Een huis kopen met Bitcoin: hoe doe je dat?
Bitcoin is de oudste en meest bekende cryptocurrency ter wereld. Sinds Satoshi Nakamoto, in 2009 deze digitale munt op de markt introduceerde heeft het een stormachtige groei doorgemaakt. Niemand weet wie Satoshi Nakamoto is want zijn of haar naam is een synoniem. Feit is wel dat Bitcoin tegenwoordig hét betaalmiddel is om digitale transacties mee te verrichten. Wist je dat je er tegenwoordig zelfs een huis mee kunt kopen? In dit artikel leggen we je graag uit hoe dit zit. P.s. Wil je graag meer weten over bitcoins? Bekijk dan ook even deze gratis bitcoin training
Waar kun je Bitcoin kopen?
Voor het kopen van een huis met Bitcoin geldt één belangrijke vereiste: je moet in het bezit zijn van crypto. Daarvoor kun je terecht op een cryptocurrency exchange. Maar welke moet je kiezen? Tegenwoordig heb je namelijk de keuze uit tientallen crypto exchanges. Kies voor een betrouwbare naam met een goede reputatie. Deze exchanges hebben veiligheid en gebruikersgemak bijvoorbeeld hoog in het vaandel staan:
- Binance
- Coinbase
- Kraken
- Bitfinex
- Huobi
- Bithumb
- Bittrex
- Poloniex
Ben je liever actief op een Nederlandse exchange? Ook dat aanbod wordt steeds groter. Bij deze Nederlandse Bitcoin exchanges zit je goed:
- Bitvavo
- Bitcoin Meester [TIP]
- Bitonic
- Coinmerce
- Litebit
Woning kopen met Bitcoin? KLIK HIER en leer met deze cursus meer over hoe jij geld kan verdienen met cryptocurrency’s
Wat zijn de voordelen van een crypto exchange?
Op een exchange worden cryptocurrencies gekocht, verkocht en verhandeld. Daarnaast kun je op een een crypto exchange gebruik maken van een digitale portemonnee, ook wel een ‘wallet’ genoemd. Het is een veilige opslagplaats voor al je cryptocurrencies. Niemand hoeft te weten welke cryptocurrencies je hebt en hoeveel jouw investering waard is. Op de meeste exchanges blijf je als gebruiker namelijk anoniem. Soms hoef je bij een aanmelding zelfs geen persoonlijke informatie in te voeren, bij de meeste overigens wel 😉 Derde partijen zoals banken en financiële instellingen hebben geen inzicht in jouw transacties. Ook heeft een exchange geen CEO of een ander bestuursorgaan. Dit wordt decentralisatie genoemd. Decentralisatie en als individuele soevereiniteit vormen belangrijke bouwstenen van Bitcoin en andere crypto.
Niet elke exchange is gecentraliseerd
Hoewel decentralisatie en individuele soevereiniteit mooi klinkt, zijn lang niet alle exchanges nog gedecentraliseerd. Zo vragen onder andere Kraken, Coinbase en Binance U.S om identificatie door middel van een Know Your Customer procedure (KYC). Dit betekent dat je een aantal persoonlijke gegevens moet delen om lid te worden van een exchange. Daar staat tegenover dat de functionaliteiten op exchanges steeds geavanceerder worden. Zo kun je op Binance tegenwoordig op veel verschillende manieren handelen. Het is dan ook een goede plek voor gevorderde handelaren. Daarnaast biedt Binance net als andere exchanges niet alleen Bitcoin, maar ook talloze andere cryptocurrencies (altcoins) aan.
Zijn crypto exchanges veilig?
Cryptocurrency exchanges krijgen veel lof. Toch klinkt er ook regelmatig kritiek, bijvoorbeeld dat criminelen er vrij spel hebben. Nu zullen er ongetwijfeld wel eens criminele activiteiten plaatsvinden met behulp van crypto, maar daar staat tegenover dat het een wereld aan mogelijkheden biedt voor mensen die niet gebruik kunnen maken van banken. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen of inwoners van landen waarin een duidelijke bankinfrastructuur ontbreekt. Om crypto te kopen heb je geen bankrekening nodig. Deze voordelen wegen voor veel mensen op tegen de mogelijke illegale activiteiten op exchanges. Crypto is voor sommige mensen een manier om aan de armoede te ontsnappen, en dat weegt zwaar.
