Wat zijn de kenmerken van een splitlevel woning?

Een split level woning is een huis waarbij de hoogte van de vloer in een kamer niet overal gelijk is. Met trappen of traptreden in een (afgesloten) kamer kun je de verschillende niveaus bereiken. Dit ziet er zowel speels en luxueus uit, er ontstaan zo meerdere toepassingen en stijlen binnen dezelfde ruimte. Sommige mensen vinden het prachtig, andere mensen vinden het juist helemaal niets. Wat zijn de kenmerken van een split level woning en is er naast de voordelen ook een nadeel van een split level woning te noemen?

Wat zijn de voordelen van een split level woning?

De voordelen zullen uiteraard per woning en wijze van inrichting verschillen, hier zijn alvast drie mogelijkheden om je te inspireren.

1. Meer ruimtes in één kamer

Veel standaard woonkamers zijn ingericht als twee ruimtes met afwijkende functie. Aan één zijde vind je een tafel met stoelen die gebruikt wordt als eettafel, om te knutselen, studeren of gezellig een bordspel te spelen met het hele gezin. Aan de andere zijde staat een bankstel met televisie om heerlijk te relaxen voor de buis of gezellig een computerspel te spelen met het hele gezin. Een split level interieur laat je de ruimte opdelen in kleinere delen met ieder een specifieke functie, zonder naar een andere kamer te gaan.

2. Minder inkijk

Als je geen behoefte hebt aan pottenkijkers, of je wilt inbrekers het zicht ontnemen op jouw waardevolle bezittingen, dan kun je met een split level inrichting delen van de ruimte aan het oog onttrekken. Een hoger gelegen deel kan een lager niveau voor een deel maskeren. Dan hoef je niet steeds naar de buurman te zwaaien als die zijn hondje uitlaat, en als je aan het werken of studeren bent wordt je niet zo snel afgeleid.

3. Samen maar toch privacy

“Als je me nodig hebt, dan zit ik op kantoor” In dit geval is dat kantoor slechts enkele treden verwijderd van de rest van de kamer, toch biedt het nét voldoende afstand om je even terug te trekken. Je brengt als gezin meer tijd samen door omdat bijvoorbeeld je (oudere) kinderen zich niet steeds terugtrekken naar hun slaapkamer. Het is daarmee een heel sociale oplossing om samen te zijn met behoud van je eigen persoonlijke ruimte.

Wat is mijn huis waard? Vergelijk makkelijk en snel meerdere makelaars

|

Wat is het nadeel van een split level woning?

Het voornaamste nadeel van een split level huis is samen te vatten met het woord ‘bereikbaarheid’. Als jij en je mogelijke medebewoners goed ter been zijn zul je geen problemen ondervinden met enkele treden lopen. Sterker nog, het is heel gezond omdat je meer beweging krijgt dan bij lopen op een vlakke vloer het geval is. Maar kleine kinderen kunnen onstuimig zijn, terwijl senioren juist voorzichtig moeten zijn met al die treden. Als je beperkingen hebt in mobiliteit en je zit in een rolstoel, dan zal het niet bepaald prettig zijn om afgesloten te worden van een deel van de woning. Het is uiteraard afhankelijk van hoe steil de trap is gebouwd, je kunt ook een balustrade of iets dergelijks op de hogere niveaus plaatsen om de veiligheid te bevorderen. Helaas weet je op voorhand niet of trappen op een later moment voor problemen kunnen zorgen, bedenk dus vooraf goed of een split level woning voor jou de juiste keuze is.

Heb je verhuisplannen en wil je graag weten voor wat voor bedrag jou woning nu verkocht zou kunnen worden? Klik hieronder op gratis waardebepaling en vul je gegevens aan en ontvang gratis en geheel vrijblijvend een waardebepaling van een makelaar bij jou uit de buurt.