Als je houdt van een trendy inrichting met voornamelijk lichte tinten en natuurlijke materialen dan heb je vast van Riviera Maison gehoord. Naast winkels en dealers vind je de producten van dit merk ook in tuincentra. Welke stijl levert Riviera Maison eigenlijk en hoe zit het met de kwaliteit? We duiken in de wereld van meubels en woonaccessoires in de stijl van Henk Teunissen.

Wat is Riviera Maison?

Riviera Maison is een merk dat duizenden producten maakt op het gebied van woninginrichting en woonaccessoires. Denk aan stoelen en banken maar vooral ook veel snuisterijen om jouw woning een gezellige uitstraling te geven. Hoewel je de Riviera Maison stijl ook elders tegenkomt zou dit merk de toon zetten in Nederland.

De Riviera Maison stijl

Welke stijl is Riviera Maison? De merknaam doet sterk denken aan de kust in het mediterrane gebied. Hierdoor denk je direct aan comfort, gezelligheid, rust en ontspanning. Dat is in het kort de Riviera Maison stijl. Toch komen de meeste producten uit Azië. Niet alleen omdat de productiekosten daar lager liggen, in landen als China en Maleisië zijn veel ambachtelijke ateliers die met natuurlijke materialen werken. Denk aan hout en riet of producten van glas. Kunststof kom je niet veel tegen in het assortiment en harde kleuren ook niet.

De Riviera Maison stijl is elegant, zacht met een premium uitstraling. Het merk straalt luxe uit zonder deftig over te komen. De natuurlijke materialen en pastel tinten brengen je direct in een prettige stemming. Met wierook stokjes en een pot met thee kom je heerlijk tot rust in een Riviera Maison interieur. Je kunt niet een specifieke invloed aanduiden, van mediterraan tot aan exotische oorden in Azië kom je elementen tegen in de collectie. Toch kun je doorgaans geen land van herkomst aanwijzen. Niet iedereen is even gecharmeerd van deze stijl, juist omdat er geen duidelijk karakter zichtbaar is. Het is enerzijds heel eenvoudig om jouw huis net zo elegant in te richten als in de showroom maar je mist daardoor wel wat eigen karakter.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

Altijd iets anders

De collectie van Riviera Maison is zeer breed en verandert ook snel. Zes tot acht maal per jaar wordt het assortiment vernieuwd zodat klanten iedere keer weer iets nieuws zullen ontdekken. Ondanks het snelle verloop van de collectie blijft de stijl nagenoeg onveranderd. Woonaccessoires die je jaren geleden hebt gekocht passen perfect bij nieuwe items die onlangs zijn verschenen. Daarmee is het aanbod gevarieerd maar het blijft wel vertrouwd.

Historie Riviera Maison

De geschiedenis van Riviera Maison heeft niets te maken met meubels maar wel met een decoratie in huis; bloemen. De familie Teunissen opende een bloemenwinkel genaamd “Rivièra Bloemsierkunst” in Amsterdam. Toen zoon Henk een weekje op de zaak moest passen omdat zijn ouders op vakantie gingen behaalde hij in één dag de normale weekomzet. Henk Teunissen bleek een geboren ondernemer en staakte direct zijn studie om als ondernemer aan de slag te gaan. Samen met zijn ouders begon de winkel steeds verder uit te breiden. Zo zouden ze in 1975 bloemdecoraties leveren tijdens het 25-jarig huwelijksfeest van koningin Juliana en prins Bernhard.

Toen Henk in 1975 officieel in dienst trad kocht hij in Maleisië een container met potten. Deze decoratieve potten bleken zeer in trek en hij besloot de zaak verder te ontwikkelen op het gebied van wonen en lifestyle. In 1985 zou hij de zaak overnemen van zijn ouders. De eerste woonwinkel werd geopend in 1997 aan de Kalverstraat in Amsterdam. Het vlaggenschip van de Riviera Maison winkels is gevestigd in Hoofddorp. Deze locatie benadrukt het exclusieve karakter van de winkel, er is zelfs een valet service die auto’s van klanten netjes parkeert. Onder leiding van Henk Teunissen is het merk uitgegroeid tot een bekende leverancier van luxe producten voor wonen en genieten. Zijn drie kinderen zijn inmiddels ook werkzaam in de zaak.

Is de kwaliteit van Riviera Maison goed?

De Riviera Maison stijl heeft de toon gezet voor woninginrichting in Nederland. Maar een koploper is niet de enige in de race, hoe verhoudt de kwaliteit zich tot de rest van het peloton? Als we afgaan op klantervaringen dan zien we behoorlijk wat tegenstrijdige ervaringen. Waar één review site bol staat met positieve recensies zien we elders overwegend mindere reacties. Wat betreft het design zijn de meeste klanten het er wel over eens dat de Riviera Maison stijl zeer aanlokkelijk is.

Riviera Maison webshop

Het lijkt erop dat je zeker een meerprijs moet betalen voor de Riviera Maison merknaam. Het premium karakter wordt volgens een groot aantal klanten niet waargemaakt in kwaliteit. Vergelijkingen met Kwantum en Leenbakker worden gemaakt, dit zijn woonwinkels die zich juist richten op de koopjesjagers. Het is vooral de typische visie en stijl die Riviera Maison bijzonder maakt.

Duurzame producten

Je komt niet zoveel kunststof tegen in de collectie van Riviera Maison. Er worden voornamelijk natuurlijke materialen gebruikt zoals hout, riet, touw en glas. Daarbij is er een voorkeur voor hergebruikte materialen. Dit is niet alleen vanwege het duurzame karakter, het maakt van ieder product een uniek exemplaar. Zo zitten er in iedere tafel andere noesten en kwasten en de nerven van het hout hebben een unieke tekening. Iedere vaas of ornament heeft oneffenheden die je alleen kunt krijgen met handwerk.

 

Heeft dit gevolgen voor de kwaliteit en levensduur? Aan de Riviera Maison reviews te zien wel, als ieder product uniek is van samenstelling dan kan de kwaliteit niet zonder meer gegarandeerd worden.

Waar vind je Riviera Maison winkels?

Via de officiële website kun je naar de store locator gaan om een winkel bij jou in de buurt te zoeken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen winkels met alleen (een selectie uit) het eigen assortiment. Daarnaast zijn er interieurwinkels die een deel van de collectie hebben opgenomen in hun eigen assortiment en tuincentra die een deel van de zaak hebben ingericht met Riviera Maison artikelen.