Wat kost een makelaar? Als je deze vraag voor 1999 zou stellen dan was het antwoord eenvoudig te geven. De NVM bepaalde tot die tijd namelijk vaste tarieven waar leden zich aan moesten houden. Dat is niet goed voor de marktwerking, toch lijken veel makelaars nog steeds de hoofdprijs te vragen voor hun dienstverlening. Reden genoeg dus om eens wat dieper in de courtage van de makelaar te kijken. Wat kost een makelaar en hoe kun je de kosten drukken?

Makelaars Courtage

Een makelaar is een dienstverlener. Het is geen verkoper die producten levert met winst maar een persoon die de juiste kennis bezit om de aankoop en verkoop van een huis in goede banen te leiden. Het beroep van makelaar is niet beschermd, toch zullen brancheorganisaties wel degelijk eisen stellen aan hun leden waaronder opleidingen en bijscholing. Daarnaast hebben de grote belangenverenigingen zoals NVM een onafhankelijke klachtencommissie om bij problemen een oplossing te bieden.

Een makelaar mag zelf bepalen tegen welk tarief de diensten worden verleend, daarbij is de courtage voor makelaar bij verkoop of aankoop de meest gangbare methode. Andere opties zijn diensten tegen een vast tarief of werken op basis van no-cure no-pay.

Makelaars kosten

Laten we eerst even naar de no-cure, no-pay constructie kijken. In dit geval betaal je als klant alleen als een woning verkocht of aangekocht wordt. Toch kunnen er vaste kosten zijn zoals het plaatsen van een te koop bord of vaste administratieve kosten.

De provisie van de makelaar zal doorgaans hoger uitvallen om de kosten te dekken van opdrachten die niet afgerond worden. Hier is dus ook weer sprake van een makelaarscourtage maar dan achteraf en alleen als de transactie voltooid wordt.

makelaars courtage

Dan zijn er de makelaars die een soort à la carte systeem hanteren. In plaats van alle werkzaamheden uit handen te nemen laten ze klanten zelf een deel van het karwei opknappen. Denk aan het uitvoeren van de bezichtigingen of promotie via social media.

Dit kan een goedkope optie zijn voor huiseigenaren die bereid zijn tijd te investeren en voornamelijk een tussenpersoon nodig hebben om de woning op funda te plaatsen. Ook kopers die graag iemand bij de onderhandelingen betrekken kunnen voor deze constructie kiezen.

Wat betreft het uitvoeren van bezichtigingen zijn de meningen verdeeld. Sommige huiseigenaren houden dit liever in eigen hand terwijl andere mensen dit proces juist liever uitbesteden. Een bezichtiging is voor deel reclame maken maar ook zeker feitelijke informatie geven. Dat vereist wel degelijk vaardigheden die niet iedereen bezit.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Makelaar commissie

De makelaar commissie wordt doorgaans makelaarscourtage genoemd. Dit zijn de makelaars kosten uitgedrukt in een percentage van de koopsom. Omdat je vooraf niet precies weet voor welk bedrag een huis verkocht zal worden weet je dus ook niet wat de makelaar je zal kosten.

Dit geldt zowel voor een aankoop- als een verkoopmakelaar. Als de woning voor 400.000 euro van eigenaar wisselt dan moet je dus 4000 betalen voor de makelaar. Als je hierdoor voordeel behaald door bijvoorbeeld scherpe onderhandelingen te voeren of een alternatieve woning te vinden die goedkoper is dan maakt dit niet uit. Verder is het gewoon een manier om de complexe zaken omtrent aankoop en verkoop uit te besteden.

Is makelaars courtage aftrekbaar?

Het is niet mogelijk om de kosten voor een makelaar af te trekken van de belasting. Je moet dus het volledige bedrag als uitgave rekenen. Zaken die je wel kunt opgeven zijn de kosten voor een verbouwing, taxatiekosten en de kosten van de leenovereenkomst. Maar de makelaars courtage is niet aftrekbaar.

