Kun je beter een woning in de verkoop gooien in de lente, zomer, herfst of winter? Misschien maakt het helemaal niets uit. We keken naar de mening van diverse makelaars om de veelgestelde vraag te beantwoorden: Wat is de beste tijd om je huis te verkopen?

Huis verkopen in 2021

Na ieder jaar een flinke stijging leek het in 2020 even helemaal mis te gaan met de huizenprijzen. Door Corona hield iedereen even de hand op de knip terwijl bezichtigingen werden opgeschort. Toch herstelde de markt zich snel weer. Banken zagen het somber in voor 2021, toch zien de meeste ‘experts’ weer een lichtpuntje aan de horizon. Rabobank zit boven in de ramingen met een gemiddelde stijging van 5,5 procent, ABN AMRO zit er niet ver onder met 5 procent stijging. Alleen ING blijft donkere wolken zien, zij voorspellen een daling van 0,5 procent.

Is een huis verkopen in lente of herfst echt beter?

Traditioneel worden de meeste huizen verkocht in de lente en herfst. Dan zijn er veel woningzoekenden en het weer is doorgaans redelijk. Toch merken makelaars dat het strategische voordeel van lente en herfst behoorlijk is geslonken. Er is zoveel vraag dat het niet veel meer uitmaakt of er 100 of 200 kopers in de rij staan. Er zit waarschijnlijk wel een kandidaat tussen die bereid is een goede prijs te betalen. Tenzij er een bijzondere reden is dat jouw woning niet goed in markt ligt kun je eigenlijk 365 dagen per jaar jouw huis verkopen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Waarom je een woning wél in de zomer moet verkopen

De zomer was altijd de slechtste periode om een huis te verkopen, zeker gezinswoningen omdat families in de zomer op vakantie waren. Daar staat tegenover dat een huis er juist in zomer mooi bijstaat in een lekker zonnetje, daarnaast kunnen thuisblijvers nu op hun gemak huizen gaan bezichtigen. Er is een kans dan je door vraag en aanbod een lagere bieding krijgt, toch is dat in de huidige huizenmarkt zeker geen uitgemaakte zaak. Daarnaast heb je tijdens de zomervakantie wellicht zelf meer tijd om te verhuizen.

Daarom is de winter een goede tijd om te beginnen

De oriëntatiefase begint al veel eerder, als jouw woning in de winter op funda staat dan kun je zeker veel bezoekers op jouw advertentie verwachten. Zeker in koude dagen hebben mensen tijd om te surfen naar een nieuw onderkomen. Zelfs als de verkoop pas in het voorjaar rond is, kan het wel degelijk voordeel bieden om jouw huis in de winter in de verkoop te gooien.

Wordt het tijd om een verkoopmakelaar te zoeken?

Wat is de beste tijd om je huis te verkopen? Vandaag, morgen, volgende week; de kans dat je in deze markt voor een goed bedrag jouw woning kunt verkopen is groot. Je wilt waarschijnlijk wel voor een scherpe prijs zelf een nieuw huis kopen. In dat geval ben je het meest voordelig uit door vroeg te beginnen met oriënteren. Als je een nieuw huis koopt en halsoverkop je oude woning uit moet, dan heb je een minder goede onderhandelingspositie. Tijd is dus zeker geld. Zoek daarom op tijd naar een verkoopmakelaar die aansluit op jouw vraagstelling en situatie, je kunt eenvoudig makelaars vergelijken door meerdere offertes aan te vragen.