Een huis is al duur genoeg, als je daar ook nog eens 1,5 procent makelaarscourtage bij op moet tellen dan wordt het totaalbedrag nog hoger. Geen wonder dus dat veel kopers op zoek gaan naar een goedkope makelaar. Huiseigenaren die hun woning willen verkopen trouwens ook.

Als kandidaten spontaan tienduizenden euro’s overbieden dan hoef je toch geen makelaar in te schakelen om te onderhandelen? Toch hebben makelaars zeker een meerwaarde in het traject en een goede aankoop- of verkoopmakelaar hoeft echt niet duur te zijn. Hoe je een goedkope makelaar kunt vinden en waarom dit voordeel kan opleveren lees je op deze pagina.

Waarom een makelaar inschakelen?

Met alle informatie over huizen kopen en verkopen online weten consumenten ondertussen net zoveel van de huizenmarkt als de traditionele makelaars. Of ligt het niet zo eenvoudig? Met duizenden makelaarskantoren in Nederland lijkt er nog steeds vraag te zijn naar een goede makelaar.

Hoewel de tarieven flink kunnen oplopen mag iedere dienstverlener zelf het tarief bepalen. Je kunt dus wel degelijk een goedkope makelaar kiezen. Laten we eerst eens even de situatie schetsen bij verkoop en aankoop:

Verkoopmakelaar

Als je een huis wilt verkopen dan schakel je een verkoopmakelaar in. Als je de woning op funda wilt plaatsen dan ontkom je hier niet aan, je mag hier namelijk niet als particulier een huis op publiceren. Je kunt vervolgens zelf bepalen welke zaken je wilt uitbesteden en wat je liever zelf in de hand houdt. Ga je zelf foto’s maken en de bezichtigingen organiseren? Dan kun je direct al behoorlijk wat geld besparen. Voor de onderhandelingen en het opstellen van een waterdicht koopcontract is het verstandig om een specialist in te schakelen.

goedkope makelaar

Aankoopmakelaar

Bij een huis kopen is het inschakelen van een aankoopmakelaar misschien nog wel van groter belang dan bij de verkoop van een woning het geval is. Dit geldt dubbel als je een starter bent. Het kan namelijk lastig zijn om door de ‘bubbel’ te prikken, zeker als het huizenaanbod beperkt is. Een aankoopmakelaar helpt je met het papierwerk, geeft je praktische tips over de zaken die je moet regelen en bij de onderhandelingen kan een goedkope makelaar zichzelf ruimschoots terugverdienen.

In praktijk zullen veel mensen een huis kopen én verkopen. Dit betekent dat je het traject tweemaal zult moeten doorlopen. In beide gevallen kun je kiezen om de werkzaamheden uit te besteden, het zelf te doen of samen te werken. Er zijn gespecialiseerde verkoopmakelaars en aankoopmakelaars, in praktijk leveren makelaarskantoren vaak beide diensten. Je kunt zelf kiezen om tweemaal hetzelfde makelaarskantoor in te schakelen, je kunt deze trajecten ook los van elkaar regelen.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe vind ik een goedkope makelaar?

Er zijn goedkope internetmakelaars die voor 500 euro hun diensten aanbieden maar ook voor 5000 euro en zelfs meer. Daar zit een enorm verschil tussen. Hoe kan dit eigenlijk en waar betaal je precies voor?

  • Complexiteit: Een woning die goed in de markt ligt is eenvoudiger te verkopen dan een heel specifiek geval. Als een traditionele makelaar meer moeite moet doen dan kan dit de prijs beïnvloeden.
  • Taakverdeling: Bezichtigingen nemen tijd in beslag, goede huisfotografie is niet goedkoop. Als je zelf een aantal zaken kunt regelen dan kan je dit veel geld besparen.
  • Belangenorganisatie: Iedereen mag zichzelf makelaar noemen. Kies in ieder geval voor een dienstverlener die is aangesloten bij een belangenorganisatie die kwaliteitseisen stelt en bij een conflict bijspringt zoals bijvoorbeeld een NVM makelaar. NVM, VBO en VastgoedPro zijn de drie grootste belangenorganisaties voor de makelaardij in Nederland.
  • Locatie: Een makelaarskantoor in een luxueus grachtenpand in Amsterdam heeft meer vaste kosten dan iemand die vanuit een verbouwde zolderkamer thuis werkt. Dit zegt overigens niets over de kwaliteit van dienstverlening. Met name goedkope internetmakelaar drukken kosten door te besparen op mooie locaties.

Kijk niet alleen naar wie de goedkoopste makelaar is, let ook op de meerwaarde die ze leveren. Vergelijk daarom dan ook verschillende makelaars.

Wie is de goedkoopste makelaar?

Er zijn in basis drie manieren om het tarief te berekenen:

1. Makelaarscourtage

Courtage is van oudsher de standaard manier om de kosten te bepalen. Er wordt een percentage van de koopsom als tarief gerekend. Dit betekent dat je op voorhand niet precies weet wat je gaat betalen. Als de vraagprijs 400.000 euro is en de makelaarscourtage ligt op 1 procent, dan betaal je in theorie 4000 euro.

Als de uiteindelijke verkoopprijs op 420.000 euro komt te liggen dan betaal je 4200 euro. Dit zijn geen schokkende verschillen maar het tikt wel aan natuurlijk. Zeker omdat de werkzaamheden verder hetzelfde zijn. Standaard ligt de courtage tussen 1 en 1,5 procent van de koopsom. Vaak betaal je ook nog opstartkosten voor bijvoorbeeld professionele foto’s of voor advertentie kosten.

2. Vaste tarieven

Er zijn steeds meer goedkope makelaars die werken op basis van een vast bedrag. Je kunt dan vaak kiezen uit eenvoudige pakketten en voor een meerprijs kun je kiezen voor een all in pakket. Een internet only makelaar die jouw huis op funda publiceert, een ‘warme opname’ doet en de rest van het werk (bijvoorbeeld een bezichtiging) aan jou overlaat kun je al voor 500 euro of zelfs minder vinden.

Als je liever zoveel mogelijk uitbesteed zoals een professionele fotoreportage dan liggen de tarieven meer rond het standaard makelaarscourtage. Het voordeel is dan wel dat je een vast tarief betaalt ongeacht de uiteindelijke koopsom.

3. No cure, no pay

Dit is een constructie die je minder vaak tegenkomt, toch zijn er goedkope makelaars die werken op basis van no cure, no pay. Als er geen transactie plaatsvindt betaal je niets of hooguit wat vaste kosten. Na een koop of verkoop betaal je de afgesproken courtage.

Dit bedrag kan wel hoger liggen dan voor een vergelijkbare dienstverlening bij een andere goedkope makelaar. Het initiële risico ligt dus lager maar je kunt achteraf wel de hoofdprijs betalen als je niet oplet.

Goedkope makelaar kiezen

Via internet kun je snel de goedkoopste makelaars met elkaar vergelijken. Momenteel zijn dit enkele goedkope (internet) makelaars die een uitgeklede service bieden:

  • Digimakelaars
  • E-makalaar
  • Huis1
  • JOOST de internetmakelaar
  • Sell it yourself

Let altijd op de kleine lettertjes en randvoorwaarden. Een goedkope makelaar kan met extra opties zoals een lokaal tarief of een nacalculatie alsnog duur uitpakken. Vraag eventueel meerdere offertes aan en vergelijk de tarieven, diensten en service voor je een keuze maakt. Bedenk ook welke taken je bereid bent zelf uit te voeren. De makelaarskosten zijn een eenmalige uitgave waar je tientallen jaren voordeel van kunt hebben.