Huis verkopen aan bekende? Dit moet je wel even weten. Er wordt wel verondersteld dat makelaars voorkennis hebben. Ze weten welke huizen er op de markt komen, de pareltjes zijn al verkocht voordat ze op funda komen te staan. Je bent de makelaar een stap voor en je gaat met iemand in je omgeving een deal maken. Met een vriend die wil verhuizen, of de woning van je ouders die liever in een seniorenappartement gaan wonen. Hoe werkt een huis verkopen aan een bekende en is dit eigenlijk wel een goed idee?

Kun je een huis verkopen aan een bekende?

Het is jouw woning, als je die wil verkopen aan je beste vriend, dochter of die postbezorger waar je altijd een praatje mee maakt dan mag dat. Er is geen wet die het verbiedt om jouw huis te verkopen aan iemand binnen je eigen kring. Het is ook niet verplicht om je woning op de vrije markt aan te bieden. Dit betekent echter niet dat je zomaar van het standaard pad kunt afwijken. De regels blijven hetzelfde.

Huis voor een vriendenprijs kopen?

Laten we als eerste kijken naar een belangrijke reden waarom dit soort vragen gesteld worden. Familieleden vinden het vaak prettig als een woning in de familie blijft, of dat ze met iemand zaken kunnen doen die ze goed kennen en vertrouwen. Ouders willen alvast een voorschot geven op de erfenis en ze verkopen de woning goedkoop aan een kind. Zo werkt het niet, de Belastingdienst weet precies waar je mee bezig bent en zal hier een stokje voor steken.

Je mag een huis niet verkopen onder de gangbare marktprijs, ook niet aan iemand die je kent. Als je bijvoorbeeld een huis van 3 ton voor 2 ton verkoopt, dan ziet de Belastingdienst die resterende 100.000 euro als schenking waarover je schenkbelasting moet betalen. Je kunt dan wellicht beter kijken naar de opties voor een eenmalige belastingvrije schenking voor de koop van een huis.

Waarom huis verkopen aan bekende?

Wat is er nou prettiger dan elkaar helpen? Twee huishoudens die op zoek zijn naar een nieuw onderkomen die onderling de zaken regelen. Zonder tussenkomst van buitenstaanders die de situatie niet goed kennen. Hier zijn de voornaamste redenen om een huis te verkopen aan een bekende:

  • Communicatie verloopt amicaal en je begrijpt elkaar.
  • Jullie lossen elkaars probleem op; de ene partij wil een huis kopen, de andere verkopen.
  • Je hoeft geen tijd te verdoen met bezichtigingen, kom gewoon even een bakkie doen als het uitkomt.
  • Die kermis met makelaars, inspecties en ontbindende voorwaarden kun je overslaan.

Gemak, snelheid en de gunfactor. Dit zijn eigenlijk de voornaamste redenen om de deal binnen je netwerk te regelen. Wat betreft het geld hoef je echt niet met een vriend of familielid in zee te gaan. De fiscus kijkt mee en er zijn andere financiële voordelen die veel interessanter zijn voor beide partijen. Er zitten echter ook haken en ogen aan deze manier van verkopen.

Huis verkopen aan bekende

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Waarom huis niet verkopen aan bekende?

Van ruilen komt huilen. Wandelen met je familie is beter dan handelen met je familie. Naast uitdrukkingen zijn er ook keiharde feiten waar je rekening mee moet houden. Hier zijn de voornaamste redenen om een huis niet te verkopen aan een bekende:

  • Als er later gebreken blijken te zijn kan dit tot conflicten leiden.
  • Autoriteiten kijken extra goed naar transacties binnen de relationele sfeer om bijvoorbeeld belastingontduiking op te sporen.
  • Er zijn mogelijk andere personen binnen je vriendenkring die interesse hebben. Welke vriend is je ‘beste’ vriend en wat vindt de rest hiervan?

In het kort speelt ook hier geld weer een ondergeschikte rol. Een bekende is iemand waar je een relatie mee hebt. En als je zover komt dat een huis verkopen aan die persoon een optie is, dan mogen we spreken van een goede, gezonde relatie. Die wil je niet op het spel zetten met de grootste transactie van je leven. Je kunt de klok niet terugdraaien als er onverhoopt iets mis zou lopen.

Wel of niet je huis verkopen aan bekende?

Het lijkt een heel slimme manier om een woning van eigenaar te laten wisselen, toch blijkt het in de praktijk vaak meer problemen op te leveren dan het voordeel brengt. Het is zeker mogelijk en in sommige gevallen kan het tot goede resultaten leiden. Je kunt een woning in de familie houden of je helpt iemand die je goed kent. Het is wel heel belangrijk dat je binnen de lijntjes kleurt en alle standaard stappen doorloopt. Laat je begeleiden door onafhankelijke adviseurs die je even een spiegel voor kunnen houden als dit nodig blijkt te zijn.

Heb je een makelaar nodig?

Bij een huis verkopen aan een bekende kun je alles samen regelen, een makelaar is niet meer nodig toch? Loop niet te hard van stapel, er zijn goede argumenten om juist wél een aankoop- en verkoopmakelaar in te schakelen als het om een transactie binnen het persoonlijk netwerk draait.

In de eerste plaats wil je conflicten achteraf voorkomen. Je moet er niet aan denken dat er slordig wordt omgegaan met de meldingsplicht. Je wist toch dat die leidingen asbest bevatten? Hoe ga je onderhandelen met iemand waar je tijdens het kerstdiner naast zit? Er zijn nou eenmaal een aantal zaken die je goed moet afstemmen, een goede verstandhouding wil je graag zo houden.

Heb je twee makelaars nodig?

Omdat er al een relatie bestaat hoef je wellicht niet twee makelaars in te schakelen die met elkaar in onderhandeling gaan. Je zit als het ware in hetzelfde nest, waarom zou je dan een aankoop- en verkoopmakelaar inschakelen om zo tweemaal te betalen?

Een obstakel hierbij is dat een makelaar opkomt voor de belangen van de cliënt. De belangen van de verkopende partij liggen altijd anders dan die van de koper. Ook als de twee partijen elkaar goed kennen. Als je vooral de formaliteiten wilt regelen en de puntjes op de ‘i’ wilt laten zetten dan zullen er wellicht makelaarskantoren zijn die een oplossing voor je bieden. Het blijft in dit geval maatwerk, vergelijk daarom eerst lokale makelaars en informeer naar de mogelijkheden.