Wat en hoeveel zijn de notariskosten bij een huis kopen?

Een huis kopen is niet goedkoop. Naast de prijs die je voor de woning moet betalen komen er ook nog andere kosten bij kijken zoals de makelaar, heffingen, overdrachtsbelasting en notariskosten. Wat en hoeveel deze kosten zijn is sterk afhankelijk van de situatie én de notaris die je kiest. Daarnaast is het de vraag of de koper moet betalen of de verkoper. Wat en hoeveel de notariskosten bij een huis kopen zijn lees je op deze pagina.

Zijn notariële kosten gelijk?

Nee, notariskantoren mogen zelf hun tarieven bepalen. Omdat er vaak standaard handelingen worden uitgevoerd en omdat er vaste kosten zijn, zoals inschrijving bij het Kadaster, liggen de basistarieven vaak op gelijk niveau. Toch kun je honderden euro’s besparen op de notariskosten door te vergelijken en duidelijk te bepalen welke werkzaamheden de notaris voor je uitvoert. Gemiddeld liggen de prijzen voor een notaris tussen 800 en 1800 euro om de koop van een huis definitief te maken.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Wie betaalt de notariskosten?

Er is een koper en een verkoper, er is maar één notaris nodig. Wie de kosten betaalt is afhankelijk van de wijze waarop de woning wordt aangeboden. De standaard methode is kosten koper (k.k.). Dit betekent dat de vraagprijs van de woning exclusief alle bijkomende kosten is. Wie betaalt, die bepaalt, dus de koper mag in dit geval de notaris kiezen. Als de verkoper een goede tip heeft mag die genoemd worden, de koper is niet verplicht om dit advies op te volgen.

Het is mogelijk dat een woning op basis van kosten verkoper wordt aangeboden. In deze situatie zal de verkoper de notariskosten betalen en de keuze voor een notaris maken. Dit kan in het voordeel zijn van de verkoper, zo is er bijvoorbeeld meer controle over de kosten die de notaris rekent om de hypotheek te schrappen in het Kadaster. Daarnaast heeft de koper ook een voordeel, er wordt namelijk geen overdrachtsbelasting berekend over de notariële kosten. Deze kosten kunnen van de koopprijs worden afgetrokken alvorens de overdrachtsbelasting te berekenen.

Bij nieuwbouwprojecten zal de woning doorgaans vrij op naam (VON) geleverd worden. Het prijskaartje op het huis is wat je betaalt, niet meer. De projectontwikkelaar zal in dit geval de notariële kosten op zich nemen, deze ontwikkelaar heeft dus ook de keuze in notaris.

De wijze waarop een woning van eigenaar wisselt heeft dus consequenties voor zowel de aanbieder als de afnemer. Naast gemak en vrije keuze zal het ook financieel gevolgen hebben. Jouw makelaar kan hier meer informatie over geven.

Is iedere notaris goed?

Een notaris is een uitvoerende partij met juridische verplichtingen. Zo betaal je als koper niet direct de verkoper. De bank waar je de hypotheek afsluit maakt het geld over naar de notaris, die het bedrag vervolgens weer overmaakt naar de begunstigde. Het is een beroep met veel verantwoordelijkheden, daarom worden er hoge eisen gesteld. Ook zijn notarissen wettelijk verplicht om een bijdrage te leveren aan het “Kwaliteitsfonds Notariaat”. Naast toezicht op notarissen worden zaken overgenomen door een andere partij in het geval dat jouw notaris failliet gaat. Zoals altijd het geval is zullen er wel verschillen zijn in aanpak, communicatie en klantgerichtheid. Vergelijk daarom prijzen en mogelijkheden voordat je een keuze maakt.