun je via de optie ‘ik verkoop dit huis’ jouw woning claimen. Jouw makelaar zal dit verifiëren en vervolgens bevestigen dat jij inderdaad de verkoper of verhuurder bent.

Je kunt daarna op je, Mijn funda account inloggen en in realtime mijn jouw funda statistieken en resultaten bekijken over het aantal keer dat jouw woning is gevonden en bekeken. Je kunt in deze account ook kiezen om notificaties te ontvangen over de plaatsing.

Wil je meer weten over hoe je jouw aanbod van woning het beste kunt presenteren op het platform? Neem dan contact op met je makelaar, die heeft nog meer informatie ter beschikking.

Woningaanbod, zakelijk, recreatie huur?

Dat je veel huizen kunt bekijken en vinden zal geen verrassing zijn. De hoofdcategorieën zijn Koop, Huur, Nieuwbouw, Recreatie, Europa en Bedrijfsruimte. Alle panden zijn geplaatst door erkende makelaars, panden die via andere kanalen worden verkocht zijn hier dus niet vindbaar.

Het is mogelijk dat een makelaar besluit om een huis niet te publiceren op de website. Dit zal in overleg met de verkoper bepaald worden. Je kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat je hier alle huizen van makelaars kunt vinden. Navraag doen bij je lokale makelaar is nog steeds mogelijk.

Dit moet je weten over funda Nederland

Alleen makelaars die onder de vlag en naam van NVM, VastgoedPRO en VBO Makelaars werken mogen huizen en andere gebouwen publiceren op de woning website. Particulieren en makelaars die niet tot één van deze belangenverenigingen behoren kunnen geen objecten publiceren.

Huizen die met een Compleet pakket worden verkocht wisselen gemiddeld genomen voor een hogere prijs van eigenaar dan een vergelijkbare woning zonder deze extra’s. Het kan dus voordeel bieden om wat meer te investeren voor de publicatie.

Het aantal keren dat een woning is bekeken en gevonden kan verschillen. Als bijvoorbeeld iemand via een andere website jouw huis vindt dan is het mogelijk dat de pagina vaker bekeken is dan gevonden. Andere huizensites kunnen namelijk gebruik maken van de database en directe koppelingen leggen.

Funda Waardecheck?

Wat is mijn huis op funda waard? Op de website kun je een funda Waardecheck uitvoeren. Dit is een gratis online rekentool binnen het platform die je binnen 10 seconden een schatting zal geven van de woningwaarde. Houd er rekening mee dat deze funda waarde schatting geen officiële taxatie is, de uitslag is dus niet voldoende om een hypotheek te krijgen.

 

Funda waardecheck

Het is ook niet zo nauwkeurig als een waardebepaling door een makelaar. De Waardecheck werkt op basis van vrij te verkrijgen informatie zoals de WOZ-waarde en verkoopprijzen van huizen bij jou in huis of de buurt. Je moet ook inloggen op mijn funda om een waardebepaling via funda uit te voeren wat toch een drempel opwerpt.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Funda Kaart

Als je op funda gaat kijken dan staan er diversen soorten kaarten tot je beschikking.

 

Funda kaart

Bijvoorbeeld: satelliet kaart, kadastrale kaart, street view enz enz. Wil je meer weten over welke funda kaarten er allemaal tot je beschikking staan ga dan naar de funda kaart.

Wat is de funda index?

Deze index is een pagina die verschuivingen toont in het gedrag van consumenten op het gebied van vertrouwen, intentie om te kopen of verkopen en het gedrag met betrekking tot de woningmarkt in Nederland. Daarnaast wordt de invloed van maatschappelijke, politieke en economische sentimenten in kaart gebracht evenals persoonsgebonden situaties. Wil je meer weten over deze index bekijk dan hier het uitgebreide artikel funda index.

Funda zakelijk

funda heeft ook een zakelijke tak van sport.

Funda zakelijk

Deze tak houdt zicht bezig met bijvoorbeeld: Kantoren, Bedrijfshallen, Winkels, Horeca, Agrarische bedrijven, Agrarische grond, Bouwgrond, Garageboxen enz. Meer weten over funda zakelijk? klik op de link.

Funda Agrarisch

Binnen de zakelijke website is er ook een gedeelte met enkel en alleen agrarisch vastgoed.

funda agrarisch

Je kunt de agrarische afdeling vinden door eerst naar de zakelijke website van funda te gaan en dan te zoeken op agrarisch.

Funda makeovers

Je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen op instagram de opknappers.

home make over funda

Funda Makeovers laat huizen zien die na een verbouwing (make-over) opnieuw worden aangeboden voor tien- of zelfs honderdduizenden euro’s meer. Meer weten? klik hier en ontdek alles over de funda makeovers.

