Wat kost een makelaar? Wat je bereid bent voor een aankoop- of verkoopmakelaar te betalen, dat is kort door de bocht het antwoord. De prijzen variëren tussen pakweg 500 euro en 5000 euro. Als het zeer dure vastgoedobjecten betreft dan kan de prijs verder oplopen. Iedereen zal begrijpen dat er verschillen zijn tussen de dienstverlening maar is de courtage van een makelaar eigenlijk nog te verantwoorden in 2022? Met zoveel online mogelijkheden om een huis te verkopen kun je het klusje ook zelf klaren. Meer over de kosten voor een makelaar en de aftrekbare kosten bij verkoop van een woning vind je op deze pagina.

Kosten bij een huis verkopen

Bij een huis kopen of verkopen gaan diverse kosten gepaard. Dit zijn de voornaamste kostenposten:

 • Kosten makelaar
 • Kosten taxateur
 • Kosten bouwkundige inspectie
 • Kosten promotie
 • Kosten notaris

De verkopende partij zal doorgaans de woning verkopen op basis van ‘kosten koper’ of afgekort ‘kk’. Wat houdt dit eigenlijk in?

 1. Overdrachtsbelasting op de woning
 2. Kosten voor de notaris

Is dat alles? Ja, dat zijn alle kosten die de koper op zich neemt en de verkoper kan afschuiven naar de andere partij. Uiteraard zijn er nog veel meer uitgaven die gemoeid zijn met zowel een huis kopen als verkopen. Beide partijen zullen diep in de buidel moeten tasten om alles in goede banen te leiden. En als je teveel wilt bezuinigen dan wordt de kans steeds groter dat je ergens de bocht uit vliegt.

Hoe zijn de kosten van een verkoopmakelaar opgebouwd

Wat kost een makelaar?

Een verkoopmakelaar voert andere werkzaamheden uit dan een aankoopmakelaar. Er zijn uiteraard overlappingen zoals onderhandelingen voeren maar er zijn ook veel verschillen. De traditionele manier om een tarief te stellen is de courtage van de makelaar. Dat is een Frans woord wat niets anders betekent dan een percentage van de uiteindelijke koopsom. Als een verkoopmakelaar 1 procent makelaarscourtage rekent en de woning levert 400.000 euro op, dan krijg je een rekening gepresenteerd van 4000 euro. Heb je een scherpe onderhandelaar in de arm genomen die de woning voor 430.000 euro verkoopt dan betaal je 4300 euro. Maar met 30.000 euro voordeel zul je die meerprijs graag betalen.

De kosten die een makelaar rekent zijn op deze manier behoorlijk transparant. Iedere makelaar mag een eigen tarief hanteren, zo kan het ene kantoor 1 procent rekenen terwijl een ander kantoor 1,5 procent rekent. Ook hierbij zijn er meer zaken om rekening mee te houden dan de prijs, de dienstverlening kan ook anders worden ingevuld. Sommige makelaars staan je op ieder moment van de dag bij terwijl andere makelaars je zelf een deel van het werk uit laten voeren. En daarmee komen we op de andere manieren om kosten voor een makelaar te berekenen.

Makelaar met vast tarief

Je ziet regelmatig prijzen van 995 euro of 1995 euro die online makelaars rekenen. Je kunt voor minder dan 500 euro al verkoopmakelaars vinden. Hoe is dit mogelijk? Zijn deze makelaars niet te vertrouwen? Let er in ieder geval altijd op of de makelaar is aangesloten bij een belangenorganisatie die toeziet op de kwaliteit van hun leden. En dat je in het geval van een conflict naar een onafhankelijke commissie kunt stappen. Een ander voordeel van een makelaar van NVM, VBO of VastgoedPro is de toegang tot funda, de grootste huizensite van Nederland. Onafhankelijke makelaars mogen hier namelijk geen huizen publiceren.

De goedkope online makelaars zullen een bedrag rekenen voor een waardebepaling aan huis en een plaatsing op funda. Teksten schrijven, foto’s maken, bezichtigen plannen en uitvoeren mag je allemaal zelf regelen. Sommige huiseigenaren vinden dit juist fijn omdat ze zo de touwtjes in handen hebben. Let er wel op dat zelf onderhandelingen voeren best pittig kan zijn en als je het koopcontract niet laat controleren door een partij die aan jouw zijde staat dan kan je dit later opbreken.

Waardebepaling aan huis

Naast toegang tot het funda platform zal een goedkope makelaar ook een waardebepaling aan huis uitvoeren. Dit was voorheen niet altijd het geval maar de NVM vond het niet verantwoord om deze stap over te slaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat huizenprijzen meer in lijn liggen met de markt en dat de budget aanbieders in prijs zijn gestegen. Een waardebepaling is niet hetzelfde als een taxatie. Bij de woningwaarde bepalen wordt er kritisch naar de woning gekeken om zo tot een vraagprijs te komen. Dit is een belangrijke stap in het proces want een goede vraagprijs opent de deur naar constructief overleg met potentiële kopers.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

De courtage van een makelaar behoort niet tot de aftrekbare kosten bij verkoop van een woning. Taxatiekosten, notariële kosten en de hypotheekadviseur behoren wel tot kostenposten die je kunt opvoeren. Dat is jammer natuurlijk maar het betekent wel dat de makelaar zich optimaal voor jou moet inzetten om de investering te verantwoorden. Dit kan door tot een goede prijs overeen te komen tijdens de onderhandelingen maar ook door het lange gras voor je weg te maaien en de losse eindjes aan elkaar te knopen. Tijd is immers ook geld en een efficiënte werkwijze is misschien nog wel interessanter dan de aftrekbare kosten bij verkoop van de woning.

Wat doet een makelaar?

Als we naar de kosten van een verkoopmakelaar kijken dan betaal je voor diensten als:

 • Bepalen van de woningwaarde en vraagprijs
 • Toegang tot funda en andere huizensites
 • Vast aanspreekpunt bij vragen
 • Vrijblijvend advies bij het nemen van beslissingen
 • Controle van contracten
 • Netwerk aan leveranciers die betrokken worden
 • Regelen van foto’s, teksten en ander promotiemateriaal
 • Onderhandelingen voeren met geïnteresseerde partijen
 • Contracten controleren op fouten

Een goedkopere makelaar zal een selectie uit het assortiment mogelijke diensten leveren, bij een à la carte makelaarskantoor kun bepalen welke diensten je zelf bereid bent om uit te voeren. Het grootste voordeel van een makelaar is het ontzorgen. Als je in het proces van aankoop en/of verkoop bent dan wordt het lastig om overzicht te houden op situatie en het hoofd koel te houden. Vraag gerust meerdere offertes aan bij lokale makelaars. Dit kost je niets en het is geheel vrijblijvend. Als je dan een dienstverlener hebt gevonden die past binnen jouw situatie dan kunnen jullie samen de rest van het traject doorlopen.