De huizensite Funda.nl verbindt vraag en aanbod op de vastgoedmarkt. Het is een platform dat kopers en verkopers, huurders en verhuizers en ook makelaars op weg helpt. Deze huizensite bestaat al zo’n 20 jaar, in die tijd zijn ze uitgegroeid tot één van de grootste sites van Nederland met gemiddeld 5 miljoen bezoekers per maand. Dit zijn mensen die op zoek zijn naar een nieuwe woning, een zakelijk pand of om informatie op te zoeken over de huidige huizenmarkt. Wat is Funda, hoe werkt het en wat kun je hier vinden?

Wat is Funda.nl?

In 2001 werd huizensite Funda nl opgericht door de NVM in samenwerking met Wegener. In 2013 zou funda (met een kleine letter geschreven) de aandelen van Wegener Media overnemen. Nu is het platform eigendom van NVM Holding B.V. En Stichting Administratiekantoor Funda.

Naast Funda.nl zijn er nog enkele websites die zich richten op een specifieke doelgroep. Funda landelijk.nl is bestemd voor de agrarische markt en Funda in business.nl is gericht op commercieel vastgoed. Er zijn ooit vestigingen opgericht in Ierland en Polen, ook zijn er andere projecten zoals een website in designmeubelen opgezet maar die zijn later opgeheven of verkocht.

In eerste instantie zouden alleen makelaars die lid waren van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) hun aanbod mogen publiceren op, later zouden ook de makelaarsverenigingen VastgoedPRO en VBO Makelaars toegang krijgen tot het platform. De eerste jaren zouden publicaties van deze makelaars onder de resultaten van NVM makelaars komen te staan. Sinds de huizensite in 2015 opnieuw werd ingericht worden huizen getoond op basis van relevantie. Er is dus geen voorkeurspositie meer voor NVM makelaars. Er zijn nog wel ‘upgrades’ om huizen beter zichtbaar en vindbaar te maken.

Hoe werkt Funda?

Het is niet mogelijk voor particulieren om een woning op Funda te plaatsen, dit is voorbehouden aan makelaars. Dit hoeft geen bezwaar te zijn, een makelaar biedt uiteraard ook andere diensten. Er zijn wel enkele zaken om als huiseigenaar op te letten. Zo is het van belang om niet alleen een beschrijving als tekst te publiceren met enkele foto’s maar ook een duidelijke plattegrond, indien mogelijk 360 graden foto’s en een video als sfeerimpressie.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Er zijn meerdere manieren om een huis beter zichtbaar te maken op Funda. Zo is er de Blikvanger, met deze optie krijgt een plaatsing driemaal meer ruimte in de resultatenlijst. De Toppositie is een duidelijk zichtbare plek boven de standaard zoekresultaten. Kies je voor Woning in beeld, dan komt je woning op de homepage te staan.

Om te zien hoe je eigen huis presteert op Funda kun je via de optie ‘ik verkoop dit huis’ jouw woning claimen. Jouw makelaar zal dit verifiëren en vervolgens bevestigen dat jij inderdaad de verkoper of verhuurder bent. Je kunt daarna op je, Mijn Funda account inloggen en in realtime mijn jouw Funda statistieken bekijken over het aantal keer dat jouw woning is gevonden en bekeken. Je kunt in deze account ook kiezen om notificaties te ontvangen over de plaatsing.

Wil je meer weten over jouw huis op Funda? Neem dan contact op met je makelaar, die heeft nog meer informatie ter beschikking.

Woningaanbod, zakelijk, recreatie huur?

Dat je veel huizen kunt vinden op Funda zal geen verrassing zijn. De hoofdcategorieën zijn Koop, Huur, Nieuwbouw, Recreatie, Europa en Bedrijfsruimte. Alle panden zijn geplaatst door erkende makelaars, panden die via andere kanalen worden verkocht zijn hier dus niet vindbaar.

Het is mogelijk dat een makelaar besluit om een huis niet te publiceren via Funda. Dit zal in overleg met de verkoper bepaald worden. Je kunt er dus niet zomaar van uitgaan dat je hier alle huizen van makelaars kunt vinden. Navraag doen bij je lokale makelaar is nog steeds mogelijk.

Naast panden voor particulieren is er ook een specifieke Funda in business tak waar zakelijk onroerend goed wordt gepubliceerd. Dit kunnen winkelpanden zijn, horecagelegenheden of groothandel locaties.

Dit moet je weten over Funda Nederland

Alleen makelaars die onder de vlag van NVM, VastgoedPRO en VBO Makelaars werken mogen huizen en andere gebouwen publiceren op Funda.nl. Particulieren en makelaars die niet tot één van deze belangenverenigingen behoren kunnen geen objecten publiceren.

Huizen die met een Funda Compleet pakket worden verkocht wisselen gemiddeld genomen voor een hogere prijs van eigenaar dan een vergelijkbare woning zonder deze extra’s. Het kan dus voordeel bieden om wat meer te investeren voor de publicatie.

Het aantal keren dat een woning is bekeken en gevonden kan verschillen. Als bijvoorbeeld iemand via een andere website jouw huis vindt dan is het mogelijk dat de pagina vaker bekeken is dan gevonden. Andere huizensites kunnen namelijk gebruik maken van de Funda database en directe koppelingen leggen.

Funda Waardecheck?

Wat is mijn huis op Funda waard? Op de website kun je een Funda Waardecheck uitvoeren. Dit is een gratis online rekentool binnen Funda die je binnen 10 seconden een schatting zal geven van de woningwaarde. Houd er rekening mee dat deze Funda waarde schatting geen officiële taxatie is, de uitslag is dus niet voldoende om een hypotheek te krijgen. Het is ook niet zo nauwkeurig als een waardebepaling door een makelaar. De Waardecheck werkt op basis van vrij te verkrijgen informatie zoals de WOZ-waarde en verkoopprijzen van huizen bij jou in de buurt. Je moet ook inloggen op mijn Funda om een waardebepaling via Funda uit te voeren wat toch een drempel opwerpt.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Ervaringen?

Als meest bezochte huizensite van Nederland kun je Funda zeker populair noemen. Gemiddeld heeft Funda zo’n 70 miljoen vieuws per maand. Het is wel jammer dat particuliere huiseigenaren geen huizen kunnen verkopen via dit platform. Er moet altijd een makelaar tussen zitten. De database is groot, zo groot dan andere huizensites regelmatig publicaties overnemen met een doorverwijzing. Sinds het toelaten van VastgoedPRO en VBO Makelaars is het aanbod alleen maar groter geworden. Toch zijn er ook huizen die niet op deze site vermeld worden maar via andere kanalen te koop worden aangeboden.

Om de zichtbaarheid van woningen te verhogen zijn er diverse ‘premium’ opties, hier zijn wel extra kosten aan verbonden. Naar eigen zeggen plaatsen 80% van de consumenten bij voorkeur hun huis op Funda. Als jij tot deze groep behoort en nog geen makelaar hebt loont het de moeite om makelaars met elkaar te vergelijken. Dit kan je aanzienlijk in kosten besparen, daarnaast kun je voor de makelaar kiezen die het beste aansluit op jouw wensen.