Wonen in een leuk huis en verhuizen naar een nóg leuker optrekje; dat is de luxe van een huiseigenaar. Het is een elite clubje geworden waar starters niet welkom zijn. Of kun je nog steeds een starterswoning bemachtigen?

Zonder een huis om je hypotheek af te sluiten ben je aangewezen op je inkomen en bezit, dan is de optelsom snel gemaakt. En nu nog op huizenjacht omdat je geen vaste verblijfplaats meer hebt. Van sofa naar logeerbed is ook geen pretje. Wanneer kom je in aanmerking voor een starterswoning en mag je op alle huizen bieden?

Wat is een starterswoning?

Een starterswoning is een koophuis dat geschikt is voor starters op de woningmarkt. Daar komen we nog niet zover mee, wat is een starterswoning en wat maakt dit huis anders dan de rest? In de meeste gevallen betreft het kleinere woning in het lagere prijssegment.

Om je wooncarrière als huiseigenaar mee te beginnen met als doel later naar een andere woning te verhuizen. Waarom zou je eigenlijk gaan verhuizen als je een huis bezit? Hier zijn enkele redenen om later weer door te stromen:

  • Je hebt een klein appartementje gekocht en nu is er een baby op komst. Je wil graag wat ruimer wonen in de buurt van een basisschool.
  • Door de overwaarde op je huis kun je een groter en mooier huis kopen. Zo bouw je meer vermogen op dankzij het geld wat in de stenen van je oude huis zit.
  • Jouw leven verandert maar je huis blijft hetzelfde. Je hebt andere behoeften en wensen waardoor je naar een nieuwe woning op zoek gaat.
  • Jouw leuke huisje is aan renovatie toe. Je bent zelf niet handig maar bedrijven inhuren kost je een klein fortuin. Met een woning als opknappertje verkopen in combinatie met spaargeld kun je een nieuwe woning kopen.
  • Na een flinke tijd beginnen de jaren te tellen. Je zou liever gelijkvloers gaan wonen zonder trap. Je verhuist dan vanuit je starterswoning naar een seniorenappartement.

Als je van een starterswoning verhuist naar een andere woning dan wordt dit een doorstroomwoning genoemd. Er zijn geen vaste definities, iedere gemeente of makelaar kan hier een eigen interpretatie aan geven. Wanneer kom je in aanmerking voor een starterswoning? Dat heeft vooral te maken met de financiën, laten we daar eens wat beter naar kijken.

Kom ik in aanmerking voor een starterswoning?

De voornaamste factor bij de koop van een starterswoning is niet het gebouw maar jouw financiële status. Ben je een koppel met ieder een fulltime baan zonder schulden? Dan kun je waarschijnlijk een behoorlijke hypotheeklening afsluiten. Als je alleenstaand bent met studieschulden en een lege bankrekening dan kun je beter een lening afsluiten op een poppenhuisje.

Als je ouders een appeltje voor de dorst hebben opgebouwd kunnen zij wel een flinke bijdrage leveren mits je tussen 18 en 35 jaar oud bent. Je mag ook geld ontvangen vanuit andere bronnen maar dit kan je later opbreken. Als je elders geld leent dan zul je dit bij de hypotheekaanvraag op moeten geven. Dus lenen om te lenen is geen slimme strategie.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Er worden niet specifiek huizen gebouwd of gereserveerd voor starters, er zijn wel woningtypen die zich beter lenen voor deze doelgroep. Goedkopere woningen, kleinere woningen voor huishoudens zonder kinderen, appartementen in een flat zonder lift etc.

Alleen onder zeer specifieke voorwaarden is het mogelijk om een huis te kopen dat bestemd is voor een bepaalde doelgroep. Maar in principe mag er natuurlijk niet gediscrimineerd worden.

Starters staan vooral in een lastige positie omdat ze geen woning bezitten die gebruikt kan worden als basis voor een hypotheek. Wat kost een starterswoning? Momenteel moet je tussen 2 en 3 ton rekenen, afhankelijk van je financiële situatie kun je hoger mikken. Er zijn wel goedkopere opties waar je verder op deze pagina meer over kunt lezen.

starterswoning

Hoe kun je als starter een huis kopen? Hier zijn alvast enkele tips om je op weg te helpen.

1. Koop een nieuwe woning

Als je de financiën rond kunt krijgen dan kan een huis kopen dat nog niet gebouwd is een optie zijn. Je woont momenteel elders en je hebt geen huis om te verkopen. Het maakt je niet zo uit of de woning een paar maanden eerder of later klaar is. Je hoeft ook niet direct een glorieus park, kinderopvang of drie supermarkten op loopafstand te hebben. Zo kun je betrekkelijk goedkoop instappen. Gemeenten zullen kopers wel steeds vaker verplichten om minimaal drie jaar in dat huis te blijven wonen.

2. Huur een flexwoning

Een alternatief voor kopen is huren, hoewel ook hier een groot woningtekort is. Er zijn echter wel flexwoningen binnen de sociale verhuur waarmee je inschrijfjaren niet verliest en niet direct de marktwaarde hoeft te betalen. Je moet dan wel binnen 1 of 2 jaar weer vertrekken, dit kan precies genoeg zijn om een geschikte starterswoning te vinden.

3. Koop een bouwval

Als je handig bent dan kun je een uitgeleefde woning kopen. Niet alleen vanwege de lagere koopsom maar ook minder concurrentie. Doorstromers houden namelijk vooral van huizen die instapklaar zijn, ze hebben geen zin in zelf renoveren. Daar kun je als starter je voordeel mee doen. Laat wel een bouwkundige inspectie uitvoeren om verborgen gebreken bloot te leggen.

4. Zoek buiten de bebouwde kom

Als je niet in het stadscentrum hoeft te wonen kijk dan eens buiten de bebouwde kom. Ondanks de letterlijke betekenis van het woord staan er ook hier gebouwen. Houd rekening met minder faciliteiten zoals winkels of glasvezel internet. Niet zo lang geleden stond er een huis van 60.000 euro te koop in Zeeland. Je moest wel even wachten tot de bewoners overleden waren want zij hadden een huurcontract die niet ontbonden kon worden.

5. Smeek om een huis

Steeds meer huiseigenaren krijgen briefjes in de bus met smeekbedes en soms ook trieste verhalen. Vastgoed investeerders hebben deze truc ontdekt en gooien misleidende briefjes in de bus. Wees dus niet verbaasd als jouw boodschap ongelezen in de prullenbak belandt. Maar nooit geschoten is altijd mis.

Een aankoopmakelaar kan je helpen zoeken en behoedt je voor fouten in het traject. Denk aan een bouwkundig onderzoek uitvoeren, ontbindende voorwaarden in het huurcontract opnemen en onderhandelingen voeren met een hogere kans op slagen. Prijzen voor makelaars kun je online eenvoudig met elkaar vergelijken.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|