Een huis is een flinke investering, maar het is niet zomaar een uitgave. Daar zit een belangrijk verschil tussen, want geld investeren levert mogelijk geld op in de toekomst. Wanneer je een huis koopt voor 2 ton, en deze na een aantal jaren voor 3 ton kunt doorverkopen, dan maakt het niet uit dat je voorheen een flinke hypotheek hebt afgesloten. Een grote winst op jouw woning vergt wel iets meer werk dan een poster “Te Koop” achter het raam plakken, een makelaar kan een groot deel van deze werkzaamheden voor je uitvoeren. Wat gaat een verkoopmakelaar kosten en misschien nog wel belangrijker … wat levert het op?

Zo levert een makelaar je geld op

Een verkoopmakelaar is een specialist die verstand heeft van vastgoed en de markt op de voet volgt. Door gebruik te maken van deze expertise kun je een huis voor een hogere prijs verkopen. Dit is geen garantie natuurlijk, maar de cijfers spreken voor zich. Dat er een tussenpersoon kosten rekent maakt niet als deze persoon een hogere verkoopprijs kan realiseren. Om een inschatting te maken van het voordeel dat een verkoopmakelaar aan je zijde oplevert moet je eerst weten hoe de kosten berekend worden.

Wat is een makelaarscourtage?

Courtage is de term die wordt gebruikt om de commissie of betaling van een makelaar te omschrijven. Dit is gewoon de prijs van de geleverde diensten, tot zover is het heel eenvoudig. Wat je aan het einde van de rit moet betalen is een ander verhaal, omdat niet iedere makelaar op dezelfde wijze factureert.

Vaste tarieven

Een (beperkt) aantal verkoopmakelaars factureert op basis van vaste tarieven voor specifieke diensten. Deze vorm van courtage is met name interessant voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een ‘à la carte’ oplossing waarbij er een keuze is uit afzonderlijke diensten. Wil je zelf de promotie verzorgen, maar laat je het papierwerk liever over aan de specialist? Dan kan betaling op basis van specifieke diensten voordelig uitpakken.

Flexibele tarieven

In de meeste gevallen zullen makelaars een percentage van de verkoopsom hanteren als courtage. Gemiddeld genomen bedraagt dit momenteel 1,4 procent, er kunnen behoorlijke verschillen bestaan per makelaarskantoor. Dus; wanneer een woning voor 200.000 euro van de hand gaat, en er 1,5 procent courtage wordt berekend, dan betaal je 3000 euro voor de dienstverlening. Dit lijkt een flinke som, de vraag is voor hoeveel je zelf de woning zou kunnen verkopen. Als je met jouw strategie niet verder komt als 180.000 euro, dan kan de verkoopmakelaar je dus 17.000 euro opleveren. Daar komt nog bij dat het gehele proces sneller zal verlopen met minder externe kosten.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Opstartkosten

In vrijwel alle gevallen zal er sprake zijn van opstartkosten, zelfs bij een no cure no pay verkoopmakelaar. Er zijn namelijk een aantal vaste kostenposten waar de makelaar niet omheen kan. Denk aan promotiematerialen, publicatiekosten of het regelen van vergunningen. Laat je hierover duidelijk informeren alvorens een samenwerking aan te gaan. Het loont de moeite om meerdere makelaars met elkaar te vergelijken, vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan en maak zo de meest voordelige keuze.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.