Wat is een appartement? Een appartement is een woning dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Er is één verdieping met meerdere kamers. Wat zijn de kenmerken en eigenschappen van een appartement? Wat zijn de specifieke voordelen en nadelen en hoe zit het precies met een VvE? Dat en meer lees je op deze pagina.

Wat is een appartement?

Een appartement is een afgesloten woning binnen een groter gebouw, waarin meerdere woningen zijn ondergebracht. Het wordt verhuurd of verkocht als onderdeel van een eigendom en wordt beheerd door een verhuurder of vereniging van eigenaren. Appartementen variëren in grootte en luxe en kunnen zijn voorzien van verschillende gemeenschappelijke voorzieningen.

Is een appartement hetzelfde als een flat?

De woorden appartement en flat betekenen hetzelfde maar eigenlijk ook weer niet. In beide gevallen gaat het namelijk om een gelijkvloerse woning die deel uitmaakt van een groter gebouw. In de volksmond wordt met een flat vaak het volledige gebouw bedoeld terwijl we bij een appartement vooral denken aan een wooneenheid binnen een flatgebouw. Volgens het Nederlandse woordenboek hoeft een appartement geen onderdeel uit te maken van een hoog gebouw, dat is eigenlijk het enige echte verschil. De appartement kenmerken zijn verder gelijk.

Het gevoel dat bij de twee woorden naar boven komt is echter wel anders. Het woord appartement komt meer luxueus over. Dit woord komt vanuit de Franse en Italiaanse talen. Flat betekent ‘plat’ in het Engels, een verwijzing naar de enkele laag zonder trap. In Engeland wordt flat overigens vaak gebruikt om het gebouw aan te duiden. In de Verenigde Staten wordt apartement geschreven met een enkele ‘p’.

appartement

Wat is een maisonnette appartement?

Tot de standaard kenmerken van een appartement behoort de enkele verdieping. Als het een woning binnen een groter gebouw betreft met meerdere woonlagen dan spreken we van een maisonnette. Soms zijn dit bovenwoningen, die bijvoorbeeld boven een winkelpand gebouwd zijn. Er zal dan een eigen trap aanwezig zijn binnen de maisonnette, een eigen voordeur maar wel een gedeelde ingang zoals we dit kennen van flatgebouwen. Bekijk hier meer over de maisonette.

Wat is een loft appartement?

Dan is er ook nog de loft. De eigenschappen van dit appartement zijn grotendeels gelijk met standaard appartementen. Het enige verschil is dat er slechts één ruimte is die dient als woonkamer, slaapkamer en keuken. Er kan wel een aparte douche of badkamer zijn. Voormalige fabriekspanden worden regelmatig verbouwd tot loft appartementen, vaak met hoge plafonds. Met room dividers of andere verplaatsbare elementen is het mogelijk om losse ruimtes te creëren die wel met elkaar in verbinding staan. Bekijk hier meer over de Loft woning.

Wat zijn de kenmerken?

Het voornaamste kenmerk van een appartement is dat de woning onderdeel uitmaakt van een groter gebouw met meerdere wooneenheden. Er is een centrale ingang met trappen of liften naar woonlagen. Een rij appartementen kan via een galerij verbonden zijn. Iedere wooneenheid zal een eigen nummer bezitten. Er zijn appartementencomplexen die specifiek gebouwd zijn voor senioren of juist woonruimte bieden aan studenten.

Voordelen en nadelen

Een lijst met voordelen van een appartement of juist de nadelen is niet eenduidig op te sommen. Er zijn namelijk verschillende bouwvormen en eigenschappen per flatgebouw. Daarnaast kan een kenmerk die voor één persoon als voordeel wordt gezien voor een ander persoon juist een nadeel zijn. Hier zijn de algemene voordelen en nadelen van appartementen:

Voordelen van een appartement

  • Over het algemeen mag men stellen dat de prijs voor koop of huur van een appartement lager ligt dan voor een woning het geval is. Dit komt overigens vooral door de beperkte oppervlakte. Een appartement in een populaire wijk kan per vierkante meter juist aanzienlijk duurder zijn.
  • Trappen lopen is niet nodig. Met name senioren of mensen met een lichamelijke beperking zullen een gelijkvloerse woning op prijs stellen. Het is dan wel van belang dat er een lift aanwezig is in het gebouw. Ook moet gecontroleerd worden of deuropeningen breed genoeg zijn en er geen drempels in het appartement aanwezig zijn.
  • Appartementen zullen energiezuinig zijn omdat er meer omringende ruimten grenzen aan de wooneenheid. Dit zorgt voor een hogere thermische isolatiewaarde. Je hoeft dus minder te stoken om de ruimte warm te krijgen en te houden. Gekoppeld aan het vaak beperkte woonoppervlak zullen de energiekosten relatief laag uitvallen.
  • Er is veel minder onderhoud aan de woning, gedeelde faciliteiten zoals de gevels, de entree of ramen worden meestal via de VvE geregeld. Hier zullen wel kosten aan verbonden zijn maar door groot in te kopen kunnen deze kosten beperkt blijven.

Nadelen van een appartement

  • Het vaakst genoemde nadeel van een appartement is waarschijnlijk de geluidsoverlast van een appartement. Naast buren aan weerszijden kan er ook geluidsoverlast zijn van boven- en onderburen. Dit heeft ook te maken met de wijze waarop binnenmuren gemaakt zijn en kamers tegen elkaar aan geplaatst worden.
  • De toegankelijkheid kan beperkt zijn als er trappen zijn of een kleine lift aanwezig is. Dit kan problemen opleveren bij verminderde mobiliteit, ook met de verhuizing van grote goederen kan dit een uitdaging vormen.
  • Als er sprake is van blokverwarming dan heeft de individuele bewoner minder invloed op de energierekening. Er zijn overigens wel systemen met slimme meters die het werkelijke verbruik kunnen meten. Als de totale som voor energiekosten gedeeld wordt op het aantal huishoudens dan zullen bewoners met een lager verbruik voor de rest moeten betalen.

Sociaal contact kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. Dit is afhankelijk van de behoefte die je zelf hebt aan interactie met buurtbewoners als de buren die je hebt.

Wat is een VvE precies?

VvE staat voor Vereniging van Eigenaars. Het betreft een rechtspersoon die de gemeenschappelijke belangen van de eigenaars binnen een appartementencomplex behartigt. De VvE draagt zorgt voor het beheer van het gemeenschappelijke bezit en ziet er op toe dat de regels nageleefd worden. Het betreft een bijzondere verenigingsvorm. In België wordt dit soort samenwerkingsverband VME ofwel Vereniging van Mede-Eigenaars genoemd.

Iemand die een appartement koopt binnen een complex zal automatisch deel uitmaken van de VvE. Wanneer een woonruimte verkocht wordt zal de voormalige bewoner direct worden uitgeschreven. Bij een appartement kopen is het verplicht om te participeren binnen de VvE. Dit gaat ook gepaard met financiële verplichtingen. Als de vorige eigenaar nog een schuld heeft staan dan zal de volgende bewoner deze schuld aan de VvE moeten afdragen. Het is namelijk gewoonte dat iedere eigenaar binnen de VvE een bijdrage levert aan het onderhoud van gedeelde voorzieningen. Denk aan gevelreiniging of onderhoud van de trappenhal. Als er ook huurders in het complex woonachtig zijn, dan zal de verhuurder lid zijn van de VvE. Dus niet de individuele huurder in het complex. De kosten worden verrekend in de servicekosten.