In de tijd van het Wilde Westen werd er gezocht naar goudklompjes om snel rijk te worden. Met slechts een zeef en een droom trokken kolonisten door de woestijn op zoek naar een beekje met goud. Tegenwoordig kun je beter een beleggingspand kopen want stenen zijn goud waard. Wat is een beleggingspand eigenlijk en hoe kun je een dergelijk pand financieren? Er hoeft geen Koninklijk bloed door je aderen te stromen om te investeren in vastgoed, wat je wel nodig hebt lees je op deze pagina.

Hoe koop je een beleggingspand?

Laten we voorop stellen dat je niet de eerste persoon bent die op het idee komt om te investeren in beleggingspanden. De rente op spaargeld is laag of negatief, veel bedrijven en particulieren zoeken naar andere mogelijkheden om hun geld te laten werken zodat ze het zelf niet hoeven te doen. Wat komt er allemaal kijken bij beleggingspanden kopen? Als eerste moet je een pand zien te vinden. Wat is een beleggingspand? Dat is ieder pand dat je bezit maar niet zelf gebruikt. Dit kan een woning zijn maar ook een zakelijk pand zoals een magazijn, winkel of kantoor.

beleggingspand kopen

Hoe financier je een beleggingspand?

Je hebt een mooi pand gevonden, nu moet je de financiën zien te regelen. Net als je voor een koopwoning een hypotheek kunt afsluiten kun je een beleggingspand kopen op basis van een hypothecaire lening. Als het een appartement of huis voor verhuur betreft dan kun je hiervoor een verhuur hypotheek afsluiten. Dit kan zowel voor leegstaande huizen als voor woningen waar reeds een huurder woont. In dat laatste geval zal de marktwaarde lager uitvallen omdat je met een bewoond pand minder mogelijkheden hebt.

Bij aanvraag van een hypotheek voor beleggingspanden wordt er gekeken naar de Loan To Value. Dit staat voor het percentage dat je kunt lenen bij de hypotheekverstrekker. De LTV voor een koopwoning waar je zelf gaat wonen ligt op 100 procent, als je een beleggingspand wilt kopen dan ligt de LTV ergens tussen 60 en 70 procent. Dit betekent dat je tussen 30 en 40 procent uit andere middelen moet financieren. Met alleen een goed plan en een lening kom je er dus niet.

Als je behoorlijk wat spaargeld hebt dan verlies je ieder jaar geld, bijvoorbeeld door inflatie en zelfs een negatieve rente op je spaargeld. Dan kun je beter investeren in vastgoed want zo maak je winst op je investering. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf en er zijn risico’s aan verbonden. Als je echter jouw zaakjes goed regelt en samenwerkt met deskundige adviseurs dan kun je snel rendement maken op je beleggingspand.

Wil je een beleggingspand kopen van 350.000 euro op basis van 70 procent hypotheek? Dan moet je dus via andere wegen minimaal 105.000 euro zien te financieren. Dit kan op verschillende manieren door je spaargeld in te leggen, een andere lening aan te gaan of je huidige hypotheek te verhogen als je die hebt.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Hypotheek verhogen voor beleggingspand

Met name particuliere huiseigenaren hebben interesse om de waarde van hun eigen woning te investeren in aankoop van een beleggingspand. Dit is mogelijk op verschillende manieren. Zo kun je een voorschot nemen op de overwaarde en dit geld nu al investeren. Dit zijn de twee meest gangbare opties:

  1. Onderhands verhogen: Als het bedrag voor de hypotheek zoals deze is ingeschreven door de notaris hoger ligt dan het bedrag dat je leent dan kun je de hypotheek verhogen zonder langs de notaris te gaan. De hypotheekverstrekker zal dan intern toetsen of je nog steeds aan de voorwaarden voldoet. Op basis van de overwaarde en het bedrag dat je reeds hebt afbetaald op de woning kun je zo een flink bedrag bijlenen.
  2. Tweede hypotheek: Als de onderhandse verhoging geen optie is dan kun je de mogelijkheden voor een tweede hypotheek onderzoeken. Ditmaal moet je wel langs de notaris om de tweede hypotheek te laten opstellen en registreren.

De hypotheeklasten gaan hierdoor omhoog, je kunt mogelijk wel gebruik maken van het kapitaal dat je hebt opgebouwd. Bespreek de mogelijkheden met de hypotheekverstrekker.

Kan een huurder een beleggingspand kopen?

In veel gevallen betreft het huiseigenaren die graag een passieve bron van inkomsten aanboren door te investeren in vastgoed. Als de grote bedrijven het kunnen waarom zou je dan zelf geen graantje meepikken van deze markt? Omdat er vaak veel geld zit in een hypotheek heb je al een voorsprong. Toch is er geen enkele verplichting dat je zelf in een koophuis woont om te investeren in een beleggingspand. Je mag ook huren en elders kopen. Investeerders die niet gebonden zijn aan een vaste woonplek kopen liever een pand dat ze weer verhuren.

Als je in een sociale huurwoning woont dan kun je niet zomaar investeren in vastgoed. Dit soort huizen zijn bestemd voor mensen met een lager inkomen en kapitaal. Als je reeds in een sociale huurwoning woont dan kan de verhuurder je niet zomaar de deur uitzetten, als je een beleggingspand bezit dan kan het lastig worden om een betaalbare huurwoning voor jezelf te bemachtigen. Daarnaast zul je waarschijnlijk niet in aanmerking komen voor huurtoeslag. Maar in principe kan iedereen investeren in beleggingspanden, zolang je over voldoende financiële middelen beschikt.

Exploitatie van beleggingspanden

Naast de aankoop van een pand zul je ook voor de exploitatie moeten zorgen. Veel eigenaars besteden dit deel uit aan verhuurmakelaars. Die nemen het administratieve werk over en verzorgen onderhoud of contact met de huurders. Niet alleen bespaart je dit veel tijd, je voorkomt er ook persoonlijke conflicten mee. De relatie tussen eigenaar en huurder is niet altijd even goed en de belangen kunnen uiteenlopen. Dan heb je liever een tussenpersoon die de regels kent en het hoofd koel kan houden. Naast het financiële aspect verkijken veel particuliere investeerders zich op het werk dat gepaard gaat bij vastgoedbeheer.

Zelf kopen of samen kopen?

Je kunt helemaal zelfstandig een beleggingspand kopen, het is ook mogelijk om aan te sluiten bij een collectief. Er zijn diverse partijen die als groep investeren in beleggingspanden. Door een groot aantal kleinere potjes samen te voegen ontstaat er een flinke som geld om mee te investeren. In dat geval zul je een lager rendement ontvangen op je investering, de risico’s liggen wel lager. Als je besluit om in een collectief te stappen lees dan goed de voorwaarden, rechten en plichten die ermee verbonden zijn.