Om in deze tijd aan een huis te komen moet je alle middelen aangrijpen die er bestaan. Je kunt briefjes in de bus gooien en hopen dat er iemand bijt, maar de kans dat je hiermee succes boekt is klein. Je kunt funda.nl openen in de browser en iedere vijf minuten de website verversen maar dat is vooral frustrerend. Je kunt ook een makelaar in de arm nemen. Een persoon of kantoor die de kennis en expertise bezit om jou als koper of verkoper bij te staan bij de grootste transactie van je leven.

Er zijn tientallen makelaars te vinden maar niet iedere makelaar is hetzelfde en jouw situatie is ook uniek. Hoe je makelaars met elkaar kunt vergelijken leggen we uit op deze pagina en daarbij kijken we niet alleen naar de makelaars courtage. Wij gaan je helpen de beste makelaar te vinden.

Makelaars vergelijken waar op letten?

Hoe makelaars vergelijken? Er zijn verschillende soorten makelaars te vinden. In de eerste plaats zijn er aankoopmakelaars en verkoopmakelaars. Dit is vooral de positie die ze innemen binnen het traject. Veel makelaars kunnen zowel kopers als onder andere verkopers van dienst zijn, wat vooral interessant is als je een huis wilt verkopen en vervolgens een ander huis wilt kopen. Er zijn ook makelaars die zich specialiseren in kopers of verkopers. Je kunt de aanbieders in de volgende drie categorieën indelen:

1. Traditionele makelaars

Iemand die een huis wil kopen of verkopen kiest vaak een lokale makelaar, bij voorkeur een kantoor in de gemeente waar de woning staat. Je geeft als klant je wensen aan en de makelaar gaat voor je op zoek. Er wordt nauw samengewerkt en op alle kritieke punten weet je dat de juiste makelaar je bij zal staan. Denk aan de onderhandelingen over de prijs of het opstellen van het koopcontract. Voor deze dienstverlening betaal je normaal gesproken een percentage van de koopsom, dit wordt makelaars courtage genoemd.

2. Internet makelaars

Dit zijn vaak erkende makelaars die aangesloten zijn bij NVM, VastgoedPRO of VBO maar voornamelijk werken via internet. Deze makelaars bieden vaak een standaard pakket met minimale service dat uitbreidbaar is met diensten als professionele huisfotografie of het opstellen van een koopcontract. Klanten van internet makelaars moeten zelf veel tijd besteden aan het zoeken naar een woning of het regelen van allerlei zaken die te maken hebben met het kopen of verkopen van de woning. Vanwege gewijzigde regels bij funda zijn internet makelaars nu verplicht om een ‘warme opname’ te verrichten, dit betekent dat er altijd een makelaar langskomt om naar de woning te kijken.

3. Hybride makelaars

Dan zijn er nog de hybride makelaars die een deel van de handelingen uitvoeren maar andere zaken aan de klant overlaten. Dit zijn de werkzaamheden die doorgaans relatief veel tijd in beslag nemen maar minder expertise vereisen. Denk aan het regelen en uitvoeren van rondleidingen. Een groot deel van de communicatie zal op afstand uitgevoerd worden maar er is wel de optie voor persoonlijk contact. In praktijk gaan steeds meer conventionele makelaars in deze richting.

Door het toenemende aantal opties is het vergelijken van makelaars niet eenvoudiger geworden. Dankzij internet kun je zelf als huiseigenaar of koper veel zelf regelen en informatie opzoeken. Aan de andere kant hebben makelaars ingangen en informatie die je niet online kunt vinden. Als je wilt weten welke vorm van samenwerking het beste aansluit op jouw situatie kun je het beste diverse makelaars met elkaar vergelijken.

Makelaars vergelijken

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Makelaars courtage vergelijken

Courtage is een leenwoord uit het Frans dat letterlijk staat voor de beloning die een tussenpersoon ontvangt na de verkoop van een product. In Nederland wordt het exclusief gebruikt voor de provisie die makelaars ontvangen voor de geleverde diensten bij aankoop of verkoop van een huis.