Funda trending

wil je weten welke woningen op funda het meest bekeken worden?

funda trending

funda heeft een pagina aangemaakt met de meest bekeken woningen van dit moment. Ga een link naar funda trending voor meer info.

Funda Finest

Hoe vaak krijg je de kans om bij wildvreemden naar de binnenkant te kijken? Gluren bij de buren is dankzij huizensites makkelijker dan ooit! De meest originele, creatieve en ronduit bizarre foto’s kun je vinden op de funda finest Instagram pagina.

funda finest zwembad

Het is een pagina waar je foto’s en content kunt bekijken die van de bekende huizensite funda afkomstig zijn. Het doel hierbij is niet om huiseigenaren te inspireren maar vooral om de volgers te amuseren. Van een glimlach naar een bulderlach of complete verbazing; alle emoties komen langs als je de foto’s op de funda finest Instagram pagina bekijkt.  Meer weten? klik op de volgende link: Funda Finest

Funda Europa

Hoewel funda Europees gezien geen grote rol speelt kan het wel prettig zijn om zaken te doen met een Nederlandse makelaar die huizen verkoopt in het buitenland. Je hebt dan geen taalbarrière en er zijn vaak ook culturele verschillen in communicatie verbeteren in het buitenland.

 

funda europa

Ontdek op deze pagina funda Europa in welke landen funda allemaal actief is. Succes met het vinden van jouw nieuwe woning in het buitenland.

Funda Recreatie

 

funda recreatiewoning

Wist je dat je ook recreatiewoningen kunt vinden om te huur op het platform. Bekijk via de volgende link het complete aanbod van recreatiewoningen. funda recreatie

Funda Verkochte huizen

Waar kan ik alle verkochte huizen vinden op funda? en waarom is mijn verkochte woning nog steeds zichtbaar op de website? In het volgende artikel vertellen wij je er alles over.

Funda verkocht

Wil je weten welke woningen er afgelopen maand allemaal verkocht zijn in jouw wijk? Ook dat laten we jou een dag zien in het artikel: funda verkochte huizen

Kosten funda

Als particulier kun je jouw woning niet op funda plaatsen. Je hebt altijd een makelaar of tussenpersoon nodig. Heb je interesse en wil je graag weten wat het kost om je woning op het platform te presenteren bekijk dan hier het artikel: kosten funda

Hoe spreek je funda uit?

Funda is afgeleid van het Latijnse woord “fundum” je spreekt funda uit als fun-da. Veel misspelling die we vaak tegenkomen zijn funda. funa, finda, fudna, fubda, fiunda fuda.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Alternatieven voor funda

Funda is natuurlijk al jarenlang de nummer 1 in Nederland. Regelmatig krijgen wij vragen met de vraag of er alternatieven voor zijn. In het volgende artikel hebben wij een de beste alternatieven voor je op een rijtje gezet. Klik op de volgende link om de funda alternatieven te bekijken.

Funda socials

  • Instagram: https://www.instagram.com/funda.nl/
  • Funda App Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.funda.two&hl=nl&gl=US&pli=1
  • Funda App IOS, Apple: https://apps.apple.com/nl/app/funda/id989095964
  • Funda (twitter) X: https://twitter.com/funda
  • Funda Youtube: https://www.youtube.com/funda
  • Funda Linked-IN: https://www.linkedin.com/company/funda/
  • Ervaringen?

Als meest bezochte huizensite van het Nederlands er kun je funda zeker populair noemen. Gemiddeld hebben ze zo’n 70 miljoen vieuws per maand. Het is wel jammer dat particuliere huiseigenaren geen huizen kunnen verkopen via dit platform.

Er moet altijd een makelaar tussen zitten. De database is groot, zo groot dan andere huizensites regelmatig publicaties overnemen met een doorverwijzing. Sinds het toelaten van VastgoedPRO en VBO Makelaars is het aanbod alleen maar groter geworden. Toch zijn er ook huizen die niet op deze site vermeld worden maar via andere kanalen te koop worden aangeboden.

Om de zichtbaarheid van woningen te verhogen zijn er diverse ‘premium’ opties, hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Naar eigen zeggen plaatsen 80% van de consumenten bij voorkeur hun huis op funda. Als jij tot deze groep behoort en nog geen makelaar hebt loont het de moeite om makelaars met elkaar te vergelijken.

Dit kan je aanzienlijk in kosten besparen, daarnaast kun je voor de makelaar kiezen die het beste aansluit op jouw wensen. Bekijk hier de top 10 huizensites.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|