Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat kost een makelaar?

Een woning is een waardevol bezit dat de huiseigenaar veel rendement op kan leveren. Het is ook een investering die gepaard gaat met diverse uitgaven. Daarbij wil je uiteraard niet meer geld uitgeven dat strikt noodzakelijk is, het is wel van belang dat producten of diensten een betrouwbare kwaliteit bieden. Omdat makelaars zorg dragen voor zaken als aankoop, verkoop, verhuur en taxaties, wordt de vraag “wat kost een makelaar” vaak gesteld. Omdat er zoveel mogelijkheden en afwijkende tarieven zijn leggen we op deze pagina niet alleen uit wat een makelaar kost, we geven ook advies om geld te besparen. Uiteraard zonder in te boeten op de kwaliteit van dienstverlening.

Gemiddelde kosten voor een makelaar

Omdat iedere situatie verschilt is het niet mogelijk om standaard prijzen te hanteren. Ook zijn er verschillende specialiteiten die makelaars kunnen bieden waaronder:

  • Aankoopmakelaar
  • Verkoopmakelaar
  • Verhuurmakelaar
  • Taxateur

Sommige kantoren bieden alle diensten onder één dak, terwijl andere aanbieders zich juist gespecialiseerd zijn in een specifieke dienst. Gemiddelde kosten voor een makelaar zijn lastig te bepalen omdat er enorm veel variabele factoren zijn. Wanneer er gewerkt wordt op basis van een percentage zal het bedrag zeer transparant zijn, dit geldt overigens ook voor ‘fixed fee’ makelaarskantoren die tegen vaste tarieven standaard diensten uitvoeren.

Vergelijken kan voordeel opleveren

Hoewel het heel eenvoudig is om de dichtstbijzijnde makelaar op te zoeken en met deze aanbieder in zee te gaan, kan het interessant zijn om eerst enkele makelaars met elkaar te vergelijken. Dit kan honderden, zelfs duizenden euro’s besparen door de opties vooraf naast elkaar te leggen. Je kunt op basis van de persoonlijke vraag meerdere makelaarskantoren aanschrijven, of vraag direct meerdere offertes aan bij lokale aanbieders. Hoewel het geen vereiste is om voor een plaatselijk kantoor te kiezen, kan dit bij de communicatie wel voordeel bieden. Ook zal een lokale aanbieder doorgaans meer kennis hebben van de woningmarkt in de regio.

Makelaarscourtage

Een populaire methode om te berekenen wat een makelaar kost is de makelaarscourtage. Dit is een percentage van de verkoopprijs van een woning. Gemiddeld ligt een makelaarscourtage op 1,4%. Wanneer een woning bijvoorbeeld voor een som van 200.000 euro wordt verkocht, zal de makelaarscourtage 2800 euro bedragen. Bij verkoop verdient een goede makelaar zichzelf dus letterlijk terug.

Hoe worden makelaarskosten berekend?

Een procent hier, een kostenpost daar; de uiteindelijke kosten voor makelaars kunnen enorm uiteenlopen. Daarnaast is het vanwege afwijkende berekeningen behoorlijk lastig om het eindbedrag te voorspellen. Soms valt een courtage voordeliger uit, soms is een vast bedrag goedkoper, maatwerk kan ook geld besparen mits je zelf een deel van de werkzaamheden kunt uitvoeren. Vergelijken loont, vraag daarom eerst meerdere prijzen op bij verschillende makelaars in jouw omgeving.

Verhuurmakelaar

Bij verhuur wordt ook vaak een courtage toegepast, wat in plaats van een percentage doorgaans één maand huur bedraagt. Dit is een transparante vorm van facturering. Er kan hierbij onderscheid worden gemaakt tussen kale huur of huur inclusief service- en energiekosten.

Taxatiekosten

Een taxatierapport zal doorgaans berekend worden op een percentage van het getaxeerde bedrag. Makelaarskantoren die zelf ook taxaties uitvoeren kunnen deze kosten verrekenen in de totale dienstverlening, het is ook mogelijk om (via een makelaar) een onafhankelijke taxateur in te schakelen.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden?

Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag