Selecteer een pagina

Wat is mijn huis waard?

Vul hier jouw postcode in

Ben je serieus van plan jouw woning te verkopen en ben je op zoek naar een makelaar? Ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een erkende makelaar(s) bij jouw uit de buurt.


75%
Vul jouw gegevens aan


Bedankt voor uw aanvraag

De aanvraag is correct ontvangen en wordt z.s.m. in behandeling genomen. U ontvangt z.s.m. een bevestigingsmail. In het weekend kan het maximaal 2 dagen duren

Wat is Duokoop?

Duokoop is een vorm van huizen kopen waarbij er een splitsing wordt gemaakt tussen het bezit van het kavel en het pand dat op dit kavel staat. De koper van het huis betaalt maandelijks een bedrag om gebruik te mogen maken van het land waar het pand op gebouwd staat. Dit verlaagt de kosten voor het huis wat het mogelijk maakt om met een lagere hypotheek toch een geschikte woning te kopen. Wat zijn de voordelen van Duokoop en zijn er ook nadelen?

 

Duokoop, erfpacht en opstalrecht

In principe is Duokoop geen nieuw fenomeen, het lijkt veel op een erfpacht constructie waarbij de eigenaar van de bebouwing niet de eigenaar is van het land waar dit gebouw op staat. Bij opstalrecht is de koper de eigenaar van de woning terwijl de erfverpachter de eigenaar van het land is. Wanneer de erfpacht ten einde komt zal ook de overeenkomst voor het opstalrecht beëindigt worden. In praktijk zal de erfverpachter de waarde van de woning uitkeren aan de huiseigenaar. Bij Duokoop zal het doorgaans een pensioenfonds zijn dat de grond koopt, een particulier koopt het huis.

 

Wat zijn de voordelen van Duokoop?

Iemand die graag een huis koopt maar geen hypotheek kan krijgen die voldoet aan de woonwensen, kan de kosten voor een huis kopen aanzienlijk verlagen. Het land maakt namelijk geen deel uit van de hypotheekaanvraag, dit wordt via pacht betaald. Wanneer de koper uiteindelijk toch eigenaar wil worden van het kavel is dit mogelijk op basis van de voorwaarden in de overeenkomst. De voornaamste doelgroepen zijn starters op de woningmarkt en (relatief) jongeren die geen hoge hypotheek kunnen krijgen.

 

Wat zijn de nadelen van Duokoop?

Er is een maximaal bedrag dat momenteel op 620.000 euro staat, een duurdere woning op basis van Duokoop betrekken is dus niet mogelijk. Daarnaast is het verplicht om een NHG hypotheek te nemen. Hoewel de Nationale Hypotheek Garantie op zich geen nadeel is, betreft het wel een verplichting waar je niet onderuit kunt komen. Ook moeten alle contractvoorwaarden tot in detail gecontroleerd worden zodat je zeker weet dat je als huizenbezitter niet later in de problemen zult komen met de grondeigenaar. Doorgaans zullen dit pensioenfondsen zijn die op deze wijze duurzaam kunnen beleggen en kopers kunnen ondersteunen om hun droomhuis te kopen. Als laatste is de keuze in woningen beperkt omdat alleen huizen die volgens deze samenwerking gebouwd zijn of zullen worden in aanmerking komen voor Duokoop.

 

Hoe kun je de kosten berekenen?

Duokoop berekenen is afhankelijk van diverse factoren zoals het salaris van de kopers en welke eigen middelen je bezit. Hoeveel kun je besparen op de hypotheek? Dit hangt af van de woning en locatie. Een huis van bijvoorbeeld 220.000 euro zou je met Duokoop voor ongeveer 190.000 euro kunnen kopen. Je moet dan nog wel betalen voor grondgebruik. De maandlasten zullen dalen, er zijn wel minder aftrekposten voor de belasting van toepassing. Of de totaalsom interessant voor je is kun je bespreken met de hypotheekadviseur of makelaar bij jou in de buurt.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op starten en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.

Fijn dat ik nu niet zelf op zoek hoef naar een makelaar maar dat de makelaar naar mij komt.
We hebben 3 waardebepalingen ontvangen. We zijn nu nog bezig met onze hypotheek om te kijken wat we kunnen terug kopen alvorens we ons huis gaan verkopen. Bedankt voor het in contact brengen met de makelaars.

Loes

's-Hertogenbosch

We wisten niet zeker of we eerst ons huis moesten verkopen of eerst een ander huis moesten aankopen maar hierin hebben de makelaars ons perfect geadviseerd. We zijn nu eerst aan het kijken wat er allemaal met onze hypotheek mogelijk is. Bedankt voor het vrijblijvende advies.
Maike

Tilburg

Het duurde wel wat langer dan 2 dagen maar we hebben inmiddels een aantal makelaars op bezoek gehad. We ontvingen een duidelijk rapport over onze woning met hierin een duidelijke prijsonderbouwing. We hadden niet in de gaten dat de waarde van onze woning zoveel hoger zou liggen.
Bedankt.
Eric

Dokkum

De tool van watismijnhuiswaard is super.
ik had binnen een aantal dagen verschillende makelaars gesproken en diversen waardebepalingen ontvangen. Er zat onderling wel wat verschil in prijs maar we hebben wel een keuze voor een makelaar kunnen maken.
 
Thanks.
Niels

Rotterdam

×
Nieuwe aanvraag