Het zou dus ook ‘makelaarstarief’ of ‘makelaarskosten’ kunnen heten maar dan denk je als klant direct aan het geld dat je moet betalen. En als iets veel geld kost dan wil je daar liever niet zoveel aan denken. Daar komt nog bij dat Franse woorden automatisch ‘deftig’ en ‘luxueus’ klinken wat voor het imago van een makelaar uiteraard weer een voordeel is.

Aan het einde van de rit is de makelaars courtage gewoon de prijs die je als klant moet betalen voor de geleverde diensten. Het betreft hierbij geen vast tarief maar een percentage van de uiteindelijke koopsom. Dit betekent dat je vooraf niet precies weet wat je moet betalen. Als de vraagprijs 400.000 euro bedraagt en de makelaar rekent een courtage van 1 procent, dan is het richtbedrag dus 4000 euro voor de geleverde diensten. Als na onderhandelingen de prijs uitkomt op 420.000 euro dan valt de makelaars courtage ook hoger uit en zal dus 4200 euro bedragen.

Makelaarskosten vergelijken

Tot 1999 waren NVM makelaars verplicht om een vaste courtage te berekenen, daarna mochten aangesloten geselecteerde makelaars zelf hun tarief bepalen. Dat is goed voor de marktwerking maar het is minder eenvoudig voor de klant om een makelaarskantoor te kiezen. Als je meer betaalt krijg je dan ook automatisch een betere dienstverlening? En als je minder betaalt gaat de besparing dan in rook op wanneer de koopsom plotseling veel hoger uitvalt?

Aangesloten makelaars zoals NVM Makelaars, VBO Makelaars of VastgoedPro Makelaars

Waar moet een verkoopmakelaar aan voldoen? Een hogere makelaars courtage betekent niet automatisch een betere dienstverlening. Als de makelaar is aangesloten bij één van de grote belangenbehartigers zoals NVM, VastgoedPRO of VBO dan mag je er als klant van uitgaan dat de dienstverlening tot op zekere hoogte betrouwbaar is. Het is wel mogelijk dat er bepaalde diensten optioneel zijn of tot het standaard pakket behoren.

Lokale makelaars

Daarom is het zeker een goede zet om lokale makelaars met elkaar te vergelijken en meerdere offertes naast elkaar te leggen zodat je een duidelijk beeld krijgt. Dit omdat er zoveel verschillende makelaars zijn en ieder type makelaar zijn eigen werkwijze en verkoopstrategie hanteert. Naast het prijsverschil kan de dienstverlening namelijk ook anders zijn. Een persoonlijke klik is natuurlijk ook belangrijk.

Vergelijk kosten per makelaar

Een gemiddelde makelaars courtage ligt rond 1,4 procent. De goedkoopste makelaars rekenen 0,5 procent terwijl de duurste tot 2,1 procent courtage rekenen. Als we het voorbeeld van een woning met een koopsom van 400.000 euro als uitgangspunt nemen dan kunnen de kosten uiteenlopen van 2000 euro tot aan 8400 euro. Dat is een enorm verschil dus. Daarom kan het vergelijken van meerdere makelaars veel voordeel opleveren. Sommige makelaars spreken een percentage af van de verkoopsom dus let daar goed op.

Makelaars tarieven vergelijken

Om verschillende makelaars te vergelijken is het goed om te weten dat niet alle aanbieders op dezelfde wijze kosten berekenen. De ene makelaar hanteert courtage terwijl de andere makelaar werkt op basis van no cure no pay principe. Hoewel de makelaars courtage het meest bekend is zijn er ook andere vormen. Dit zijn de vier meest voorkomende makelaars tarieven:

1. Makelaars courtage

Dit is de standaard manier om het tarief te bepalen van wat een makelaar mag kosten. De makelaar rekent een percentage van de koopsom als tarief voor het verkooptraject, dit bedrag is dus variabel op basis van de uitkomst. Je weet als klant dus ongeveer wat je moet betalen, controleer wel goed wat de diensten zijn die geleverd worden. Denk aan het verzorgen van de rondleidingen, bezichtigingen, onderhandelingen, juridische toetsing van het koopcontract of het (laten) uitvoeren van een bouwtechnisch onderzoek.

