Wat is duokoop en hoe werkt het precies? Duokoop is een vorm van huizen kopen waarbij er een splitsing wordt gemaakt tussen het bezit van het kavel en het pand dat op dit kavel staat. De koper van het huis betaalt maandelijks een bedrag om gebruik te mogen maken van het land waar het pand op gebouwd staat. Dit verlaagt de kosten voor het huis wat het mogelijk maakt om met een lagere hypotheek toch een geschikte woning te kopen. Wat zijn de voordelen van Duokoop en zijn er ook nadelen?
Wat is Duokoop?
Duokoop is een constructie waarbij een woningkoper de grond van een woning niet koopt, maar in plaats daarvan een maandelijkse vergoeding betaalt aan de grondeigenaar. Hierdoor kan de koper een woning kopen die anders buiten zijn budget zou vallen.
Duokoop, erfpacht en opstalrecht
In principe is Duokoop geen nieuw fenomeen, het lijkt veel op een erfpacht constructie waarbij de eigenaar van de bebouwing niet de eigenaar is van het land waar dit gebouw op staat. Bij opstalrecht is de koper de eigenaar van de woning terwijl de erfverpachter de eigenaar van het land is. Wanneer de erfpacht ten einde komt zal ook de overeenkomst voor het opstalrecht beëindigt worden. In praktijk zal de erfverpachter de waarde van de woning uitkeren aan de huiseigenaar. Bij Duokoop zal het doorgaans een pensioenfonds zijn dat de grond koopt, een particulier koopt het huis.
Wat zijn de voordelen van Duokoop?
Iemand die graag een huis koopt maar geen hypotheek kan krijgen die voldoet aan de woonwensen, kan de kosten voor een huis kopen aanzienlijk verlagen. Het land maakt namelijk geen deel uit van de hypotheekaanvraag, dit wordt via pacht betaald. Wanneer de koper uiteindelijk toch eigenaar wil worden van het kavel is dit mogelijk op basis van de voorwaarden in de overeenkomst. De voornaamste doelgroepen zijn starters op de woningmarkt en (relatief) jongeren die geen hoge hypotheek kunnen krijgen.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Wat zijn de nadelen van Duokoop?
Er is een maximaal bedrag dat momenteel op 620.000 euro staat, een duurdere woning op basis van Duokoop betrekken is dus niet mogelijk. Daarnaast is het verplicht om een NHG hypotheek te nemen. Hoewel de Nationale Hypotheek Garantie op zich geen nadeel is, betreft het wel een verplichting waar je niet onderuit kunt komen. Ook moeten alle contractvoorwaarden tot in detail gecontroleerd worden zodat je zeker weet dat je als huizenbezitter niet later in de problemen zult komen met de grondeigenaar. Doorgaans zullen dit pensioenfondsen zijn die op deze wijze duurzaam kunnen beleggen en kopers kunnen ondersteunen om hun droomhuis te kopen. Als laatste is de keuze in woningen beperkt omdat alleen huizen die volgens deze samenwerking gebouwd zijn of zullen worden in aanmerking komen voor Duokoop.
Hoe kun je de kosten berekenen?
Duokoop berekenen is afhankelijk van diverse factoren zoals het salaris van de kopers en welke eigen middelen je bezit. Hoeveel kun je besparen op de hypotheek? Dit hangt af van de woning en locatie. Een huis van bijvoorbeeld 220.000 euro zou je met Duokoop voor ongeveer 190.000 euro kunnen kopen. Je moet dan nog wel betalen voor grondgebruik. De maandlasten zullen dalen, er zijn wel minder aftrekposten voor de belasting van toepassing. Of de totaalsom interessant voor je is kun je bespreken met de hypotheekadviseur of makelaar bij jou in de buurt.
Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.