Gemiddelde courtage aankoop- en verkoopmakelaar

Als je kijkt naar de makelaarskantoren die met vaste tarieven werken dan zie je regelmatig goedkopere tarieven bij makelaars die via internet werken. Internetmakelaars bieden vaak pakketten met meer of juist minder ondersteuning, bij service op afstand kunnen de kosten worden gedrukt. De gemiddelde courtage voor een makelaar die een full-service dienstverlening levert ligt rond 1 procent met goedkope opties vanaf 0,5 procent en duurdere aanbieders die rond 2 procent uitkomen.

Wat kost een makelaar?

Als je een voor een makelaar kiest die je in het volledige traject bijstaat dan zijn er twee opties; een vaste courtage of een variabele courtage.

1. Vaste courtage

Makelaars die werken op basis van een vaste courtage rekenen een vast bedrag ongeacht de koopsom van de woning. Als ze bijvoorbeeld 3000 euro rekenen voor een woning met een vraagprijs van 300.000 euro dan krijgen ze bij een koopsom van 325.000 euro nog steeds dezelfde 3000 euro. Ook als de prijs lager uitvalt, bijvoorbeeld 275.000 euro, dan zal de vaste courtage nog steeds 3000 euro zijn. Een mogelijk risico bij deze overeenkomst is een gebrek aan motivatie om scherp te onderhandelen. In principe verwacht je als klant volledige inzet van de makelaar, toch kan een financieel voordeel de dienstverlener wat extra motiveren.

2. Variabele courtage

Dit is een veelvoorkomende overeenkomst waarbij de makelaarscourtage wordt gebaseerd op de definitieve koopsom. Dit percentage kan per makelaar verschillen, daarom kan het vergelijken van de makelaars commissie lonend zijn. Het is uiteraard wel mogelijk dat een dienstverlener die een hoger tarief rekent beter blijkt te zijn tijdens de onderhandeling en zichzelf ruimschoots terugverdient. Anderzijds betekent een hogere makelaarsprovisie niet automatisch een betere dienstverlening.

Bij een variabele courtage van 1 procent betaal je bij een koopsom van 300.000 euro dus 3000 euro, bij 325.000 euro betaal je 3250 euro en bij 275.000 daalt de prijs tot 2750 euro.

De percentages voor makelaarscourtage kunnen sterk verschillen. De goedkoopste makelaars rekenen ongeveer 0,5 procent terwijl de duurste ruim 2 procent vragen. Vergelijken kan dus zeker voordeel opleveren.

Courtage makelaar onderhandelbaar?

Naast het verschil in tarieven zijn er ook nog per makelaar opties mogelijk. Als je bijvoorbeeld graag samenwerkt met een makelaar maar de provisie te hoog vindt, vraag dan welke zaken je zelf kunt uitvoeren om de prijs te drukken.

Ook zijn er verkoopmakelaars die een vrij laag basistarief rekenen maar dan wel weer 10 procent op het bedrag boven de standaard vraagprijs. 25.000 euro overbieden kost je dan 2500 extra aan makelaarskosten. Ook als je niet zelf de onderhandelingen voert met de koper of verkoper zul je nog steeds moeten onderhandelen met de makelaar om een goede overeenkomst te sluiten.

Veel gestelde vragen?

  1. Wat is een redelijke makelaarscourtage? Een redelijke makelaarscourtage varieert meestal tussen 1% en 2% van de verkoopprijs van een woning, afhankelijk van factoren zoals locatie en diensten. Als de woningmarkt onder druk staat kunnen lagere courtages voorkomen.
  2. Wat is een normaal tarief voor makelaarscourtage? Het tarief voor makelaarscourtage varieert en hangt af van verschillende factoren, zoals de markt en het specifieke vastgoed.
  3. Kan ik onderhandelen over de makelaarscourtage? Ja, in veel gevallen is het mogelijk om te onderhandelen over de makelaarscourtage, vooral bij duurdere woningen. Vergelijken van offertes kan helpen bij het vinden van een acceptabel tarief.
  4. Is courtage verplicht? Nee, het betalen van courtage aan een makelaar is niet verplicht. U heeft de vrijheid om te beslissen of u een makelaar wilt inschakelen en welke vergoeding u bereid bent te betalen.

Je kunt online meerdere offertes van makelaars aanvragen, zo kun je eenvoudig tarieven en mogelijkheden met elkaar vergelijken. Vul hieronder je gegevens en ontvang gratis en vrijblijvend een waardebepaling.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|