Bitcoin, pizza en onroerend goed
Aszlo Hanyecz schreef geschiedenis toen hij de eerste transactie met Bitcoin voor een fysiek product uitvoerde. Hij gaf maar liefst 10.000 Bitcoins uit aan twee pizza’s. Het smaakte vast lekker, maar het feit dat de pizza’s nu miljoenen waard zouden zijn geeft toch ook wel een zure smaak in de mond! Hanyecz, die later in een interview vertelde dat hij geen spijt had van zijn aankoop, zou met zijn 10.000 Bitcoins gemakkelijk tienduizenden huizen kunnen kopen. Dankzij de blockchain technologie is het voor kopers en verkopers tegenwoordig mogelijk om onroerend goed op een veilige manier vast te leggen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een huis met Bitcoin?
Het spreekt voor zich dat je nooit over één nacht ijs moet gaan bij het kopen van een huis. Dit geldt in het bijzonder wanneer je met Bitcoin wil betalen. Het is zeer belangrijk dat zowel de koper als verkoper het met elkaar eens zijn. De verkoper moet bereid zijn om Bitcoin te accepteren als betaalmiddel. Hij of zij moet ook beseffen dat Bitcoin sterk kan dalen na de verkoop. Dit betekent soms veel geldverlies. Daar staat tegenover dat de cryptomunt ook in waarde kan stijgen, en dat is gunstig. Het is hoe dan ook onmogelijk om de richting van de markt te voorspellen. Feit is dat de koper en verkoper voldoende kennis moeten hebben van de cryptomarkt en de bijbehorende risico’s om een goede overeenkomst te sluiten.
Woning kopen met Bitcoin, maak goede afspraken
Ben je van plan om een woning te verkopen met Bitcoin? Je bent zeker niet de enige. Op 18 september 2017 werd in Texas het eerste huis ooit gekocht met deze crypto. Via een online wallet werd de Bitcoin verstuurd naar de verkoper van de woning. Het is dan belangrijk om goede afspraken te maken met de koper van jouw woning. Bespreek bijvoorbeeld hoeveel en naar welke digitale wallet de Bitcoin overgemaakt moet worden. Hou ook rekening met de wensen van andere partijen. Dat de koper Bitcoin accepteert, betekent nog niet dat de makelaar hetzelfde doet. Zet in dat geval Bitcoin over in fiat om de makelaar te betalen.
Wat zijn de voordelen van het kopen van een huis met Bitcoin?
De kosten zijn lager: Door het gebruik van Bitcoin zijn geen tussenpersonen meer nodig en verlaag je de servicekosten
Het is sneller: Het kopen en verkopen van een huis met Bitcoin verloopt sneller als er weinig partijen bij betrokken zijn.
Je profiteert regelmatig van korting: Veel verkopers verwachten dat de Bitcoin prijs in de toekomst verder zal toenemen, en geven daardoor korting aan kopers.
Het is anoniem: Je hoeft weinig persoonlijke informatie te delen.
Wat zijn de nadelen van het kopen en verkopen van een huis met Bitcoin?
De markt is instabiel: De waarde van Bitcoin kan sterk stijgen én dalen. Veel kopers en verkopers durven het risico niet te nemen.
Heeft een huis kopen met Bitcoin de toekomst?
Het kopen van een huis met Bitcoin brengt allerlei voordelen mee. Zo is het invullen van papierwerk dankzij blockchain en crypto niet meer nodig. Hoewel er nog veel ruimte is voor groei, is Bitcoin de huizenmarkt aan het veroveren. Wij verwachten dat blockchain technologie in de nabije toekomst een steeds grotere rol zal spelen bij het verkopen en certificeren van onroerend goed. Maar traditionele financiële instellingen zullen voorlopig nog wel deelnemen aan het proces. Meer weten over Bitcooin en de mogelijkheden? Check hier de gratis bitcoin training