Als je een huis koopt dan vraag je een hypotheek aan, dat is bekend. Maar is dit de enige manier om een huis te financieren? Nee, je kunt ook kiezen voor andere methoden en in veel gevallen is het niet eens een vrije keuze. Als je overbiedt bijvoorbeeld, dan zul je elders geld vandaan moeten halen. Hoe de financiering van een hypotheek werkt en de manieren waarop je een huis kunt financieren ontdek je op deze pagina.

Hoe kun je een huis financieren?

Met een gemiddelde prijs van bijna 450.000 euro is het onwaarschijnlijk dat je een huis koopt van je eigen spaargeld. Een huis financieren betekent meestal een hypotheek aanvragen bij een bank of andere geldverstrekker. Hypotheken zijn niets anders dan leningen voor de aankoop van onroerend goed. Een lening is een schuld die je moet afbetalen aan de geldverstrekker. Je moet naast de aflossing ook rente betalen. Die lag tot voor kort zeer laag maar de hypotheekrente is nu weer behoorlijk aan het stijgen. Als je dus een huis wilt kopen tegen een voordelig rentetarief dan kun je beter niet al te lang wachten. Hier zijn 6 mogelijkheden om je huis te financieren:

1. Overwaarde

Als je huiseigenaar bent dan is een huis kopen aanzienlijk eenvoudiger. Je kunt de overwaarde van je oude woning namelijk direct in je volgende huis investeren. Sterker nog, je mag niet zomaar de overwaarde gebruiken voor iets anders in de eerste 3 jaar na verkoop van het oude huis. Als je de hypotheekschuld hebt afgelost en de woning wordt voor een hoger bedrag verkocht dan je er oorspronkelijk voor hebt betaald, dan kun je al een flink deel van een nieuw huis financieren. Dit geeft huiseigenaren direct een voordeel ten opzichte van starters. Als je wilt weten wat jouw huis waard is dan kun je online een gratis waardebepaling aanvragen bij lokale makelaars.

2. Spaargeld

Als je een behoorlijk gevulde spaarrekening hebt dan kun je dit geld als financiering voor de hypotheek gebruiken. Spaargeld levert toch niets meer op terwijl je op een huis rendement kunt maken. Als je de kosten en baten berekent dan is kopen goedkoper dan huren. Heb je een aardig spaarpotje opgebouwd? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van investeren in vastgoed. Dit geldt ook voor een tweede woning die je kunt verhuren. Het is echter in de meeste gevallen aan te bevelen om wat geld achter de hand te houden voor andere kosten. Zo kun je de inrichting niet in de hypotheek onderbrengen.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

3. Schenking

De ‘jubelton’ wordt afgeschaft, het is nog wel steeds mogelijk om eenmalig een verhoogde belastingvrije schenking te ontvangen van je ouders. Ieder jaar is er een bescheiden bedrag dat ouders aan kinderen mogen schenken. Voor grootouders en andere personen ligt de drempel aanzienlijk lager. Vermogende families profiteren hier het meeste van. Als ouders niet zoveel spaargeld hebben dan kunnen ze niet zomaar tienduizenden euro’s schenken aan hun kinderen. Als het een groot gezin betreft met meer kinderen dan wordt het nog lastiger om een financiële bijdrage te leveren.

Hoe kun je een huis financieren?

4. Lening

Een huis financieren met een hypotheek is een lening. Als je daarnaast elders schulden hebt dan kun je minder lenen voor je huis. Toch zijn er gevallen dat een lening elders meer mogelijkheden biedt dan een hypotheek afsluiten. Denk aan een DUO lening met een zeer voordelige rente en lange periode om het geld af te lossen. Zo kun je als (voormalig) student besluiten om die schuld voorlopig te laten staan en dit geld te investeren in een huis.

Er zijn ook andere leningen mogelijk, bijvoorbeeld met familieleden of bij vrienden. In dat geval moet er sprake zijn van een marktconforme rente. Als dit niet het geval is dan wordt de lening als een schenking gezien. Ook moet de schuld afgelost worden, je mag deze lening niet zomaar laten staan. Een familiebank is een voorbeeld van een lening binnen de familie.

5. Eigendom verkopen

Misschien heb je behoorlijk wat kostbare zaken verzameld die je kunt verkopen. Een kunstcollectie of een garage vol oldtimers bijvoorbeeld. Wellicht heb je winkeltje dat je kunt verkopen aan een nieuwe uitbater om zo je huis te financieren. Als je meer geld kunt inleggen dan hoef je minder te lenen voor de hypotheek. Als je overbiedt dan mag je toch al niet meer dan 100 procent van de taxatiewaarde lenen en moet je elders de rest zien te vinden.

6. Verduurzamen

Als je een huis wilt kopen dat je gaat verduurzamen dan kun je 6 procent extra hypotheek krijgen. Er zijn nog andere voordelen van een woning energiezuinig maken. Subsidies op de aanschaf van zonnepanelen zijn er niet meer, er komen wel leningen aan voor minder vermogende huiseigenaren. Daarnaast kun je door verduurzaming ook iedere maand kosten besparen op de energierekening.

Naast je huis financieren zijn er ook andere kosten, denk aan het verduurzamen van de woning. Voor zaken die direct gerelateerd zijn aan het onroerend goed kun je dit onderbrengen in de hypothecaire lening, voor roerende zaken niet. Denk bijvoorbeeld aan het meubilair of elektronica in huis.

Nieuwbouw huis financieren

Bij een huis dat nog gebouwd moet worden zul je een bouwdepot openen bij de geldverstrekker. Dit is een rekening waar je zelf geen geld uit mag halen, je kunt rekeningen van aannemers indienen waarna ze uitbetaald worden. Dit is een andere vorm van je huis financieren. De aannemer die het huis zal (laten) bouwen verdeelt het traject in een aantal fasen. Het bouwdepot zal dus op termijn leeg raken tot de woning voltooid is. Niet alle hypotheekverstrekkers zijn even snel met uitbetalen en duidelijke communicatie met alle betrokken partijen is van belang.

Aankoopkosten

Denk niet dat je met een lege portemonnee je huis kunt financieren. Gemiddeld heb je ongeveer 5 procent van de koopsom nodig voor keuringen, taxatie, hypotheekakte en borgtochtprovisie om slechts enkele kosten te noemen. Een aantal kostenposten worden achteraf verrekend bij de notaris maar soms moet je al eerder rekeningen betalen. Als je veel verder bent en de hypotheek is afgelost dan kun je deze laten royeren. Je kunt ook ook de financiering van de hypotheek open laten staan om later zonder tussenkomst van de notaris weer geld te lenen. De hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

#BBD0E0
»