Het woord zegt het al, dat is een woning waar aan geklust moet worden. Meestal hebben we het dan niet over een woning waar alleen de badkamer of keuken van vervangen dient te worden. Vaak is het een gedateerde woning die bijvoorbeeld niet aan de huidige eisen voldoet.
Een kluswoning: waar moet je rekening mee houden?
Een kluswoning of een ‘opknappertje’ is een huis waarin de koper vrij veel werk moet verzetten om het in goede staat te krijgen. Er zijn geen specifieke normen, maar als een huis op de markt worden aangeboden als ‘kluswoning’ maak dan je borst maar nat.
Zoals altijd geldt er een informatieplicht vanuit de verkoper, ook heb je als koper een onderzoeksplicht om te bepalen wat de staat van de woning is bij aankoop. Wanneer je bijvoorbeeld geen bouwkundig onderzoek laat uitvoeren dan kun je gebreken later niet verhalen op de verkoper.
Ben jij klaar om te klussen?
Er is de keuze om zelf aan de slag te gaan of het werk uit te besteden aan vakmensen. Als je minimaal één paar handige handjes in huis hebt dan kun je veel werkzaamheden zelf uitvoeren. Je moet er naast technische kennis en de juiste vaardigheden natuurlijk ook tijd voor hebben.
Als je reeds een druk leven hebt met een baan en andere zaken dan kan het traject lang duren. Naast zelf doen en alles uitbesteden kun je ook de balans vinden tussen deze twee extremen. Bekijk vooraf wat de meeste tijd in gaat zitten en hoe snel een professional het voor je doet.
Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier
Tel ook kosten voor gereedschap mee
Als je veel moet boren, zagen, frezen, timmeren, egaliseren, texen etc. dan heb je ook flink wat gereedschap nodig. Als je dit al hebt is dat een goed begin, anders moet je overwegen of je het gereedschap gaat huren of kopen. Als je deze materialen na gebruik nooit meer nodig hebt is het zonde van je geld om dit aan te schaffen.
Waar moet je rekening mee houden bij een kluswoning?
Als eerste moet je bij verbouwen, renoveren en repareren controleren of jouw plannen binnen de wettelijke regels vallen. Neem contact op met de gemeente voor alle details.
Zelf de elektra vernieuwen of verbeteren kan uiteraard risico’s met zich meebrengen, bedenk vooraf of je dit zelf verantwoord kunt uitvoeren. Daarbij gaat het niet alleen om het werk maar ook het resultaat. Wanneer er ergens kortsluiting is dan kan het lastig zijn om dit op te sporen.
Net zoals de elektra installeren risico’s met zich meebrengt geldt dit uiteraard ook voor de gasleiding. Neem geen onnodig risico om een paar tientjes te besparen. Kies je voor een nieuwe ketel of kan de oude nog wel even mee? Of ga je direct voor zonnepanelen en sluit je het gas helemaal af?
Met name de isolatie zal in een kluswoning een aandachtspunt zijn. Dit geldt zowel voor thermische als akoestische isolatie. Er zijn volop mogelijkheden waarbij er ook steeds meer natuurlijke materialen verkrijgbaar zijn. Bij installatie is het niet alleen van belang met goed isolatiemateriaal te werken, je moet ook zeker letten op koudebruggen. Dit zijn de zwakke punten in de isolatie waarmee je onnodig veel energie verliest.
Veiligheid gaat boven alles. Je kunt diverse (korte) cursussen volgen op het gebied van elektrotechniek, isolatienormen en andere onderwerpen. Dit geeft je een uitstekende basis om veilig en verantwoord aan het werk te gaan. Op internet kun je ook veel informatie vinden, al moet je dit wel met een flinke korrel zout nemen.
Conclusie
Een kluswoning is een uitdaging, dat zeker voordeel kan opleveren. Ben jij een echte klusser of ben je iemand met goede ideeën die vakmensen kan aansturen? Dan kun je met een opknap woning veel geld besparen én bij verkoop later flinke winst maken.