De vraag “wat kost een makelaar?” wordt bijna net zo vaak gesteld als de vraag wat een huis kost. Dat is begrijpelijk want een huis kopen of verkopen brengt veel werk en onduidelijkheid met zich mee. Je wilt natuurlijk graag bijgestaan worden door een specialist, toch komen de makelaar kosten bovenop alle andere uitgaven die je hebt.

Op deze pagina lees je alles wat je moet weten over de kosten van een makelaar en wat de gemiddelde kosten voor een huis verkopen zijn.

Wat kost een makelaar in 2024?

Laten we als eerste de voornaamste vraag beantwoorden. Of eigenlijk niet want er is geen vast tarief voor een huis verkopen. Iedere makelaar mag voor zich bepalen wat de kosten zijn. Er is een tijd geweest dat NVM makelaars volgens een standaard tarief hun diensten moesten aanbieden maar dit is niet langer het geval.

Dat maakt het lastig om de gemiddelde kosten van een huis verkopen of kopen te berekenen, het voordeel is dat er meer opties zijn. Zo kun je voor een makelaar kiezen die een waardebepaling uitvoert, jouw huis op funda zet en de rest mag je zelf uitzoeken. Dat is spannend maar natuurlijk wel aanzienlijk goedkoper.

Er zijn ook makelaars die je vanaf de huizenjacht bijstaan tot het moment dat je de sleutel overhandigd krijgt. Dat is erg prettig maar je betaalt er dan wel meer voor.

Wat is een makelaarscourtage?

In de makelaardij is het vrij standaard om de kosten voor een makelaar als een percentage van de koopsom te berekenen. Gemiddeld betaal je 1 tot 1,5 procent van dit bedrag aan de makelaar ongeacht of je een huis koopt of verkoopt. Voor dit bedrag mag je een behoorlijke service verwachten.

Denk aan het uitvoeren van bezichtigingen of promotionele materialen laten ontwikkelen. Op een woning van 400.000 euro kun je dus een extra bedrag tussen 4000 en 6000 euro verwachten. Omdat de koopsom kan afwijken van de vraagprijs zal de courtage ook hoger of lager uitvallen. Er is echter wel een verschil tussen uitgaven en investeringen. De vraag rijst; wat levert een makelaar op?

Hoeveel kost een makelaar of wat levert een makelaar op?

Als eerste mag je voor die makelaar kosten verwachten dat je ontzorgd wordt. Je hoeft minder zelf te regelen zodat je door het bos de bomen nog kunt zien. Of door de woonwijk jouw droomhuis. Tijdens de onderhandelingen zal een makelaar ook zeker verschil maken.

Als de koopsom gunstiger uitvalt dan gedacht verdien je de makelaar kosten snel weer terug. Dan is er ook nog de begeleiding tijdens het opstellen van een koopcontract. Als je onvoldoende kennis van zaken hebt dan kan een ontbrekende clausule in het contract je veel geld kosten. Er zijn dus zeker een aantal goede redenen om een aankoop- of verkoopmakelaar in te schakelen.

wat kost een makelaar?

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Hoe vergelijk je kosten voor een makelaar?

De meest eenvoudige manier om makelaar kosten te vergelijken is offertes aanvragen. Dit kun je online doen op basis van dezelfde vraagstelling. Je krijgt dan meerdere vrijblijvende offertes in je mail of de makelaar neemt contact met je op. Zo kun je naast de prijzen ook de wijze van communicatie vergelijken.

Een makelaar moet immers ook passen bij jouw manier van communiceren, je moet elkaar uiteraard wel begrijpen.

Is een goedkope makelaar betrouwbaar?

Er zijn online makelaars die onder 1000 euro hun diensten aanbieden terwijl je voor andere aanbieders al snel 5000 euro moet betalen of nog meer. Iedereen mag makelaar worden, je doet er goed aan door voor een makelaar te kiezen die aangesloten is bij de NVM, VastgoedPro of VBO.

Dit zijn organisaties die opkomen voor de belangen van zowel de klanten als voor de makelaardij in het algemeen. Je kunt dan een zekere kwaliteit verwachten. Het is daarnaast mogelijk dat een makelaarskantoor deel uitmaakt van een franchise of overkoepelende organisatie.

Dit kan een voordeel zijn, hoewel sommige klanten juist graag een zelfstandig opererende makelaar inhuren. Lees ook reviews online en controleer altijd goed de contractvoorwaarden.

Gemiddelde kosten huis verkopen

Een makelaar is niet de enige uitgave bij een huis kopen of verkopen, het behoort wel tot de grootste kostenposten. Om de gemiddelde kosten van een huis verkopen te berekenen moet je rekening houden met de volgende zaken:

  • Wat is het tarief of percentage van de makelaarscourtage?
  • Verkoop je de woning op basis van kosten koper?
  • Moet je als verkoper een transportakte door de notaris op laten stellen?
  • Heb je een gevalideerd taxatierapport nodig?
  • Moeten er renovaties of reparaties plaatsvinden aan de hand van het bouwkundig onderzoek?
  • Moet er veel van de huisraad / roerende zaken afgevoerd worden?

De overdrachtsbelasting is de grootste kostenpost maar die wordt afgedragen door de koper. Als je een huis gaat kopen dan moet je die belastingheffing dus meetellen. De koper betaalt doorgaans de notaris, die zijn vrij om hun eigen tarief te berekenen.

Omdat er zoveel uitgaven bestaan waarvan enkele kostenposten optioneel zijn is het lastig om een gemiddelde prijs te bepalen. Ook hierbij kan een makelaar je adviseren. Een paar honderd euro extra uitgeven kan je op termijn duizenden euro’s voordeel opleveren.

Minder kosten voor de makelaar uitgeven

De kosten voor een makelaar bij aankoop zijn bij een courtage in principe gelijk aan de kosten bij verkoop. Als je geld wilt besparen dan kun je zelf uitzoekwerk verrichten, documenten opvragen en het koopcontract zelf opstellen.

Je bent niet verplicht om een makelaar in te schakelen, toch zijn er losse eindjes die je beter aan een ervaren persoon over kan laten. Als je twijfelt begin dan met een lijstje te maken met objectieve en subjectieve handelingen.

Objectief is toetsbaar zonder mening, subjectief is afhankelijk van de interpretatie. In een koop- of verkooptraject spelen altijd emoties, aannames en meningen mee. Dit zijn de zaken waarbij een makelaar aan je zijde assistentie kan bieden.

Wat betreft de objectieve handelingen; als je secuur te werk gaat kun je best veel zelf doen. Let er bij informatie opzoeken via internet wel op dat je de juiste websites raadpleegt. Informatie is niet altijd objectief en ook niet altijd geheel juist.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

De vraag “wat kost een makelaar?” kun je eigenlijk het beste beantwoorden met “wat levert een makelaar op?”. Meer weten check hier offertes makelaars vergelijken