Ieder huis in Nederland heeft een WOZ-waarde. Dit is een standaard waarde die wordt bepaald op basis van algemene kenmerken en de huizenmarkt op het moment van waardebepaling. In veel gevallen zal een woning bij verkoop meer opleveren, al is dit niet altijd het geval. Met slechts enkele kleine aanpassingen kun je de waarde van jouw huis verhogen. Met de vijf tips op deze pagina levert jouw woning meer op!

1. Huur een woningstylist in

Dit is niet de goedkoopste oplossing, het kan wel een effectieve aanpak zijn. Een woningstylist kijkt met een frisse blik naar alle zaken waar potentiële kopers ook op letten. Op basis van een maatwerk checklist kun je snel de waarde van je huis verhogen. Dit advies kost je doorgaans tussen 250 en 500 euro, daarnaast kun je zelf bepalen welke verbeteringen je laat doen of uitbesteed.

2. Repareer gebreken

Er zullen altijd kleine gebreken zijn aan de woning of de zaken die je ter overname aanbiedt. Je mag gebreken niet verdoezelen, je kunt ze soms wel goedkoop oplossen. Als je met enkele tientjes aan materialen en een paar uurtjes klussen honderden euro’s bij de woningwaarde kunt optellen dan is dit snel verdiend natuurlijk.

3. Richt de woning opnieuw in

Dit lijkt een ingrijpende maatregel, toch moet je het financiële voordeel van deze stap niet onderschatten. Plaats meubilair tegen wanden en uit elkaar om de ruimte groter te doen lijken, of vervang grote meubels met kleiner meubilair. Je kunt meubels opslaan in een loods als je deze toch wilt overhuizen, het is zelfs mogelijk om een complete inrichting te huren voor het maken van foto’s en een open huis dag. Zorg voor een neutrale inrichting zonder persoonlijke details, zo kan een kandidaat zichzelf ‘projecteren’ op de woning.

Wil je graag weten voor welk bedrag jouw woning nu verkocht zou kunnen worden? klik hier

4. Maak de tuin netjes

Let niet alleen op de binnenkant, pak ook de buitenzijde aan. Naast gevelreiniging, wat ook zeker geen verkeerde investering is, kun je zelf de tuin op orde brengen. Maai het gras, laat geen fietsen en speelgoed slingeren en vervang uitgestorven planten. De eerste indruk is van groot belang, de tuin speelt hier een belangrijke rol in.

5. Kies het juiste moment

De timing kan ook zeker helpen om de waarde van je huis te verhogen. In de winter en zomer worden doorgaans minder huizen verkocht, er worden ook minder woningen aangeboden. Op basis van vraag en de unieke kenmerken van jouw woning kan verkoop in een bepaald jaargetijde van invloed zijn op de prijs die je kunt vragen. Makelaars kunnen hierin adviseren. Zeker als je niet direct moet verhuizen kun je een strategisch moment kiezen.

Let ook op bij het kopen van je nieuwe huis

Je bent niet de enige die deze pagina leest natuurlijk, andere verkopers kennen deze trucjes ook. Houd er dus rekening mee dat de aankoopsom van je nieuwe huis ook hoger kan liggen. Als je via de makelaar een pand vindt dat niet ‘geoptimaliseerd’ is, dan kun je hiervan profiteren. Je weet nu namelijk hoe je met bescheiden kosten een huis perfect in orde kunt maken.