Funda is de grootste huizensite van Nederland met miljoenen bezoekers per maand. Als je een huis wilt verkopen dan is dit dé plek waar je moet zijn. Maar kun je zelf jouw huis op funda zetten? Nee, dit is niet mogelijk. Hoe een woning verkopen via funda werkt leggen we uit op de pagina. We geven ook tips om goedkoop jouw huis te verkopen.

Kan ik zelf een huis op funda zetten?

Het antwoord is nee, je kunt niet zelf jouw huis op funda zetten. Bedankt voor het lezen, veel plezier met de andere artikelen op onze website … Oh, je wilt meer informatie over dit onderwerp? Bijvoorbeeld hoe het mogelijk is dat er zoveel huizen op funda.nl staat maar de jouwe niet?

Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig en direct zichtbaar op de bekende huizensite. Bij iedere woning die te koop wordt aangeboden staan de contactgegevens van een verkoopmakelaar. Als jij een huis wilt verkopen via funda dan moet dit altijd via een makelaar verlopen. Er zijn geen uitzonderingen, dit is een strikte voorwaarde. Dat betekent overigens niet dat je direct een hoge makelaarscourtage hoeft te betalen.

Heb je een verkoopmakelaar nodig voor funda?

Funda.nl is een initiatief van de NVM en de Wegener media groep. NVM is de grootste belangenvereniging van makelaars in Nederland. Ze hebben deze huizensite ingericht als overkoepelend platform voor aangesloten makelaars. Na enige tijd werden ook makelaars die bij VBO en Vastgoedpro aangesloten zijn toegelaten op deze site.

Eerst kregen NVM leden nog een meer voordelige positie toegekend maar dit is niet langer het geval. Makelaars die bij de NVM aangesloten zijn krijgen nog wel korting maar voor de publicatie op funda maakt het niet uit bij welke van de drie grote organisaties jouw verkoopmakelaar aangesloten is. Vrije makelaars zijn echter niet welkom op deze huizensite.

Om jouw huis op funda te zetten heb je dus een verkoopmakelaar nodig. Zij mogen huizen op de site plaatsen en beheren. Dit maakt onderdeel uit van een compleet pakket aan diensten, toch kun je flink besparen op de kosten door zaken zelf te regelen. En dan kom je terecht bij de goedkope online makelaars.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Goedkoop jouw huis op funda zetten

Voor een gemiddelde woning en een all-in service betaal je gemiddeld tussen 4000 en 6000 euro aan de verkoopmakelaar. Dat is een flink bedrag, als je denkt zelf de zaakjes te kunnen regelen is dit een veel te hoog bedrag voor een plaatsing op funda.nl.

Als jij bereid bent om zelf foto’s te maken, bezichtigingen uit te voeren en onderhandelingen te verrichten dan kun je een beroep doen op een goedkope online makelaar. Die bieden de minimale service die nodig is om jouw huis op funda te publiceren. Dan betaal je in plaats van 4000 euro nog slechts 400 euro. Dat klinkt te mooi om waar te zijn, er zijn ook zeker enkele minpunten bij deze route.

Een waardebepaling aan huis is verplicht

De NVM was er niet zo gelukkig mee dat een aantal verkoopmakelaars alleen als doorgeefluik fungeerde om mensen hun huis te koop aan te bieden. Online makelaars met toegang tot het funda portaal waren bereid om voor een paar honderd euro minimaal werk te verrichten.

Daar staken ze een stokje voor door een waardebepaling aan huis door een erkende makelaar verplicht te stellen. Nu moet er dus een echte verkoopmakelaar langskomen, naar de woning kijken en op basis hiervan een prijs bepalen. Dan pas mag de woning op funda gepubliceerd worden.

Dit is een stukje kwaliteitsbewaking maar ook een manier om makelaars niet helemaal buitenspel te zetten. Als je dus gebruik maakt van een online budget makelaar als tussenpersoon dan komt er altijd iemand langs om een waardebepaling uit te voeren. Ook als je de rest zelf doet.

Kan ik zelf mijn huis op funda plaatsen

Wat mag je zelf op funda zetten?

Kijk zelf maar eens wat er bij huizen op funda vermeld staat. Een beschrijving, de kenmerken van de woning, foto’s en de vraagprijs natuurlijk. Dit kan een makelaar allemaal voor je verzorgen. Maar misschien kun jij zelf een goede tekst schrijven, of je denkt dat jouw fotocamera voldoende is om mooie huis foto’s mee te maken.

Er zijn goedkope makelaars die je dit soort werkzaamheden zelf laten uitvoeren, of meerdere pakketten aanbieden met steeds hogere tarieven. Zo vinden veel huiseigenaren het prettig als een professionele fotograaf de foto’s maakt. Of je laat de onderhandelingen over aan een vakkundige verkoopmakelaar. Juridische documenten moeten gecontroleerd worden door iemand met kennis van zaken. Naast een plaatsing op funda moet er nog veel meer geregeld worden.

Opvallen op funda

Er zijn verschillende manieren om een woning extra op te laten vallen. Als eerste met een premium plaatsing, tegen een meerprijs komt jouw woning sneller bovendrijven en wordt zo beter zichtbaar voor potentiële kopers. Ook 360 graden fotografie en fly-over video’s scoren goed bij de bezoekers.

Een frisse set huis foto’s kan een behoorlijke impact hebben op het aantal biedingen én de bedragen die geboden worden. Iedereen die ooit de Instagram funda ‘parels’ heeft bekeken weet hoe belangrijk een goede prestatie is.

Het is lachen als je een huis ziet met donkere foto’s van vieze badkamers maar of je hiermee een hoger bod krijgt op jouw woning? Je wilt opvallen in positieve zin, je huis op funda zetten is niet voldoende als je geen aandacht besteedt aan de presentatie.

Meer controle met een funda-account

Funda heeft de deur van hun site niet helemaal op slot gedraaid. Je kunt namelijk als particulier wel een eigen account aanmaken. De verkoopmakelaar die jouw huis op funda heeft gezet zal je toegang verlenen tot jouw account waar je vervolgens diverse zaken kunt bekijken.

Je kunt ook updates inschakelen over de laatste ontwikkelingen omtrent jouw huis op funda. Met Toppositie en Woning in beeld is het mogelijk om jouw woning extra op te laten vallen. Er zijn nog meer mogelijkheden om jouw woning beter zichtbaar te maken waaronder enkele betaalde opties.

Huizen die op funda staan leveren gemiddeld genomen 2,8 procent meer op dan huizen die niet via funda worden verkocht. Voor funda Compleet is dit zelfs 3,3 procent. Je kunt jouw huis verkopen via andere kanalen, het kan wel voordeel opleveren om een verkoopmakelaar in te schakelen.