2. Vaste prijs

Er zijn ook andere makelaars die in plaats van een percentage een vaste prijs hanteren. Vaak zijn dit goedkopere makelaars maar dit is niet altijd het geval. Zo zijn er ook meer traditionele makelaars die een product aanbieden op basis van een vast tarief. De dienstverlening zal immers grotendeels hetzelfde zijn ongeacht de uiteindelijke koopsom. Een vast tarief biedt zekerheid voor de klant, de makelaar zal wellicht wel een ruimere marge rekenen waarmee je dus niet altijd goedkoper uit bent.

3. Variabele tarieven

Met name de internet makelaars kiezen voor een ‘vanaf’ prijs, waarbij ze voor het laagste tarief een plaatsing op funda verkopen met verder weinig extra dienstverlening. Je kunt vervolgens kiezen voor meer diensten waaronder fotografie, styling, onderhandelingen of administratieve zaken. Dit is een populaire optie bij mensen die geen bezwaar hebben om zelf een flink aantal vrije uren te besteden aan het kopen of verkopen van een huis. Het bepalen van de juiste vraag- of biedprijs kan wel lastig zijn zonder ervaren professional aan je zijde.

4. No cure, no pay

Het aantal aanbieders van deze optie is beperkt, je zult ze af en toe wel vinden bij makelaars vergelijken. Je betaalt alleen wanneer een huis daadwerkelijk van eigenaar wisselt. Dit dwingt de makelaar om snel tot een resultaat te komen. Er kleven wel risico’s aan zoals een makelaar die stuurt op de acceptatie van een eerste verkoopprijs terwijl er nog ruimte is voor onderhandelingen. Daarnaast zal de courtage bij deze aanbieders doorgaans vrij hoog liggen wat betekent dat de kosten bij een succesvolle transactie ook aan de hoge kant zullen zijn.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Beste makelaars

Wat is een goede makelaar en ben je benieuwd wat een verkoopmakelaar kost? Houd er rekening mee dat makelaardij een vrij beroep is. Dit betekent dat iedereen een makelaarskantoor mag beginnen. Welke makelaar is dan de beste? Gelukkig zijn de meeste makelaars die actief zijn in Nederland aangesloten bij de NVM, VastgoedPRO of VBO. Daarnaast zijn er nog enkele kleinere belangenvertegenwoordigers. Deze organisaties stellen eisen aan de makelaars die onder hun naam actief zijn en beschermen ook de klanten bij een mogelijk conflict. Wanneer een makelaar plotseling mocht uitvallen door omstandigheden dan is het prettig als je kunt rekenen op een vervangende makelaar die je volgens dezelfde richtlijnen zal bijstaan.

Prijzen makelaars vergelijken

Het is logisch dat je bij makelaars vergelijken vooral let op de kosten, je bent al snel enkele duizenden euro’s verder. Toch mag dat zeker niet de enige factor zijn. De kosten voor een makelaar zijn namelijk eenmalig, een passende woning op basis van een goede hypotheek biedt blijvend resultaat.

Lokale makelaars

Vraag daarom enkele offertes aan van lokale makelaars uit jouw directe omgeving en vergelijk de makelaarskosten voordat je een keuze maakt. Let daarbij ook op de communicatie en bereikbaarheid. Dan weet je dat het traject soepel zal verlopen en dat je er ook een goed gevoel aan overhoudt.

Ontvang direct de beste offertes van Makelaars

Ben jij op zoek naar de beste makelaar en wil jij graag een makelaar inschakelen? Wij hebben voor jou een aantal geselecteerde makelaars voor je op een rijtje gezet. Klik hieronder op start en vergelijk gratis meerde lokale makelaars. Klik hier op waarde check en vul je postcode en geldig e-mailadres in en je ontvangt een gratis waardebepaling. wij gaan op zoek naar de beste makelaar.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|